7 Μαΐου 2024

Ποιους “καίει” ιδιαίτερα η φορολογία

Ποιους “καίει” ιδιαίτερα η φορολογία

Ποιους “καίει” ιδιαίτερα η φορολογία: ποιοι είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων.Ποιους ‘καίει’ ιδιαίτερα η φορολογία

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα δήλωση, είναι γύρω στο 1,2 εκατομμύριο και βέβαια πρέπει να το κάνουν στο εναπομένων διάστημα έως τα μέσα Ιουλίου, καθώς η πολιτεία είναι σχεδόν αδύνατον να δώσει νέα παράταση.

Οι φορολογούμενοι καθυστερούν για την υποβολή της δήλωσής τους, λόγω ψυχολογικής κόπωσης προερχόμενη από την υπερφορολόγησή τους ή ορισμένοι από αυτούς και για κάποιους πρακτικούς λόγους, όπως το να διατηρήσουν την δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας από τη στιγμή που τους χρειάζεται στα επαγγελματικά τους και στις κινήσεις τους, καθώς με τη νέα (υπερ)φορολόγησή τους, όντας εξαντλημένοι οικονομικά, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν οπότε θα χάσουν την φορολογική ενημερότητα.

Όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα στον τύπο, στο 45% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ο μέσος φόρος περνάει τα €1.200, έχοντας ανέλθει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που είχε εκκαθαριστεί μικρότερο ποσοστό των δηλώσεων.

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες των φορολογουμένων φοροεξοντώνονται, κυρίως οι έχοντες εισόδημα μόνο ή κυρίως από ακίνητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι. Την φορολογία επιβαρύνουν οι αλλαγές που την κατέστησαν λιγότερο κλιμακωτή, η κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών έως και η μείωση από ιατρικές δαπάνες κ.ά..

Φοροπληξία παθαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς φέτος, η ειδική κλίμακα που διαμόρφωσε για αυτούς το υπ.οικ., βάζει στην ίδια μοίρα τους συνεπείς με αυτούς που φοροδιαφεύγουν συστηματικά και επί χρόνια.

Από φέτος λοιπόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26% (!) και με 33% πάνω από €50.000, άνευ μάλιστα της πρόβλεψης της μείωσης του φόρου των €2.100 που ισχύει για μισθωτούς. Έτσι λοιπόν, επιτηδευματίας με καθαρό εισόδημα € 15.000, που πέρσι πλήρωσε φόρο €1.922, φέτος θα κληθεί να καταβάλλει φόρο €6.045 (!).

Ένας μισθωτός με ένα παιδί και εισόδημα €16.000 (ή €1.143 μηνιαίως x 14 μήνες) την προηγούμενη χρονιά (2013) πλήρωσε φόρο €1.020 έπειτα από μείωση του φόρου κατά €200 από ενοίκια και δίδακτρα. Φέτος, ενώ εισοδηματικά παραμένει στην ίδια κατάσταση, συνυπολογιζόμενου του επιδόματος παιδιού, ποσού €320, η φορολογία του ανέρχεται σε €1.100, ήτοι €80 περισσότερα.

Κατανοεί κανείς ότι σε τέτοιο μικρό μέγεθος εισοδημάτων, η επιβολή τέτοια φορολογίας είναι εξοντωτική και όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες, που όμως συνιστούν την συντριπτική πλειοψηφία στην ελληνική οικονομία, είναι καταστροφική, αφού πως και με ποιο τρόπο μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας και μικροεπιχειρηματίας να επιβιώσει;

Αυτή η κατάσταση υπερφορολόγησης, οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση των μικρών επιχειρηματικών μονάδων της χώρας, που συνεπάγεται εμβάθυνση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας και επιπλέον χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

>>>•<<<

Άλλα σχετικά άρθρα:

• Εξοντωτική φορολόγηση όσων έχουν εισοδήματα μόνο από Ενοίκια

• Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Related posts