6 Σεπτεμβρίου 2024

Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία

Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία

Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία: Σε σχετική συνάντηση που είχε ο υπουργός με άλλους σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς,  ανέφερε τα ακόλουθα:Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία

Ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς φορείς, κυρίως ενόψει της θερινής – τουριστικής περιόδου, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «Από αύριο Παρασκευή θα είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση. Θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται την παρουσία και την ασφάλεια του υπουργείου Εργασίας δίπλα τους» και πρόσθεσε ότι «Έχουμε πραγματοποιήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που έχουν, πλέον, διαμορφώσει στην αγορά εργασίας ένα ευνοϊκό και λειτουργικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί συνεπώς, να γίνει πλέον, ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά από καμία επιχείρηση, από κανέναν εργοδότη, είτε αφορά σε ανασφάλιστη εργασία, είτε σε απλήρωτα δεδουλευμένα ή παράνομες υπερωρίες».

Κατά τον Γ. Βρούτση, παρουσιάζεται μια σταθερή μείωση των ποσοστών της αδήλωτης εργασίας (taxcoach.gr), η οποία οφείλεται σε ένα ισορροπημένο μείγμα κινήτρων και αντικινήτρων.

Τα κίνητρα για να μην διατηρούν οι επιχειρήσεις αδήλωτη εργασία:

  • Απλοποίηση έως και κατάργηση διάφορων  γραφειοκρατικών διαδικασιών, που επιβάρυναν σημαντικά τις επιχειρήσεις, ‘ωθώντας’ τες προς την παρανομία.
  • Ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους απασχόλησης. Συνεπώς η νόμιμη απασχόληση καθίσταται ελκυστικότερη.

Τα αντικίνητρα, έτσι ώστε να φοβούνται οι επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται αδήλωτη εργασία:

  • Ενδυνάμωση δυο ελεγκτικών φορέων του υπουργείου Εργασίας, ήτοι της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ.
  • Τα υψηλότατα πρόστιμα που είναι και τα υψηλότερα διαχρονικά, που επιβάλλονται για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στο 18x επί του κατώτατου μισθού, ήτοι €10.550(!). Επιπλέον, στην περίπτωση επιχειρήσεων που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, ορίζονται αυστηρότατες κυρώσεις που φτάνουν έως και το οριστικό κλείσιμο των παρανομούντων επιχειρήσεων. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι οι ποινές επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπου, από τους ελεγκτικούς φορείς.

Ο υπουργός τόνισε ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Άρτεμις» αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για τη ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Συμπλήρωσε δε, ότι έχει αποτελέσματα, όπως γίνεται φανερό, καθώς, μέσω των σαρωτικών ελέγχων που υλοποιήθηκαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 έως το τέλος Απριλίου του 2014, σχεδόν σε 13 χιλιάδες επιχειρήσεις, βρέθηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν στις παρανομούντες επιχειρήσεις πρόστιμα ύψους €15,5 εκατ..

Related posts