19 Απριλίου 2024

Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ: σχεδόν 6 στους 10 αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους

Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ: σχεδόν 6 στους 10 αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους

Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ: σχεδόν 6 στους 10 αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους. Παράλληλα εξακολουθεί και επικρατεί άνετα η απαισιοδοξία, ενώ κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση δεν πείθουν.ΕΒΕΑ

Αυτά φάνηκαν στην μελέτη ‘ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ’ που υλοποιήθηκε από την ALCO για το ΕΒΕΑ, σε δείγμα 1.000 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων πανελλαδικά.

Αναλυτικότερα, το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μόλις το 41% αυτών θεωρεί ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές.

Παράλληλα, αρνητικοί είναι οι συμμετέχοντες στην έρευνα και με τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία: τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που την διεκδικεί.

Στο ερώτημα «Είστε αισιόδοξος / η ή απαισιόδοξος / η για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;», το 57% δηλώνει απαισιόδοξο έναντι 22% αισιόδοξου και 21% άνευ θέσεως.
Οι απαισιόδοξοι λοιπόν παραμένουν συντριπτική πλειοψηφία, αν και περιορισμένη με παλαιότερες καταγραφές της έρευνας, χωρίς όμως να έχει κερδίσει την διαφορά η αισιοδοξία – μάλλον η αβεβαιότητα την έχει κερδίσει.

Στο ερώτημα «Είστε αισιόδοξος / η ή απαισιόδοξος / η για την πορεία των οικονομικών της οικογένειας σας;», το 61% δήλωσε απαισιόδοξο, το 20% αισιόδοξο και το 19% δεν έλαβε θέση.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η απαισιοδοξία είναι εντονότερη σε επίπεδο οικογενειακών οικονομικών συγκριτικά με τα οικονομικά της χώρας.

Στο ερώτημα «Θεωρείτε ότι τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα συμβάλλουν στη μείωση των δαπανών του νοικοκυριού ή/και της επιχείρησης σας;», το 55% απάντησε Όχι (άρα δεν θα του επιφέρουν βελτίωση), 29% Ναι (ότι θα του αποφέρουν βελτίωση) και ένα ποσοστό 16% δεν πήρε θέση, είτε από άποψη είτε από άγνοια.

Στο ερώτημα εάν θεωρούν το εφαρμόσιμο το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, το 59% απαντά Όχι και μόνο 26% απαντά Ναι, ενώ ένα σεβαστό ποσοστό 15% απαντά Δεν ξέρω / Δεν απαντώ. Σε αυτό το ερώτημα παρατηρούμε ότι το ποσοστό του Ναι, είναι σχεδόν ίδιο με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες (ευρω)εκλογές.

Related posts