6 Σεπτεμβρίου 2024

Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Κ. Χατζηδάκης: Συμπράττουμε με τις πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου για την κατάρτιση και τις νέες δουλειές

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΟΑΕΔ και η Microsoft Hellas στον τομέα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων, σε εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χατζηδάκη και του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Θεοδόση Μιχαλόπουλο και την Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Λειτουργιών της εταιρείας κ. Χριστίνα Λεϊμονή, κατά την οποία τονίστηκε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες –που έχουν ήδη τεθεί στο επίκεντρο των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακάρτισης ανέργων που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ- αποτελούν «συστατικό στοιχείο» για τις θέσεις εργασίας που έχουν υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις στην παρούσα φάση.

Η συνεργασία ΟΑΕΔ- Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GR For Growth» της Microsoft και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας. Ως μέλη της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, οι δυο οργανισμοί επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την παροχή ποιοτικής και δωρεάν εξ’ αποστάσεως κατάρτισης σε ανέργους.

Ο ΟΑΕΔ διευρύνει το πεδίο συμπράξεών του με καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας (με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί συνεργασίες με την Google, την Amazon Web Services και τη Cisco). Την ίδια στιγμή, σηματοδοτεί με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το αυξημένο βάρος που δίνει στις ψηφιακές δεξιότητες. Τα προγράμματα αυτά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από εργαζομένους και ανέργους, δεδομένου του καινοτόμου χαρακτήρα και της «σφραγίδας» αξιοπιστίας των διεθνών κολοσσών.

Ειδικά όσον αφορά στη συνεργασία με τη Microsoft, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι οι δεξιότητες που προσφέρονται έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο να καλύπτουν πραγματικά κενά στην αγορά εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αξιοποιώντας στοιχεία και αναλύοντας δεδομένα χιλιάδων επιχειρήσεων, μέσα από την πλατφόρμα LinkedIn (που ανήκει στη Microsoft).

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, «Η συνεργασία μεταξύ ΟΑΕΔ και Microsoft Hellas αποτελεί προπομπό του νέου μοντέλου κατάρτισης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και που ενσωματώνει -μεταξύ άλλων- συνεργασίες με τις πιο καινοτόμες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο. Το νέο αυτό μοντέλο θα παρουσιαστεί μέσα από το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και το νέο ρόλο του ΟΑΕΔ που θα παρουσιάσουμε σύντομα. Πρόκειται για μια ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης στη χώρα, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζόμενων. Αλλά και με φροντίδα τα χρήματα που θα πάνε στην κατάρτιση να πιάνουν τόπο. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με ψηφιακούς κολοσσούς δείχνουν το δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του 1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με προγράμματα που θα ωφελήσουν 500.000 νέους, εργαζομένους και ανέργους τα επόμενα χρόνια. Γιατί για εμάς η κατάρτιση δεν είναι απλά ένα χαρτί, αλλά ένα μέσο απόκτησης των πιο σύγχρονων δεξιοτήτων, ένα ουσιαστικό εφόδιο εργαζομένων και ανέργων για το μέλλον».

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τη Microsoft Hellas, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Ο ΟΑΕΔ συνεχίζει τις συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες τεχνολογίας για την αποτελεσματική διασύνδεση της ποιοτικής κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με δράσεις και συμπράξεις όπως η νέα συνεργασία με την Microsoft Hellas, δίνουμε τη δυνατότητα στους ανέργους να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους και να βελτιώσουν την απασχολησιμότητά τους σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με στόχο την ταχύτερη εργασιακή επανένταξη».

Ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, δήλωσε: «Καθώς η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις εταιριών τεχνολογίας, το ελληνικό δημόσιο προχωράει με ταχύτητα τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζουν στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι ανάγκες για ψηφιακή κατάρτιση ολοένα αυξάνονται. Μέσα από συνέργειες όπως η δική μας με τον ΟΑΕΔ, διασφαλίζουμε ότι χιλιάδες πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δεξιότητες υψηλής ζήτησης, ενώ θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που δημιουργούν σήμερα οι τεχνολογίες της Microsoft, και ιδιαίτερα το cloud. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε εστιάσει στη δωρεάν παροχή ψηφιακών προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης σε δεξιότητες με επίκεντρο το cloud ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε και διαφορετικά επίπεδα τεχνολογικής κατάρτισης ώστε να βοηθήσουμε τους σημερινούς ανέργους όχι μόνο να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας αλλά να χαράξουν και μια νέα επαγγελματική πορεία ».

Περισσότερες πληροφορίες για τα σχεδιαζόμενα προγράμματα

Η πρώτη δράση της νέας συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft θα αφορά την δωρεάν εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση 1.000 ανέργων, 18-45 ετών, με προτεραιότητα σε πτυχιούχους και αποφοίτους Πληροφορικής, μέσω της πλατφόρμας «Microsoft Skills Academy». Τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων που σχεδιάζονται θα αφορούν στα εξής εκπαιδευτικά αντικείμενα: Microsoft Azure Fundamentals (AZ 900), Microsoft Azure Data Fundamentals (DP 900), Microsoft 365 Fundamentals (MS 900), Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals (SC 900) και Microsoft AI Fundamentals (AI 900).
Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, διάρκειας 8 εβδομάδων, οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης, με την προϋπόθεση επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις.

***

Χρηστικά διαδικτυακά σεμινάρια (webinars)

LOLplus.gr: ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Related posts