11 Μαΐου 2024

Κλονίζεται το Ασφαλιστικό Σύστημα με τρύπα €10 δισ.

Κλονίζεται το Ασφαλιστικό Σύστημα με τρύπα €10 δισ.

Κλονίζεται το Ασφαλιστικό Σύστημα με τρύπα €10 δισ., όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).μαύρη τρύπα

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν πρώτη φορά το ακριβές ποσό, στο φάσμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρεών που κλυδωνίζουν το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης, έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες οι οποίοι ξεκίνησαν να χρωστούν πριν ξεκινήσει η κρίση.

Πρόκειται για το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν διαβιβαστεί από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και αφορούν σε εργοδότες και ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, που είχαν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν χρέη και προ κρίσεως, καθώς έως το 2009 είχαν συσσωρευτεί ήδη €6,4 δισ..

Βέβαια με την κρίση το πρόβλημα επιδεινώθηκε και οι συγκεκριμένοι σήμερα χρωστούν περί των €9 δισ. από το σύνολο των σχεδόν €10,5 δισ., που βαραίνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι έχει περάσει στο ΚΕΑΟ τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Αντίθετα οι υπόλοιποι, που ήταν συνεπείς μέχρι το 2009, ευθύνονται για το 17% του χρέους.

Αναλυτικότερα, έως τα τέλη Ιουλίου στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί χρέη 213.234 εργοδοτών και ασφαλισμένων, ύψους €10,47 δισ. από το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Ο μεγάλος ‘ασθενής’ είναι το ΙΚΑ με €7,87 δισ. χρωστούμενες εισφορές. Ο ΟΑΕΕ ανταγωνίζεται σε επίπεδο πλήθους οφειλετών καθώς σε αυτό το επίπεδο πρωτεύει (99.140 οφειλέτες έναντι 87.647 του ΙΚΑ), συνολικά όμως τα χρωστούμενα είναι αρκετά λιγότερα, ‘μόλις’ €2,34 δισ..

Οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη προς τα Ταμεία για πρώτη φορά από το 2009 και εντεύθεν, σήμερα χρωστούν €1,86 δισ., ήτοι το17% των συνολικών χρεών.

Related posts