16 Απριλίου 2024

«Τονωτικές» ενέσεις για την αγορά τα μέτρα για πληρωμή του ΦΠΑ μετά την είσπραξη του από τον αντισυμβαλλόμενο

«Τονωτικές» ενέσεις για την αγορά τα μέτρα για πληρωμή του ΦΠΑ μετά την είσπραξη του από τον αντισυμβαλλόμενο

πληρωμή του ΦΠΑ μετά την είσπραξη«Τονωτικές» ενέσεις για την αγορά τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου για την πληρωμή του ΦΠΑ μετά την είσπραξη του από τον αντισυμβαλλόμενο.

Η υποχρέωση των επιχειρήσεων για απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο, το οποίο δεν έχουν καν εισπράξει από τους πελάτες τους (αφού δεν έχουν εξοφληθεί για την πώληση εμπορευμάτων ή παροχή υπηρεσιών τους), είναι ένα από τα βασικά και καθοριστικά σημεία βιωσιμότητας μιας επιχειρήσης.

Το πλάνο του υπουργείου αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και στόχος είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα τους, η οποία μπορεί να καταστεί και σωτήριο μέτρο για την αποφυγή διακοπής εργασιών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας τα «Νέα» η διάταξη θα προβλέπει ότι όποια επιχείρηση δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή της, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα είναι υποχρεωμένη και να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Η συγκεκριμένη διάταξη σε πρώτη φάση θα αφορά σε όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Ναι μεν κατά το μήνα Απρίλιο ψηφίστηκε σχετική τροπολογία, παρ’ όλα αυτά το υπουργείο τώρα θα ξεκινήσει τη διαδικασία εφαρμογής και τον καθορισμό του απαραίτητου ηλεκτρονικού μηχανισμού υποστήριξης και ελέγχου του νέου συστήματος.

Πρόκειται για μη υποχρεωτική υπαγωγή στο νέο σύστημα. Η κάθε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα δοκιμής και επιλογής ένταξης ή μη, καθώς και εξόδου από το νέο σύστημα με το τέλος της διαχειριστικής περιόδου σε περίπτωση που θεωρείται ότι δεν συμφέρει την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να υπαχθούν στο νέο σύστημα:

  • θα εκδίδουν φορολογικά στοιχεία με αναγραφή ένδειξης «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να ενημερώνονται οι αντισυμβαλλόμενοι τους ότι  το ΦΠ Α θα εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής και
  • θα πρέπει να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα, ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ:

  • δεν θα μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ,
  • εισαγωγές αγαθών,
  • ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών,
  • πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης,
  • λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ισχύς του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

 

Related posts