27 Αυγούστου 2024

Μάσκες: Χρήσιμες οδηγίες

Μάσκες: Χρήσιμες οδηγίες

Η μάσκα πλέον, μπαίνει στη καθημερινότητά μας. Είναι, εάν φοράνε όλοι, ένα αποτελεσματικό μέσο περιορισμού της διάδοσης της COVΙD-19. Ο περσσότερος κόσμος αγοράζει πλέον από τα super market, τις χειρουργικού τύπου μάσκες, οι οποίες δεν είναι ακριβές.

Όμως είναι όλες οι μάσκες ίδιες; Καθόλου.
Άλλες είναι αποτελεσματικότερες και άλλες καθόλου αποτελεσματικές.

Βάζουμε λοιπόν το σχέδιο/γράφημα που δείχνει τους τύπους μασκών, και τον βαθμό προστασίας που προσφέρουν έναντι διαφόρων κινδύνων. Στο virus που μας ενδιαφέρει, βλέπουμε ότι οι πάνινες μάσκες, που βλέπουμε πολύ κόσμο να χρησιμοποιούν, δεν προσφέρουν καμία προστασία απέναντι σε ιούς.

Οι “ειδικές” μάσκες, όπως η Ν95, η FFP1 και η Χειρουργική, έχουν υψηλό δείκτη προστασίας έναντι ιών, προφανώς επειδή δεν έχουν απλό ύφασμα, αλλά ειδικά φίλτρα, που εάν τα δεις σε μεγέθυνση στο μικροσκόποιο, οι οπές που θα φέρουν, θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές των απλών υφασμάτων, οπότε στις ειδικές μάσκες, ο ιός είναι απίθανο να περάσει και να μπει εντέλει στον οργνανισμό μας, ενώ στις υφασμάτινες, θα περάσει, σαν να μην υπάρχουν.

Οι χειρουργικού τύπου μάσκες, που αγοράζει ο περισσότερος κόσμος, έχουν ένα μεταλλικό ελασματάκι εσωτερικά, αυτό μπαίνει στο πάνω μέρος όταν την φοράμε, και το λυγίζουμε έτσι ώστε όσο γίνεται να εφαρμόσει καλά η μάσκα στο πρόσωπό μας και να μην υπάρχουν κενά. Φοράμε την μάσκα με το έγχρωμο μέρος προς τα έξω, το άσπρο προς τα μέσα – είναι σημαντικό! – στο ατχείο που ακολουθεί πιο κάτω, αναφέρει γιατί. Η μάσκα, πρέπει να καλύπτει το στόμα, την μύτη και την περιοχή γύρω από αυτά, χωρίς να υπάρχουν κενά, καθώς εάν υπάρχουν κενά, μπορεί τα σταγονίδια με ιικό φορτίο να περάσουν από εκεί, και να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

Προσοχή! Οι λεγόμενες ασπίδες προσώπου, αυτές με τις πλέξιγκλας, είτε οι μεγάλες που καλύπτουν από μια μικρή απόσταση το πρόσωπό μας, είτε οι μικρές που μόλις που καλύπτουν το στόμα και μύτη, είναι παντελώς ακατάλληλες. Δεν προστατεύουν καθόλου και ενδεχομένως να είναι και επικίνδυνες, διότι με το σκλητό πλέξιγκλας, ίσως να λειτουργούν σαν “οδηγό” των σταγονιδίων με ιικό φορτίο, προς το στόμα μας, και με τις “ασπίδες” αυτές να φτάνουν ευκολότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Ελβετία, που παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα κορωνοϊού στο προσωπικό, όλοι όσοι κόλλησαν φορούσαν αυτές τις “ασπίδες” ενώ όσοι φορούσαν μάσκες, δεν κόλλησαν.

Το παρακάτω γράφημα, μας δείχνει πως ο συνδυασμός του να φορούν όλοι μάσκα, μειώνει έως και μηδενίζει τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού:

Τέλος ακολουθεί κείμενο με χρηστικές οδηγίες για τις χειρουργικού τύπου μάσκες ΕΔΩ ή αμέσως παρακάτω on line, όπως πως πρέπει να τις φοράμε, με ποια πλευρά κλπ.:

Η χειρουργική μάσκα παρόλο που αναγράφεται ότι είναι μιας χρήσεως, στην πραγματικότητα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Πως;
Την πιάνουμε προσεκτικά από τα κορδονάκια ή λαστιχάκια και την βγάζουμε από το πρόσωπό μας. Προσοχή να μην πιάνουμε το εξωτερικό της μέρος, το έγχρωμο, διότι εάν κάποιος φορέας κορωνοϊού, έχει στείλει σταγονίδια σε εμάς, αυτά θα έχουν κάτσει στο εξωτερικό βασικά μέρος της μάσκας μας. Αφού την βγάλουμε από το πρόσωπό μας, την εναποθέτουμε σε ένα διάφανο σακουλάκι. Πλένουμε τα χέρια μας ή τα καθαρίζουμε με αντισηπτικό. Μετά αφήνουμε την μάσκα, όταν είναι ιδίως καλοκαίρι, με υψηλή θερμοκρασία, στον ήλιο, που λόγω ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας, εάν τυχόν έχει πέσει πάνω της ιικό φορτίο, αυτό θα εξουδετερωθεί. Τον χειμώνα, θα μπορούσε κανείς  να την βάλει για ολίγα δευτερόλεπτα, στο φουλ στον φούρνο μικροκυμάτων. Την επαναχρησιμοποιούμε για όσο καιρό, φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση. προφανώς εάν είναι φθαρμένη και φαίνεται στο μάτι, θα έχουν φθαρεί τα φίλτρα της, οπότε και η δυνατότητα προστασίας της θα είναι μειωμένη.

Και η καλύτερη προστασία, που δεν πρέπει να αμελείτε: Είναι πιθανότερο, να κολλήσετε τον ιό, εάν ακουμπήσετε με τα χέρια σας, κάπου που έχουν πέσει σταγονίδια με ιικό φορτίο. Ακουμπώντας αμέσως ή λίγο μετά στο στόμα σας, θα μολυνθείτε. Επομένως, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, και πλένουμε τα χέρια μας.

Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια

LOLplusΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

Related posts