Τι ‘ανέκδοτο’ είναι πάλι αυτό; Η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), ήτοι επιχείρηση του Ομίλου Ευμορφίδη (γνωστός από την Coco-Mat), έκτιζε ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας περί των 90 κλινών. Άλλωστε ο Όμιλος Ευμορφίδη, έχει κάνει σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα τα τελευταία χρόνια, στον τομέα των ξενοδοχείων και τουρισμού.
Στην επιχείρηση δόθηκαν όλες οι απαραίτητες Άδειες από όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, και το κτίσιμο του ξενοδοχείου του Ομίλου Ευμορφίδη (Coco-Mat), στα χαμηλά της περιοχής της Ακρόπολης, επί της οδού Φαλήρου 5 στο Κουκάκι και παραδίπλα από την Συγγρού, ήταν απολύτως σύννομο. Και ενώ τώρα πλησιάζει προς την πλήρη αποπεράτωσή του, επειδή κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν ότι λόγω ύψους (που βεβαίως δεν ήταν παράνομο) τους χαλάει την θέα προς την Ακρόπολη, η πολιτεία (υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) λέει ότι θα επανεξετάσει το θέμα όσον αφορά στις δυνατότητες δόμησης, καθώς κρίνει δίκαιο το αίτημα των πολιτών κλπ, κλπ. και ουσιαστικά, προϊδεάζει ότι πρόκειται να προκαλέσει σοβαρό κώλυμα στην λειτουργία της επένδυσης και ξενοδοχειακής μονάδας, αλλάζοντας εκ των υστέρων τα δεδομένα.
Δηλαδή, μια επιχείρηση, έρχεται και κάνει μια επένδυση περί των 10 εκατ. € (τόσο περίπου ήταν το κόστος), με τον όλο σύννομο τρόπο αδειοδότησης και τώρα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα πρέπει να ‘κουρευτεί’ κατά 2 – 3 ορόφους, με όποιο επιπλέον οικονομικό κόστος συνεπάγεται για την επιχείρηση και για το ‘κούρεμα’ αλλά και την απώλεια εσόδων από την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του λόγω του απαιτούμενου χρόνου του ‘κουρέματος’;
Χώρια κάποιες θέσεις εργασίας, έστω λίγες, που θα χαθούν, διότι όπως και να το κάνουμε, όσο πιο μεγάλο είναι ένα ξενοδοχείο, τόσο περισσότερους εργαζόμενους απασχολεί. Εάν το ξενοδοχείο, ‘μικρύνει’ εκ των πραγμάτων, θα χαθούν και κάποιες θέσεις εργασίας.
Είναι αυτό περιβάλλον σοβαρό και σταθερό για να επενδύσει κάποιος; Που άλλα γνωρίζει όταν αποφασίζει να επενδύσει, εάν το αποφασίσει και με όλα αυτά τα αντικίνητρα που υπάρχουν λόγω βαρύτατης φορολογίας και υψηλών λοιπών επιβαρύνσεων όπως ασφαλιστικά κλπ, και ενώ θα υλοποιεί την επένδυσή του, προσφέροντας χρήμα και απασχόληση στους εμπλεκόμενους με την κατασκευή κλπ, στην πορεία μπορεί να του προκύψουν τα χίλια δυο προβλήματα. Θυμάστε τα τραγελαφικά με το Ελληνικό;
Κατανοούμε το όποιο θέμα των κατοίκων. Όμως όταν ξεκινάει μια επένδυση, σε οποιονδήποτε τομέα, μα στον τουρισμό, μα στην ενέργεια ή οπουδήποτε αλλού, ο επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ποιο το κόστος του, και ποιος ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση της επένδυσής του. Και εάν γνωρίζει ότι για να τα υλοποιήσει, θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποια κριτήρια και απαιτήσεις εκ της νομοθεσίας, θα πρέπει να τα τηρήσει προκειμένου να προχωρήσει την επένδυσή του. Και αυτό έκανε και η εν λόγω επιχείρηση· δεν παρανόμησε πουθενά. Αλλά να έρχεται εκ των υστέρων, η πολιτεία, όταν ο επενδυτής έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης όσον αφορά στην κατασκευή, και να αλλάζουν, τονίζουμε εκ των υστέρων, οι προϋποθέσεις, ε, αυτό είναι μάλλον απαράδεκτο και δείγμα κράτους που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που κατά τα άλλα, είναι υποτίθεται το ζητούμενο, προκειμένου να ανακάμψει πραγματικά, ουσιαστικά και ευρέως η οικονομία μας.
Με αυτή την νοοτροπία, το μέλλον δεν θα είναι ευχάριστο …
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος
○>>>x(Ο)(○)(Ο)x<<<○
Να κριθεί κάθε Άνοιξη από τη χαρά της
από το χρώμα του το κάθε λουλούδι
από το χάδι του το κάθε χέρι
απ᾿ τ᾿ ανατρίχιασμά του το κάθε φιλί.
[Μίλτος Σαχτούρης]
#PoetryIsNotDead