6 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ελλάδα, 4η πιο δυστυχισμένη χώρα παγκοσμίως!

Η Ελλάδα, 4η πιο δυστυχισμένη χώρα παγκοσμίως!

Η Ελλάδα, 4η πιο δυστυχισμένη χώρα παγκοσμίως, ναί, ζούμε – πλέον – σε μια χώρα που η δυστυχία είναι κοινό και γενικευμένο φαινόμενο.Η Ελλάδα, 4η πιο δυστυχισμένη χώρα παγκοσμίως

Σε μια πρόσφατη μελέτη της γνωστής διεθνώς εταιρίας δημοσκοπήσεων Gallup, κατέγραψε τις δυστυχέστερες χώρες στον κόσμο. Τις χώρες δηλαδή που τα αρνητικά συναισθήματα επικρατούν και κάνουν τους λαούς να αισθάνονται δυστυχισμένοι.

Πρώτη βγήκε το Ιράκ με διαφορά μόλις τεσσάρων μονάδων από το δεύτερο τελικά, Ιράν · στην τρίτη θέση η Αίγυπτος και στην τέταρτη θέση η χώρα μας.

Για το Ιράν ειδικότερα, μόλις τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκε θέμα όταν η αστυνομία της χώρας, συνέλαβε έξι νεαρούς ιρανούς (τρεις άνδρες και τρεις ακάλυπτες στο πρόσωπο γυναίκες) στην Τεχεράνη, επειδή χόρεψαν το “Happy” του Pharrell. Αργότερα πάντως απελευθερώθηκαν.
Μάλιστα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και σχετικά με αυτές τις συλλήψεις, λαμβάνοντας μια προοδευτική στάση, τουίταρε ότι 
“Η χαρά είναι δικαίωμα του λαού μας. Δεν πρέπει να είμαστε τόσο σκληροί με συμπεριφορές που προκαλούνται από χαρά”.
Δείτε και το σχετικό βίντεο των ιρανών για το οποίο συνελήφθησαν:

Η λίστα με τις 10 δυστυχέστερες χώρες στον κόσμο, είναι η ακόλουθη (εντός παρενθέσεως το σκορ):

  1. Ιράκ (57)
  2. Ιράν (53)
  3. Αίγυπτος (50)
  4. Ελλάδα (50)
  5. Συρία (48)
  6. Σιέρα Λεόνε (47)
  7. Κύπρος (45)
  8. Βόρεια Κύπρος – κατεχόμενα (44)
  9. Καμπότζη (42)
  10. Λίβανος (42)

Και να πως η Gallup έβγαλε τα νούμερα. Μέτρησε τα αρνητικά συναισθήματα σε 138 χώρες το 2013 ρωτώντας περίπου 1000 ανθρώπους από κάθε χώρα τηλεφωνικά (και λαμβάνοντας δείγμα από διάφορες περιοχές), εάν βίωσαν έντονο θυμό, άγχος, στενοχώρια, φυσικό πόνο και ανησυχία την προηγούμενη μέρα. Η Gallup συνυπολόγισε τα “ναι” σε έναν Δείκτη Αρνητικής Εμπειρίας (Negative Experience Index) και έτσι μέτρησε τις επιδόσεις κάθε χώρας. Όσο μεγαλύτερο το σκορ, τόσο εντονότερα τα αρνητικά συναισθήματα στη χώρα.

Σε μια άλλη έρευνα, η Gallup μέτρησε με παρόμοιο (αλλά αντίθετο ως προς τη δυστυχία) τρόπο, για τα θετικά συναισθήματα. Σε αυτή πρώτευσε η Παραγουάη σε θετικές εμπειρίες και συναισθήματα, ενώ η Συρία βρέθηκε ακριβώς στον πάτο, στην 138η θέση με βαθμό 36, που είναι και αρνητικό διεθνές ρεκόρ από τότε που η Gallup έχει ξεκινήσει αυτή την έρευνα · προφανώς έχει να κάνει με τον εμφύλιο που μαίνεται εκεί και δεν σου επιτρέπει να αισθανθείς θετικά. Το Ιράν βρέθηκε στην 93η θέση με βαθμό 63, άρα δεν συναντώνται καθόλου εύκολα θετικές εμπειρίες στη χώρα αυτή.

Ακολουθεί η ολική κατάταξη των χωρών με το δείκτη Ευτυχίας ·  η Ελλάδα έχει “φτωχή” απόδοση – μόλις 62, λιγότερο και από του Ιράν.

080614-3

Λεφτά και Ευτυχία: Όπως αναφέρει η μελέτη της Gallup, γενικότερα, άνθρωποι που βγάζουν περισσότερα χρήματα τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερο σκορ στα θετικά συναισθήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δανία που έχει σταθερά ένα πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι σχεδόν πάντα μέσα στην κορυφαία 5άδα των θετικών συναισθημάτων, από τότε που η Gallup διεξάγει την έρευνα.

Εμείς, ως TaxCoach, έχουμε να σημειώσουμε ότι φαίνεται πως και η δυστυχία αλλά και η ευτυχία είναι κολλητικές με κάποιον μυστήριο τρόπο.

• Πως αλλιώς εξηγείται ότι από τις 10 κορυφαίες δυστυχέστερες χώρες, οι 8 βρίσκονται στην σχετικά “στενή” περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής;

• Πως αλλιώς εξηγείται ότι από τις 10 κορυφαίες ευτυχέστερες χώρες, οι 9 βρίσκονται στην σχετικά “στενή” περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και λίγο και της Νοτίου Αμερικής;
Και παρά το γεγονός ότι σε αυτή την κορυφαία 10άδα από απόψεως έκφρασης θετικών συναισθημάτων, οι χώρες αυτές με εξαίρεση την Δανία που είναι στην 10άδα αλλά βρίσκεται στην Ευρώπη, έχουν χαμηλό σε γενικές γραμμές κατά κεφαλήν εισόδημα.

Παρόλο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το πως γίνεται, ωστόσο η αναμφισβήτητη διαπίστωση ότι η δυστυχία αλλά και η ευτυχία είναι κολλητικές βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, σας προτείνουμε να βγάλετε τους αρνητικούς ανθρώπους από την ζωή σας και να συναγελάζεστε με ανθρώπους θετικούς και χαρούμενους.
Θα κλείσουμε δε, με το χαρούμενο μήνυμα ότι ο κόσμος συνολικά, σιγά – σιγά, γίνεται ολοένα πιο χαρούμενος, όσο περνούν τα χρόνια, όπως αποκαλύπτεται από το διπλανό γράφημα της Gallup που καταγράφει διεθνώς (σε όλο τον κόσμο –  και στις 138 χώρες που διεξάγει την έρευνα) τον βαθμό ευτυχίας.

080614-2

Είναι εμφανές ότι η καμπύλη δεν είναι πτωτική και έχει μια ελαφρώς ανοδική τάση διαχρονικά.
Ας ελπίσουμε να γενικευθεί και να ενταθεί στα επόμενα χρόνια η ευτυχία.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ: 

Μείωση επιτοκίων Ευρώ σε νέα χαμηλά – Τι σημαίνει;

Πτώση των Ελληνικών Εξαγωγών κατά 12,4% τον Απρίλιο

Σχέδιο για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα η εισπραξιμότητα των φόρων

ΕΚΤ και ενημέρωση για το νέο 10άρικο

Η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2013 … με λίγα λόγια

Related posts