Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων είναι υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για το Υπουργείο και αναμένεται να δοθεί λύση πριν την ΔΕΘ.
Όμως ο υπουργός Ν. Δένδιας επισήμανε ότι: «Μην περιμένουν οι μπαταξήδες ότι θα υπάρχει ένα γενικό συγχωροχάρτι. Να είμαστε και σ’ αυτό συνεννοημένοι. Με την εξής έννοια: Φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δε νοούνται».
… απόσπασμα από ανακοίνωση ΥΠΑΑΝ μετά τη συνάντηση Ν. Δένδια με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε σε τι φάση βρίσκεται το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε σας κρύβω κατ’ αρχήν ότι και γι’ αυτό είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Μίχαλο. Εμείς πλέον ως Υπουργείο, έχουμε διαμορφωμένη άποψη εργασίας. Από κει και πέρα όμως το Υπουργείο δεν είναι μόνο του. Υπάρχουν οι Τράπεζες, υπάρχει η Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχουν οι κοινωνικοί εταίροι, υπάρχει η τρόικα. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο ωρίμανσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε ένα σαφές κείμενο.
Πρέπει να σας πω όμως ότι αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα γι’ αυτό το Υπουργείο. Όπως ξέρετε, έχω δεσμευθεί να δείξω στο τέλος και να εμφανίσω αυτό το κείμενο εργασίας στην κυβέρνηση όταν έχει φτάσει πια σε προχωρημένο στάδιο. Θυμάστε ότι αυτό συνεφωνήθη στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, που δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο θέμα των κόκκινων δανείων.
Αυτά προς το παρόν. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θα ήταν πρόχειρο από την πλευρά μου να σας μιλήσω για προβλέψεις χωρίς αυτές να έχουν οριστικοποιηθεί σ’ ένα τελικό κείμενο εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει τελικό κείμενο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς δεν υπάρχει τελικό κείμενο. Το τελικό κείμενο θα είναι η ίδια η νομοθετική πρωτοβουλία. Αν μου λέτε αν υπάρχει αρχικό κείμενο, υπάρχει μια σειρά προτάσεων, βεβαίως σαφώς καταγεγραμμένες, αλλιώς δε θα μπορούσε να γίνει και οποιαδήποτε συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σταλεί σε κάποιον;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω, διότι αν αρχίσουμε να λέμε ποιος το έχει και ποιος δεν το έχει, θα καταλήξουμε στο ποιος το δίνει και δεν το δίνει και δεν έχει έννοια. Ειλικρινά όμως, σας διαβεβαιώ ότι είναι η «υπ’ αριθμόν 1» προτεραιότητά μας. Παρ’ ότι είναι Αύγουστος δουλεύουμε μέσα στον Αύγουστο γι’ αυτό, η ομάδα εργασίας που το έχει κάνει δουλεύει συνεχώς μέσα στον Αύγουστο γι’ αυτό, παίρνει και μεταφέρει απόψεις και θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν τη ΔΕΘ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα μου βάζετε έναν πολύ στενό χρονικό ορίζοντα. Με εξαίρεση πιθανόν τα θέματα που αφορούν την τρόικα, για τα οποία δε μπορώ εγώ να δεσμευθώ, νομίζω θα είμαστε έτοιμοι πριν τη ΔΕΘ. Ξαναλέω όμως, αυτό πρέπει να σας το πω, το υπογραμμίζω για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, με εξαίρεση τα θέματα που απασχολούν την τρόικα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να δούμε πρώτα τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω δει επανειλημμένως ότι τα συνδυάζετε. Δε θα τα συνδύαζα για τον εξής λόγο: Διότι κατ’ αρχήν μια από τις υποθέσεις εργασίας των προτάσεων τις οποίες έχουμε θέσει προς συζήτηση είναι ότι θα είναι ουδέτερες ως προς την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών. Δε θα επηρεάσουν αρνητικά την κεφαλαιουχική επάρκεια των Τραπεζών. Άρα τα stress tests δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναμείνουμε τα stress tests και μετά να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη πρόταση.
Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να μετράμε πάρα πολύ τα λόγια μας. Πάρα πολύ. Καταλαβαίνω πόσο επηρεάζει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στην πραγματικότητα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αν θέλετε και κάθε ελληνική οικογένεια. Και κατά συνέπεια θα πρέπει να μετράμε τα λόγια μας και να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα σε αυτό. Και θα ήθελα να πω και κάτι το οποίο λέω επανειλημμένως:
Μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες ότι θα υπάρχει ένα γενικό συγχωροχάρτι.
Να είμαστε και σ’ αυτό συνεννοημένοι. Με την εξής έννοια:
Φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δε νοούνται.