20 Απριλίου 2024

Η ερώτηση παγίδα για τα χρήματα που θα συναντήσετε συχνά σε ένα job interview

Η ερώτηση παγίδα για τα χρήματα που θα συναντήσετε συχνά σε ένα job interview

Μια από τις περισσότερο αδέξιες ερωτήσεις που μπορείτε να ερωτηθείτε σε μια συνέντευξη για εργασία, είναι “Ποιες είναι οι απαιτήσεις σας όσον αφορά στον μισθό;” ή “Πόσα βγάζετε στη τρέχουσα εργασία σας;“. Αυτό αφορά κυρίως σε θέσεις κάπως ανωτέρου επιπέδου, αφού οι χαμηλού επιπέδου θέσεις έχουν fix αμοιβή, συνήθως την κατώτερη κατά το νόμο.

Όπως σε πολλές άβολες καταστάσεις, η άμεση αντίδρασή σας θα ήταν να δώσετε μια απάντηση, δηλώνοντας πόσα βγάζετε και μετά εξηγώντας το εύρος της αμοιβής που ζητάτε από την εργασία που διεκδικείτε.

Οι ερωτήσεις αυτές όμως είναι παγίδα. Αναλογιστείτε το εξής: Μπορεί από την εταιρία στην οποία διεκδικείτε την θέση, πρόσφεραν για αυτή την θέση €30.000 ετησίως. Αν όμως εσείς έχετε απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις, π.χ. ότι βγάζετε π.χ. €18.000, ξέρουν κατευθείαν ότι μπορούν να σας κάνουν μια αρκετά μικρότερη πρόταση σε σχέση με τα €30.000 και να σας φανεί και ελκυστική.

Βεβαίως εάν σας γίνουν αυτές οι ερωτήσεις και αρνηθείτε να απαντήσετε, μπορεί να κάνετε κακή εντύπωση και να μειωθούν εξαιρετικά οι πιθανότητες να πάρετε την θέση που διεκδικείτε. Στην περίπτωση λοιπόν που ερωτηθείτε πόσα βγάζετε ή πόσα θα θέλατε από αυτή την θέση, μπορείτε να απαντήσετε κάτι όπως “Ξέρετε κάτι; Θα ήθελα να κουβεντιάσουμε και το θέμα της αμοιβής αλλά νομίζω σε πρώτη φάση, είναι καλύτερα να δούμε εάν ταιριάζουμε, εγώ σε εσάς και η εταιρία στις δυνατότητές μου, διότι φαντάζομαι ότι και εσείς θα θέλετε να διαπιστώσετε αυτό“.

Λέγοντας περίπου κάτι τέτοιο, δεν απαντάτε στις δύο αυτές πονηρές ερωτήσεις, αλλά στρέφετε την συζήτηση στην εξέταση του ταιριάσματος, κάτι που δεν θα αφήσει κακές εντυπώσεις σε αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη και επιπλέον, θα αφήσει έναν αέρα εμπιστοσύνης στον εαυτό σας, ενδεχομένως θα αφήσει να αιωρείται μέχρι και το ότι δεν έχετε φοβερή ανάγκη να πάρετε την δουλειά. Μπορεί δε, αυτός που σας παίρνει συνέντευξη να πιθανολογήσει ότι έχετε και άλλες προτάσεις, αφού θα έχετε υιοθετήσει μια στάση που θα δείχνει ότι δεν κόπτεστε για την δουλειά, αλλά με σοβαρότητα και χωρίς άγχος, εξετάζετε την πιθανότητα συνεργασίας σας.

Θα πρέπει λοιπόν να αναστείλετε για όσο σας βολεύει, την διαπραγμάτευση όσον αφορά στα χρήματα που προσφέρουν. Σε αυτά τα πλαίσια είναι καλό να αφήσετε να πει αυτός που σας παίρνει συνέντευξη, πόσα χρήματα προσφέρει η εταιρία για την εν λόγω θέση και εργασία. Διότι εάν είναι περισσότερα από αυτά που είχατε στο μυαλό σας, γιατί να μην τα πάρετε (υπό την προϋπόθεση ότι θα τα βρείτε στα υπόλοιπα); Εάν από την άλλη, σας πουν ένα νούμερο που είναι χαμηλότερο των προσδοκιών σας, μπορείτε στη συνέχεια να διαπραγματευτείτε.

Μάθετε να διαπραγματεύεστε, παρακολουθώντας τα σχετικά Σεμινάρια της Ευεπιχειρείν.

Είναι καλό λοιπόν για εσάς, να μην υποχωρήσετε στην πίεση που ενδεχομένως θα σας ασκηθεί, να πείτε ή πόσα βγάζετε ή πόσα θα θέλατε από την θέση που διεκδικείτε.  Πρέπει να έχετε ετοιμαστεί για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την πίεση. Αποφύγετε να απαντήσετε αμέσως και κατευθείαν. Μπορείτε να απαντήσετε, με ερώτηση, λέγοντας “Πόσο αμείβονται οι άνθρωποι που δουλεύουν σε παρόμοια θέση στην Εταιρία σας; Νομίζω ότι και εγώ, θα μπορούσα να ενταχθώ σε αυτό το εύρος“. Ακόμα και εάν αυτός που σας παίρνει συνέντευξη είναι πολύ επίμονος και εσείς εξαντλήσετε τις άμυνές σας, τότε σε αυτή την περίπτωση, απαντήστε ειλικρινώς αλλά και με αιτιολόγηση.

Εάν η ερώτηση είναι πόσα βγάζετε στην εργασία που ενδεχομένως ήδη δουλεύετε, πείτε αυτά που βγάζετε και αιτιολογείστε γιατί είναι λίγα και γιατί αναζητείτε νέα εργασία. Εάν η ερώτηση είναι πόσα θα θέλατε για αυτή την θέση, μπορείτε να απαντήσετε ότι θα θέλατε Χ και αιτιολογείστε την απάντηση, το δυνατόν καλύτερα βάσει υποχρεώσεων, αρμοδιοτήτων, κινδύνων κ.λπ.

Επίσης είναι καλό, να έχετε κάνει την έρευνά σας. Όταν διεκδικείτε μια εργασία, στην ουσία διαπραγματεύεστε με αυτόν που έχετε απέναντί σας, την πρόσληψή σας έναντι ενδεχομένως πολλών άλλων υποψηφίων. Εάν δεν το γνωρίζετε, σας το λέμε τώρα, ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρ αυτού που είναι καλύτερα προετοιμασμένος. Και η καλή προετοιμασία, σημαίνει πληροφόρηση για όλα τα σχετικά. Ας πούμε στην ερώτηση τι χρήματα θα θέλατε για αυτή την θέση, θα μπορούσατε να αναφέρετε ένα Χ ποσό και να το αιτιολογήσετε ότι για την ίδια θέση, δίνει αυτό το ποσό μια παρόμοια εταιρία.

Επίσης στην όλη διαπραγμάτευση για τον μισθό, μην βλέπετε τα πράγματα στατικά και μονοδιάστατα. Με αυτό εννοούμε μην στέκεστε μονάχα στο ποσό, εάν σε όλα τα υπόλοιπα θεωρείτε ότι είστε κοντά σε συμφωνία. Εάν υπάρχει ακόμα κάποιο ‘χάσμα’ στο νούμερο της αμοιβής, επιχειρήστε να το καλύψετε διαφορετικά και το διαφορετικά μπορεί να είναι, με την μορφή μπόνους που θα εξαρτάται με την επίτευξη στόχων και συνεπώς θα είναι μια win –  win κατάσταση, μπορεί να είναι με το να έχετε μια μέρα ρεπό περιοδικά περισσότερο, μπορεί να είναι με την προοπτική εξέλιξης κ.λπ.

Προσέξτε λοιπόν να αποφύγετε αυτές τις ερωτήσεις παγίδα, που θα αφορούν τα χρήματα που λαμβάνετε από την παρούσα εργασία σας ή που θα θέλατε να λαμβάνετε από αυτή την θέση που διεκδικείτε, διότι απαντώντας σε αυτές, κινδυνεύετε να τελειώσετε την διαπραγμάτευση για την αμοιβή σας, πριν καν ακόμη αυτή αρχίσει.

Related posts