7 Μαρτίου 2021

Breaking News

Κοινωνικό Μέρισμα: Οδηγίες για το Αίτημα από τον Χ. Θεοχάρη

Κοινωνικό Μέρισμα: Οδηγίες για το Αίτημα από τον Χ. Θεοχάρη

Κοινωνικό Μέρισμα: Οδηγίες για το Αίτημα από τον Χ. Θεοχάρη. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, προκειμένου να βοηθήσει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος να υποβάλουν σωστά την ηλεκτρονική τους αίτηση, εξέδωσε σχετικές οδηγίες, τις οποίες και μεταφέρουμε.Κοινωνικό Μέρισμα: Οδηγίες για το Αίτημα από τον Χ. Θεοχάρη

Ο κ. Θεοχάρης συμβουλεύει τους φορολογούμενους να υποβάλουν την αίτηση και να μην αγωνιούν για το αν πληρούν τα κριτήρια ή όχι, ξεκαθαρίζει το τι ακριβώς θα γίνει με τις αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων και διευκρινίζει πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η «ρήτρα» με τη συγκατοίκηση. Επίσης, προαναγγέλλει ελέγχους για τον εντοπισμό όσων θα δηλώσουν ψευδή στοιχεία (αυτό αφορά κυρίως στο ζήτημα της συγκατοίκησης) με στόχο να εισπράξουν παράνομα το επίδομα.

Κάποιες απλές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης.

1) Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα.

2) Η αίτηση ζητάει 3 πραγματάκια. Όχι περισσότερα, μόνο τρία. Πιο απλή δεν γίνεται.

Πρώτον, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι. Αν έχετε ποσοστό εσείς ή η μητέρα σας ή οποιοσδήποτε άλλος… Εξάλλου, αν νοικιάζετε, ιδιοκτήτης είναι ο σπιτονοικοκύρης! Τον αριθμό παροχής τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σπίτι που μένω, τσεκ!

Δεύτερον, ποιοι μένουν “τώρα” στο σπίτι. Τώρα. Όχι το 2012, όχι το 2013, τώρα. Όλοι. Όχι οι μισοί, όχι μόνο οι ενήλικες όχι μόνο οι ανήλικοι, όχι μόνο οι άνω των 1,80. Τώρα και όλοι. Τόσο απλό. Δεν έχει σημασία τι είχε δηλωθεί πέρσι, μόνο ποια είναι η αλήθεια τώρα.

Όσοι μένουν μαζί μου, τσεκ!

Τρίτον, λογαριασμό τραπέζης, ώστε να καταθέσουμε τα χρήματα αν δικαιούστε το επίδομα.

Τράπεζα για επίδομα, τσεκ!

Με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε.

Σας το λέει ενδεικτικά. Θα θέλαμε ακόμη να κάνουμε κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουμε πως δεν κάνουμε λάθος στις απαντήσεις μας, οπότε δεν δίνουμε οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουμε τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουμε για αυτήν. Δεν περιμένουμε όμως να διαφέρει από την προσωρινή. Αν όμως συμβεί, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά που σας δώσαμε λάθος ένδειξη.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30 Ιουνίου με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων. Κάποιους θα τους παραπέμψουμε για έλεγχο. Αν φιλοξενείστε και τώρα πείτε πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για να δούμε αν θα δηλώσετε το ίδιο. Αν έχετε πολλούς φιλοξενούμενους στην δήλωση και τώρα δεν τους δηλώσετε είναι πιθανό να ελεγθείτε. Αν αλλάξετε την φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα το ελέγξουμε με την δήλωση του 2014. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε. Κάποιους δεν σας τους λέμε, τους κρατάμε κρυφούς. Πρέπει να έχουμε και λίγο μυστήριο. Ελπίζω να κάνετε την αίτηση χωρίς προβλήματα και να έχετε επιτυχία.

Αυτός είναι ο σκοπός μας.

Ερωτήσεις

• Να κάνω εγώ ή ο πατέρας μου ή η σύζυγος που μένουμε μαζί;

Απάντηση: Δεν έχει σημασία. Δεν μπορούν να κάνουν τα προστατευόμενα, και καλό είναι να κάνουν οι κύριοι του νοικοκυριού αλλά όποιος και να κάνει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

• Το επίδομα ανεργίας μετράει;

Απάντηση: Ναι, όλα τα εισοδήματα μετράνε, δυστυχώς.

• Οι ένστολοι πως το παίρνουν αν φιλοξενούνται; κάνουν και αυτοί αίτηση;

Απάντηση: Το επίδομα των ενστόλων είναι εντελώς διαφορετικό αν και χρηματοδοτείται από το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι ένστολοι θα το πάρουν μέσω της μισθοδοσίας χωρίς αίτηση. Όμως αν κάποιος είναι ένστολος και πάρει το επίδομα του μισθού, δεν δικαιούται να πάρει το κοινωνικό μέρισμα.

• Μου βγαίνει πως η αίτηση είναι οριστική. Το δικαιούμαι;

Απάντηση: Το οριστική σημαίνει πως ολοκληρώσατε την διαδικασία της υποβολή επιτυχώς. Αν το δικαιούστε το βλέπετε όταν πάτε να δείτε την εκτύπωση της αίτησης. Εκεί σας λέει Αποδοχή ή Απόρριψη ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Related posts