20 Απριλίου 2024

Πυραμιδικής δομής εταιρίες, εξαπατούν κόσμο

Πυραμιδικής δομής εταιρίες, εξαπατούν κόσμο

Πυραμιδικής δομής εταιρίες, εξαπατούν κόσμο: Μια νέα μορφή απάτης, με τη μορφή πυραμίδας, έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, ερχόμενη από το εξωτερικό, από διάφορες εταιρίες που υπόσχονται…εύκολο και γρήγορο χρήμα.Πυραμιδικής δομής εταιρίες, εξαπατούν κόσμο

Είναι αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να χάνονται ή να μειώνονται σημαντικά επιζητούν το λεγόμενο εύκολο κέρδος.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μερικοί τομείς, όπως ο τζόγος, ανθίζουν. Παράλληλα, πολλές “ευκαιρίες” εμφανίζονται, βασιζόμενες στην ανάγκη για εργασία, καλοπέραση και το δυνατόν διατήρηση του βιοτικού επιπέδου όταν γενικότερα, αυτό καταρρέει. Ανάμεσά τους και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν βάσει πυραμιδικών συστημάτων.

Το “τρικ” και η δομή της πυραμίδας είναι απλά. Βασίζεται στην ψευδαίσθηση του επικείμενου κέρδους από το “παιχνίδι των αριθμών.” Πίσω από τη νόμιμη “βιτρίνα”, υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη του μάρκετινγκ που αποσκοπούν στο γρήγορο και εύκολο κέρδος και οργανώνουν τα πυραμιδικά παιχνίδια.
Η ιδέα τους είναι πολύ απλή. Το επικείμενο “θύμα” δίνει 280 ευρώ αρχικά και 40 ευρώ κάθε μήνα, και η εταιρία του δίνει την υπόσχεση ότι θα σταματήσει να πληρώνει αν μπορέσει να πείσει ακόμη τέσσερις να δώσουν αρχικά 280 ευρώ και 40 ευρώ μηνιαίως.

Στην περίπτωση που το θύμα βρει και πείσει άλλους δύο, τότε η εταιρία θα του δώσει πίσω τα χρήματά του, ενώ αν καταφέρει να πείσει 60 άτομα να δώσουν 280 ευρώ και 40 ευρώ κάθε μήνα, τότε θα πάρει προαγωγή και… δώρο ένα μηνιάτικο.

Άλλος ένας τρόπος που λειτουργούν, είναι ότι κάποιος για να μπει στον μηχανισμό παραγωγής (εύκολου) χρήματος, πληρώνει μια τιμή εισόδου με την υποχρέωση να βρει έναν πολλαπλάσιο αριθμό και άλλων ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εισέλθουν. Εάν το κάνει, παίρνει τα χρήματά του πίσω συν κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω, είναι τόσο μεγαλύτερο όσο περισσότερους ανθρώπους έχει πείσει να εισέλθουν και αυτοί στον μηχανισμό.

Αν εγώ φερ’ειπείν εισέλθω στον μηχανισμό με τιμή εισόδου ας πούμε 200€, τότε εφόσον πείσω άλλα 4 άτομα να εισέλθουν και αυτά στο μηχανισμό, από τα 200€ που θα δώσει έκαστος, ένα ποσοστό αυτού, θα πάει σε μένα και το υπόλοιπο στους προηγούμενους εμού. Όσους περισσότερους πείσω να εισέλθουν στον μηχανισμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αμοιβή μου.

Όλα, όμως, δείχνουν ότι οι εταιρίες που βασίζονται σε πυραμιδικά συστήματα είναι μία ξεκάθαρη απάτη, ευνοούμενη από την γενικότερο κλίμα απογοήτευσης. Προφανώς η κρίση βοηθά στη στρατολόγηση μελών που αναζητούν τρόπους να βγάλουν χρήματα με κάθε δυνατό τρόπο.

Άφθονες είναι οι online καταγγελίες ανθρώπων που τους έχουν προσεγγίσει μέλη τέτοιων εταιριών, οι οποίοι αρχικά ξεκίνησαν την διαδικασία εισαγωγής τους και δηλώνουν απερίφραστα ότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να χάσουν χρήμα και χρόνο.

Τέτοιες εταιρίες παρουσιάζονται νομιμοφανώς ως Multi Level Marketing (MLM). Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, όταν τους παρουσιάζονται τέτοιες «ευκαιρίες» εύκολου κέρδους να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Δεν υπάρχει αυτό που λένε easy money (εύκολο χρήμα).

Οι εταιρίες που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, δεν αποκλείεται για κάποιο καιρό, να δίνουν όντως χρήμα σε αυτού που εισέρχονται στο μηχανισμό τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για όσο καιρό η πυραμιδοειδείς ανάπτυξη συνεχίζεται: αυτό σημαίνει για όσο καιρό, ο κάθε ένας που εισέρχεται καταφέρνει και βρίσκει τον ελάχιστο αριθμό νέων μελών που εισέρχονται και αυτοί στο μηχανισμό, άρα βάζουν λεφτά, τα οποία μετά διανέμονται στους προηγούμενους.

Αν όμως κάποια στιγμή, η ‘πυραμίδα’ έχει επεκταθεί πολύ, μπορεί να ‘σπάσει’ ή μάλλον όχι μπορεί αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό. Αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή που δεν θα βρεθεί ο επαρκής αριθμός νέων μελών που να εισέλθουν στο μηχανισμό και επομένως, η τελευταία σειρά ή οι τελευταίες σειρές εισερχομένων (αναλόγως της ιδιαίτερης δομής της πυραμιδικής εταιρίας), που όμως θα είναι σημαντικά διευρυμένη δεδομένου ότι ο μηχανισμός θα έχει επεκταθεί, άρα θα έχει πολλά άτομα, θα χάσει τα χρήματά της.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Προστατευθείτε από απάτες στα ΑΤΜ με στόχο τα χρήματά σας

Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς να προστατευτείς

 

Related posts