25 Απριλίου 2024

Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!

Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!

Οι 300 υπέρ της Ελλάδος! Τριακόσιοι οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, από διάφορες χώρες, υπέγραψαν μία επιστολή σύμφωνα με την οποία λαμβάνουν θέση υπέρ της Ελλάδος και κατά της σκληρής γραμμής των επισήμων πιστωτών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).300

Αναλυτικότερα, οι 300 συνυπογράφουν επιστολή με τίτλο «Είμαστε με την Ελλάδα και την Ευρώπη», την οποία δημοσιεύει η ιστοσελίδα Mediapart, ιδρυτής της οποίας, είναι ο Εντουί Πλενέλ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Le Monde.

Μεταξύ των 300 συμπεριλαμβάνονται γνωστοί διεθνώς οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, όπως οι Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, κ.ά..

• Στην επιστολή αναφέρεται ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία μία εκ βάθρων αλλαγή προσανατολισμού, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως σήμερα, αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν έφεραν την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε και τις εξωτερικές επενδύσεις.

• Αντιθέτως, αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν.

• Ζητούμε, αναφέρεται, από τους ευρωπαϊκούς εταίρους να λάβουν υπ’ όψιν τους αυτήν την πραγματικότητα, στην οποία άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, έναν αυξημένο κατώτερο μισθό, χρειάζεται δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις και απαιτούνται μέτρα διόρθωσης και βελτίωσης βασικών κοινωνικών παροχών όπως στο τομέα υγείας και παιδείας.

• Οι υπογράφοντες αναφέρονται στη συνέχεια στην πάταξη της διαφθοράς και σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που να βασίζεται λιγότερο στον ΦΠΑ. Για να εφαρμοσθούν οι πολιτικές αυτές και να τους δοθεί ο χρόνος να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους, απαιτούνται κάποια δημοσιονομικά περιθώρια.

• Έως ότου όμως επιτευχθούν τα περιθώρια αυτά, η χώρα έχει ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα.

• Ζητούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις, να δοθούν στην Ελλάδα αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια και να διασφαλισθεί αυτή η χρηματοδότηση.

• Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια διαγραφή χρέους απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έλθουν τα πράγματα, δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί.

• Επομένως δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογούμενούς τους.
Αντιθέτως, μια επανεκκίνηση της Ελλάδας, θα τονώσει τη δραστηριότητα, θα αυξήσει τα εισοδήματα και θα δημιουργήσει απασχόληση. Καλούμε επειγόντως τους πιστωτές της Ελλάδας να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να παρουσιάσουν με σαφήνεια και τιμιότητα στους λαούς τους, τα δεδομένα αυτά.

• Δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της Ευρώπης συνολικά. Μια πολιτική απειλών, τελεσιγράφων, εμμονών και εκβιασμών, θα ερμηνευόταν στα μάτια όλων ως μια αποτυχία του ευρωπαϊκού οράματος, από πλευράς ηθικής, πολιτικής και οικονομικής σκοπιάς.

• Ζητάμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες επειγόντως, να απορρίψουν και να καταδικάσουν όλες τις απόπειρες εκφοβισμού και εξαναγκασμού της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας. Απεναντίας, η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει το δρόμο για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Θα επέτρεπε μια αναπτέρωση της δημοκρατίας και θα άνοιγε το εκλογικό παιγνίδι σε άλλες εποικοδομητικές αλλαγές.

• Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπέρ της δημοκρατίας και της αλλαγής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν την αποφασιστική δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού εντός αυτών των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, πρέπει να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δεσμευθούν άνευ καθυστερήσεων, στην πορεία για μια λογική διαπραγμάτευση.

080215-1

Δείτε την επιστολή και τους υπογράφοντες, από την ιστοσελίδα της Mediapart, εδώ.

Εμείς ως TaxCoach θα πούμε ότι όταν ορισμένοι αναφέρουν εκ των έσω της Ελλάδος, ότι η ελληνική προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης δεν έχει συμμάχους και είναι καταδικασμένη, μάλλον δεν βλέπουν ενέργειες σαν αυτή ή τις αγνοούν, ως να φέρουν παρωπίδες

(ημ/νία δημοσίευσης: 8/2/2015)

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Τι θα γίνει με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη; – What with Greece and Eurozone?
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts