6 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Κίνδυνος σύγκρουσης ΗΠΑ – Β. Κορέας

Ο Κίνδυνος σύγκρουσης ΗΠΑ – Β. Κορέας

Ο Τραμπ την εβδομάδα που μόλις πέρασε, ανέφερε ότι εάν η Β. Κορέα μας απειλήσει ξανά, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, τέτοια που δεν θα έχει δει ξανά ο κόσμος.  Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ απάντησε αμέσως μετά, ότι μελετά το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης κατά της νήσου Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση. Με λίγα λόγια, αφενός τον αγνόησαν, αφετέρου τον απείλησαν αμέσως μετά την αυστηρότατη προειδοποίησή του.

Όταν ένας ισχυρός λέει «Μην κάνεις αυτό, διότι αν το κάνεις θα τις φας» και ο άλλος στον οποίο απευθύνεται κάνει κάτι που εμπίπτει στο αυτό, τότε ο ισχυρός που έχει κάνει την προειδοποίηση πρέπει να χτυπήσει τον άλλον που τον παράκουσε, διότι τον αμφισβητεί ανοικτά και εάν τον αφήσει ατιμώρητο, ο ισχυρός θα έχει δεχτεί αφενός ένα σοβαρότατο πλήγμα όσον αφορά στην ισχύ και αξιοπιστία του, αφετέρου αυτός που θα έχει παρακούσει και δεν θα τιμωρηθεί, θα αποθρασυνθεί περισσότερο με τον χρόνο.

Η Βόρειος Κορέα, όταν είπε ότι ο Τραμπ είναι τρελός και η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει, είναι αυτή της δύναμης και σε αυτά τα πλαίσια, θα του στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα, βάλλοντας κατά της νήσου Γκουάμ, και αυτή με την σειρά της, δεσμεύεται να πλήξει όντως το Γκουάμ. Διότι και η Βόρειος Κορέα εάν τελικά δεν προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλων προς το Γκουάμ, θα φανεί ότι οι «βρυχηθμοί» της είναι παντελώς κενοί και μετά ποιος θα την υπολογίζει; Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα γίνει ο περίγελως της υφηλίου…

Βεβαίως, όταν η Βόρειος Κορέα λέει ότι θα ‘χτυπήσει’ την Γκουάμ, ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα το κάνει ως προειδοποίηση προς τον Τραμπ, στέλνοντας τέσσερις πυραύλους στα νερά λίγο έξω από το Γκουάμ. Ουσιαστικά οι βορειοκορεάτες τι λένε στον Τραμπ; Του λένε ‘Μην μπλέκεις μαζί μας διότι δες, τι μπορείς να πάθεις’, εμμέσως πλην σαφώς και πρακτικώς. Προφανώς οι βορειοκορεάτες στο κτύπημα αυτό που έχουν προαναγγείλει, με τέσσερις πυραύλους προς τη νήσο Γκουάμ (εντός των προσεχών ημερών, δηλαδή εντός του Αυγούστου), θέλουν να στείλουν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τον αμερικανό Πρόεδρο ότι εάν τολμήσει να τους επιτεθεί, έχουν την δυνατότητα να πλήξουν αμερικάνικο έδαφος ή και συμμαχικό προς τους αμερικανούς.
Και προφανώς εφόσον πρόκειται για προειδοποίηση, συμπεραίνουμε ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν θα είναι οπλισμένοι και γι’ αυτό ειπώθηκε ότι θα πέσουν στην θάλασσα κοντά στον Γκουάμ και όχι πάνω στο Γκουάμ. Θα είναι δηλαδή μια προειδοποιητική βολή με το μήνυμα ότι εάν θέλουμε, σε κτυπάμε.

Ο Τζέιμς Μάτις, υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, αν και δεν ήταν τόσο απειλητικός όσο ο Τραμπ, ωστόσο και αυτός, κινήθηκε στην ουσία στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρό του, αφού προειδοποίησε με την σειρά του, την Β. Κορέα, λέγοντας να πάψει (η Β. Κορέα) να σκέφτεται πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και των ανθρώπων του.

Όμως θα πρέπει να δούμε ποιοι εμπλέκονται: Ουσιαστικά οι δύο ηγέτες, είναι σαν να κάνουν το chicken game με τα αυτοκίνητα που τρέχουν το ένα προς το άλλο και καλείται τελευταία στιγμή, ένα από τα δύο να στρίψει για να αποφευχθεί η μοιραία σύγκρουση. Βεβαίως οι ΗΠΑ είναι σαν μία μεγάλη νταλίκα και η Βόρειος Κορέα, μάλλον σαν ένα μικρό αυτοκινητάκι. Αν όμως ακόμα και αυτό το μικρό αυτοκινητάκι δεν στρίψει και συγκρουστεί μετωπικά, ακόμα και αυτή η μεγάλη νταλίκα, μπορεί να πάθει σοβαρή ζημιά…
Στις ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έχει φανεί και πριν εκλεγεί αλλά και στο πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του, ότι έχει μια ‘τρέλα’, ότι δεν σηκώνει αμφισβητήσεις και έχει και εμμονές. Είναι χαρακτηριστική η προ ολίγων ημερών δήλωσή του, με την οποία ξεκινήσαμε το παρόν άρθρο. Όμως η Β. Κορέα τον απείλησε ξανά και ανοικτά με το Γκουάμ, στο οποίο θα βάλλει προειδοποιητικά, μια άμεση απειλή και αμφισβήτηση προς την ισχύ και αξιοπιστία, των ΗΠΑ και του Τραμπ προσωπικά, που φαίνεται να τον χλευάζει.
Δεδομένου λοιπόν ότι η Β. Κορέα αγνόησε την προηγηθείσα αυστηρή προειδοποίηση του Τραμπ, να μην ξανα-απειλήσουν τις ΗΠΑ, ο αμερικανός Πρόεδρος σε σχετική ερώτηση στις 10 Αυγούστου, ανάφερε: Ας δούμε τι θα κάνει με το Γκουάμ, Εάν κάνει κάτι, θα υπάρξει (ακολουθήσει) ένα συμβάν που δεν θα έχει ξαναδεί ανθρώπου μάτι.
Ουσιαστικά λοιπόν ο Τραμπ, δεσμεύεται ξανά σε ένα πρωτόγνωρης ισχύος χτύπημα στην Βόρειο Κορέα, εάν αυτή απειλήσει τις ΗΠΑ.
Εμείς θεωρούμε ότι ως απειλή, εννοεί πράξη και όχι λόγια, διότι εάν εννοούσε λόγια, τότε με όσα λέει η Β. Κορέα, ο πόλεμος θα είχε ήδη ξεκινήσει.
Όταν όμως η Β. Κορέα, εντός των προσεχών ημερών εξαπολύσει τέσσερις πυραύλους κατά της Γκουάμ, έστω μη οπλισμένους (σαν προειδοποίηση), αυτό θα είναι μια πρακτική απειλή κατά των ΗΠΑ και όχι απειλή στα λόγια. Τότε λοιπόν ο Τραμπ και οι ΗΠΑ ως κράτος και υπερδύναμη, και βάσει της θέσης που έχει λάβει η ηγεσία της, θα πρέπει να χτυπήσει την Β. Κορέα.
Διότι όταν πύραυλοι θα κατευθύνονται προς το Γκουάμ, έστω και αν αυτοί κατευθυνθούν στα νερά του Γκουάμ και έστω εάν είναι ‘άσφαιροι’, οι αμερικάνοι εντοπίζοντας πύραυλους να κατευθύνονται προς το έδαφός τους, δεν μπορεί να αρκεστούν στην λογική πιθανότητα ότι αυτοί θα είναι ‘άσφαιροι’, να εφησυχάσουν και να μην πράξουν τίποτα, αλλά αναγκαστικά, για την έστω και ελάχιστη πιθανότητα αυτοί οι πύραυλοι να είναι οπλισμένοι, είτε με συμβατική είτε με πυρηνική γόμωση, θα πρέπει να επιχειρήσουν να τους καταρρίψουν.
Βεβαίως εφόσον η Β. Κορέα βάλλει με πυραύλους κατά της Γκουάμ, οι πύραυλοι αυτοί θα περάσουν πάνω από την Ιαπωνία, και επομένως, η Ιαπωνία που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, θα επιχειρήσει εφόσον τους εντοπίσει, να τους καταρρίψει αυτή. Υπάρχει πιθανότητα να το καταφέρει ή να μην το καταφέρει. Εάν το καταφέρει, τότε η Βόρειος Κορέα, θα χάσει σε ‘ισχύ’ αφού θα φανεί ότι τα όπλα της για τα οποία περηφανεύονταν, δεν μπορούν να πλήξουν ουσιαστικά αυτούς που θα ήθελε να πλήξει. Θα γίνει διεθνώς στόχος χλεύης ως ένα σκυλί που γαβγίζει, αλλά δεν μπορεί να δαγκώσει.


