25 Απριλίου 2024

Ο Γιουνκέρ σχεδιάζει ένα ‘New Deal’ Πρόγραμμα για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Γιουνκέρ σχεδιάζει ένα ‘New Deal’ Πρόγραμμα για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Γιουνκέρ σχεδιάζει ένα ‘New Deal’ Πρόγραμμα για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περιέγραψε το σχέδιο ύψους €315 δισ. επενδύσεων, προκειμένου να επανεκκινήσει την τελματωμένη ευρωπΓιουνκέραϊκή οικονομία.

Στην ‘καρδιά’ αυτού του σχεδίου, εντοπίζεται ένα νέο κονδύλι ύψους €21 δισ. που θα παρέχει δάνεια για την υλοποίηση σχεδίων υποδομών. Ωστόσο πολύ μικρό μέρος του όλου σχεδίου των €315 δισ. θα καλυφθεί από κονδύλια εκ του προϋπολογισμού της Ε.Ε., μόλις τα €16 δισ. και τα υπόλοιπα σχεδιάζει να προέλθουν δια μόχλευσης από τους άλλους εμπλεκόμενους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δημιουργήσουν το βασικό κεφάλαιο των €21 δισ., σύμφωνα με τον Γιουνκέρ, το οποίο θα δώσει την περαιτέρω δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παράσχει περαιτέρω χρηματοδοτήσεις ύψους €63 δισ.. Αναμένεται κατά την Κομισιόν, ιδιώτες επενδυτές να βάλουν τα υπόλοιπα, ήτοι γύρω στα €230 δισ..

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το σχέδιό της (εφόσον ευοδωθεί) θα συμβάλλει στην δημιουργία έως 1,3 εκατ. θέσεων εργασίας μέσα από πρότζεκτς σε υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, οδικούς άξονες, αλλά και στους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας.

Ο Γιουνκέρ ανάφερε ότι δεν μπορεί να πει τι ποσό επενδύσεων θα απορροφήσει κάθε χώρα της Ε.Ε. αλλά ανάφερε ότι όποια επένδυση σε οποιαδήποτε χώρα, μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει για ανάπτυξη και σε άλλες.

Εμείς ως TaxCoach, θα αναφέρουμε ότι αυτό το τελευταίο που ανάφερε ο Γιούνκερ, είναι λίγο παρανοϊκό και θα περιμέναμε από έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι λίγο σοβαρότερος, καθώς είναι γνωστό ότι όταν συμβαίνουν επενδύσεις για παράδειγμα στην Γερμανία, βελτιώνει περαιτέρω την ούτως ή άλλως υψηλή ανταγωνιστικότητά της και αυτό είναι εις βάρος των αδύναμων οικονομικά κρατών-μελών του ευρωπαϊκού νότου.

Γενικότερα, όταν ο Γιουνκέρ ισχυρίζεται ότι με κεφάλαια περίπου €85 δισ. από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα βάλουν ιδιώτες επενδυτές σχεδόν τετραπλάσια, κατανοεί κανείς και ας μην είναι οικονομολόγος, ότι δεν είναι λογικό. Η μόχλευση που προσδοκά ο Γιουνκέρ είναι πολύ υψηλή για την δεδομένη χρονική περίοδο, που οι επενδυτές διεθνώς δεν έχουν και αυξημένη εμπιστοσύνη.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε αρκετά αισιόδοξο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μη ρεαλιστικό. Βέβαια στο βαθμό που θα εφαρμοστεί, θα έχει κάποια θετική επίδραση, αλλά οπωσδήποτε δεν δείχνει ικανό να αναθερμάνει την τελματωμένη ευρωπαϊκή οικονομία.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Εὐεπιχειρεῖν: Ὁ ἀπόλυτος ‘Κόμβος’ στὰ Σεμινάρια!

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts