3 Μαΐου 2024

Κατάργηση υποχρέωσης Φορολ. Δήλωσης για ορισμένους συνταξιούχους

Κατάργηση υποχρέωσης Φορολ. Δήλωσης για ορισμένους συνταξιούχους

Κατάργηση υποχρέωσης Φορολ. Δήλωσης για ορισμένους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα από το 2016, περί του ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων που έχουν εισόδημα μόνο την σύνταξή τους, δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν Δήλωση στην Εφορία.Κατάργηση υποχρέωσης Φορολ. Δήλωσης για ορισμένους συνταξιούχους

Δημοσίευμα της Ελεύθερος Τύπος, αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αυτό το μέτρο, που θα αφορά στα εισοδήματα του 2015 και εντεύθεν, έτσι ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και ο φόρτος στο σύστημα του TaxisNet.

Προϋπόθεση – και λογικό βέβαια – είναι ότι το μέτρο που δρομολογείται, θα αφορά σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν άλλα εισοδήματα, από άλλες πηγές.

Λειτουργικά, το 2016 και σχετικά με τα εισοδήματα του 2015, όλοι οι φόροι που αναλογούν στις συντάξεις θα έχουν προκαταβληθεί από τους συνταξιούχους μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα έχει υπολογιστεί ενιαία, στο άθροισμα των συντάξεων εκάστου συνταξιούχου και για τους 12 μήνες του έτους.

Από το 2016 λοιπόν, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι συνεπώς ‘προαιρετική’ για τους συνταξιούχους, στην οποία και θα προσφεύγουν υποχρεωτικά όμως, όσοι συνταξιούχοι έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, εισοδήματα και από άλλες πηγές όπως από ακίνητα, από κινητές αξίες, επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ά., προκειμένου να πληρώσουν και για τα εισοδήματα αυτά τους αναλογούντες φόρους.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος

Related posts