Εννοείται βέβαια ότι εάν τελικά οι πύραυλοι περάσουν από την Ιαπωνία, τότε οι ΗΠΑ, πρέπει αφενός να επιχειρήσουν να τους καταστρέψουν πριν πλησιάσουν στο Γκουάμ (διότι εάν αυτό συμβεί, τότε το προειδοποιητικό πλήγμα θα είναι επιτυχές), αφετέρου να απαντήσουν διότι θα έχουν αντιμετωπίσει μια έμπρακτη πλέον απειλή.
Ακόμα όμως και εάν οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι δεν περάσουν από την Ιαπωνία και συνεπώς καταστραφούν πολύ πριν την Γκουάμ, πάλι οι ΗΠΑ θα έχουν δεχτεί μία σοβαρή έμπρακτη αμφισβήτηση και απειλή.
Η αμερικάνικη ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα απαντήσει με πανίσχυρο πλήγμα, είτε αυτό είναι συμβατικό, είτε πυρηνικό. Αν λοιπόν οι ΗΠΑ απαντήσουν χτυπώντας στρατιωτικά καθώς θα έχουν προκληθεί εμπράκτως και όχι στα λόγια, άρα θα έχουν και την ‘νομιμότητα’ να το πράξουν, τότε είναι σαφές ότι έχουν την ισχύ, εάν το θέλουν, να ισοπεδώσουν την Βόρειο Κορέα. Το θέμα είναι ότι για να το πράξουν θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, στα πλαίσια του οποίου, η Βόρειος Κορέα, μάλλον θα έχει την δυνατότητα να βάλλει και αυτή, όσο θα μπορέσει. Και κατά τα φαινόμενα, η Βόρειος Κορέα έχει και τον συμβατικό στρατό και οπλισμό, να πλήξει την Σεούλ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα και με τα πυρηνικά και τους πυραύλους της και αναλόγως των τεχνολογικών δυνατοτήτων αυτών, έχουν την δυνατότητα να πλήξουν και με πυρηνικά, την κοντινή Ιαπωνία και ίσως κάποιο αμερικάνικο έδαφος, όπως το σχετικά κοντινό της Γκουάμ ή το πιο μακρινό έδαφος της Αλάσκας. Θεωρούμε όμως ότι η Αλάσκα είναι μάλλον αρκετά μακριά και οι Βόρειοκορεάτες στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να έχουν αναπτύξει τεχνολογία για να φτάσει το βεληνεκές των πυραύλων τους σε τέτοια απόσταση και με ακρίβεια.
Όμως έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, το πλήγμα που οι βορειοκορεάτες θα επιφέρουν μέχρι να πέσουν, μπορεί να είναι από τουλάχιστον σοβαρό, διότι έστω με συμβατικό οπλισμό μπορούν να πλήξουν σοβαρότατα την Σεούλ, πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας και γενικότερα την Νότιο Κορέα, έδρας πολλών μεγάλων επιχειρήσεων όπως Hyundai, Samsung αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών εταιριών, όμως με σημαντική βαρύτητα στην διεθνή αγορά. Αν δε, καταφέρουν και κάποια πυρηνικά πλήγματα, είτε στην Νότιο Κορέα, είτε στην Ιαπωνία, τότε οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες και σε οικονομικό επίπεδο παγκοσμίως, και σε οικολογικό (ραδιενέργεια).

 

Οι δύο ηγέτες (Ντόναλτ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν), δείχνουν στα λόγια να χλευάζει ο ένας τον άλλον και να απειλεί ανοικτά ο ένας τον άλλον. Και για όσο λοιπόν η κόντρα και οι απειλές μένουν σε επίπεδο λόγων, φαίνεται ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί που διασφαλίζουν ότι η κατάσταση δεν θα εκτροχιαστεί.

Όμως εάν η κατάσταση περάσει από τα λόγια στις πράξεις, κάτι που θα γίνει εάν η Β. Κορέα βάλει τελικά εντός των προσεχών ημερών κατά της Γκουάμ, τότε η πολλαπλή δέσμευση που έχει λάβει η αμερικάνικη ηγεσία διεθνώς, θα την υποχρεώσει να απαντήσει και να χτυπήσει στρατιωτικά. Και στην ανάπτυξη μιας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, οι συνέπειες μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση μικρές και με σύντομη σύγκρουση που θα καταλήξει σε εύκολη και ταχεία επικράτηση των ΗΠΑ, όμως μπορεί η σύγκρουση να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και με έως και πυρηνικά πλήγματα, κάτι που τότε και φευ, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες διεθνώς.

Ας ελπίσουμε ότι οι ΗΠΑ, ακόμα και εάν πύραυλοι κατευθυνθούν κατά τις προσεχείς ημέρες του Αυγούστου προς τη νήσο Γκουάμ, θα αντιδράσουν ψύχραιμα, που σημαίνει ότι προφανώς θα αναχαιτίσουν τους πυραύλους αλλά δεν θα προχωρήσουν σε επίθεση κατά της Β. Κορέας, πράγμα που θα εξαναγκάσει την τελευταία, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που θα διαθέτει, για να αμυνθεί όσο μπορεί να αμυνθεί. Και επειδή προφανώς οι της Βορείου Κορέας γνωρίζουν ότι σε μια ανοικτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ, είναι καταδικασμένοι, μάλλον έχουν αναπτύξει την νοοτροπία ότι μπορεί να ‘πέσουν’ αλλά θα χτυπήσουν ισχυρότατα και τον αντίπαλο, προκαλώντας του σοβαρότατη ζημιά.
Αν από την άλλη, η Βόρειος Κορέα εκτοξεύσει (άσφαιρους) πυραύλους κατά της Γκουάμ, οι ΗΠΑ αγνοήσουν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, αναχαιτίζοντας βεβαίως τους πυραύλους αλλά ως εκεί και μη προχωρώντας περαιτέρω σε επίθεση κατά της Β. Κορέας, τότε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν μπορεί να εξακολουθήσει στα λόγια να ‘βρυχάται’ ότι «Εάν οι ΗΠΑ … τότε εμείς… #@&*!», όμως η όλη υπόθεση θα παραμένει μόνο σε λόγια και επομένως δεν θα έχει καμία συνέπεια για τον κόσμο, είτε σε οικονομικό, είτε σε οικολογικό επίπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση ο Κιμ Γιονγκ-Ουν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει το πυραυλικό του πρόγραμμα. Όμως λόγω του πλήρους πλέον περιορισμού της χώρας του με τις νέες κυρώσεις στις οποίες συμμετέχει και η Κίνα, η μόνη χώρα με την οποία διατηρούσε έως σήμερα κάποιες αξιόλογες εμπορικές σχέσεις, τότε η περαιτέρω ανάπτυξη του πυραυλικού του προγράμματος θα καταστεί πολύ δύσκολη.
Βεβαίως κάποια στιγμή και μετά από κάμποσα χρόνια, μπορεί να καταφέρει να αναπτύξει τεχνολογία που να δίδει την δυνατότητα να βάλλει κατά των ΗΠΑ, να έχει δηλαδή και το απαιτούμενο βεληνεκές αλλά και την απαραίτητη ακρίβεια στόχευσης. Αυτό μπορεί να είναι μια εν δυνάμει απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι δεδομένη, είναι απλά πιθανή. Και μεταξύ ενός βέβαιου πολέμου που μπορεί να εξελιχθεί σε έστω τοπική πυρηνική σύγκρουση και μιας πιθανότητας, είναι καλύτερο να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί το κοντινό σχεδόν δεδομένο.
Διότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια, διότι λόγω του πλήρους αποκλεισμού μπορεί να μην τα καταφέρει, διότι μπορεί στα χρόνια που θα απαιτηθούν και που η Β. Κορέα οικονομικά θα έχει ‘στραγγαλιστεί’ λόγω του σχεδόν απόλυτου περιορισμού της, να πέσει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν ‘εσωτερικά’.
Επομένως το μέλλον είναι άδηλο και μπορεί να εξελιχθεί και ‘ομαλά’ · ακόμα όμως και εάν τελικά, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν παραμείνει με όλες τις προδιαγραφόμενες δυσκολίες στην εξουσία, ακόμα και εάν συνεχίσει την ανάπτυξη του πυραυλικού του προγράμματος παρά την απουσία απαιτούμενων πόρων, ακόμα και εάν κάποια στιγμή η Β. Κορέα φτάσει μετά από χρόνια, στα σημείο να αποκτήσει πυραύλους που να έχουν και το βεληνεκές να πλήξουν τις ΗΠΑ, και την ταχύτητα έτσι ώστε να μην είναι αργοί και κατ’επέκταση εύκολο να αναχαιτιστούν και να έχουν και την ακρίβεια όσον αφορά την στόχευση, τότε λοιπόν θεωρητικά θα αποτελούν μία πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ, όμως και πάλι, η Βόρειος Κορέα δεν θα τολμούσε ακόμα και τότε, να κτυπήσει απρόκλητα και πρώτη, τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της. Στην ίδια λογική που και η Ρωσία αποτελεί στρατιωτικά μία σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ αλλά πόλεμος μεταξύ τους δεν γίνεται, επειδή και οι δύο γνωρίζουν ότι εάν γίνει, θα καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι στις ΗΠΑ, θα επικρατήσει η ψυχραιμία προς όποια προκλητική ενέργεια του Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά τις προσεχείς ημέρες, διότι διαφορετικά…

Related posts