6 Σεπτεμβρίου 2024

Πως δουλεύει ο νους;

Πως δουλεύει ο νους;

Πως δουλεύει ο νους; Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Εάν το κατανοούσαμε, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε σε πολλά τη ζωή μας.

Άλλωστε, το ‘πως δουλεύει το μυαλό μας’ είναι το ερώτημα όλων όσων γνωρίζουμε, από τότε που υπάρχει σχεδόν ο άνθρωπος και με αυτό ασχολείται ουσιαστικά η φιλοσοφία, η ψυχολογία, έως και οι σύγχρονες νευροεπιστήμες. Απλά, σκεφτείτε το για λίγο …
Πως σκεφτόμαστε;
Τι συμβαίνει μέσα στα κεφάλια μας;

Σίγουρα είναι μια σημαντική ερώτηση, κάτι που με κάνει να προσπαθώ να βρω μια απάντηση. Νομίζω ότι το πώς σκεφτόμαστε διαμορφώνεται πάντα με τέσσερις τρόπους:

Πως δουλεύει πραγματικά το μυαλό μας;

Μπορούμε να πούμε πολλά για τους νευρώνες, την βιολογία, τις ορμόνες κ.λπ. και είναι όντως σπουδαία. Αλλά θέλω να το καταστήσω λίγο πιο απλό.

Στο ερώτημα λοιπόν ‘πως δουλεύει το μυαλό μας’, θα πρέπει να απαντήσουμε πως μπορούμε να μάθουμε πως δουλεύει, με τρόπο που να είναι χρήσιμος σε εμάς, διότι αυτό είναι που έχει ουσία.

1. Και το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ξέρουμε σχετικά με το πώς δουλεύει ο νους μας, είναι πως είναι οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες πληροφορίες.

Συχνά, σκεφτόμαστε ότι ο νους μας έχει διαμορφωθεί από το παρελθόν. Οι παρελθοντικές συνθήκες διαμόρφωσαν πως είναι ο νους σας σήμερα.
Όμως παίζει ρόλο και το περιβάλλον, η κατάσταση που βρίσκεστε ‘εντός’ της. Και παίζει σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, μπορεί να καθόσαστε αναπαυτικά στο σπίτι σας. Καθόσαστε στον καναπέ. Τρώτε ποπ-κορν. Και βλέπετε μια ταινία τρόμου. Μπορεί να διασκεδάζετε, να γελάτε κ.λπ., όμως από την στιγμή που απολαμβάνεται την ταινία, το πιθανότερο είναι ότι η αδρεναλίνη σας θα έχει αυξηθεί έως και θα φοβάστε, έστω από την ασφάλεια της γνώσης ότι η ταινία που παρακολουθείτε δεν είναι πραγματικότητα.

Είναι λοιπόν σημαντικά τα της κατάστασης:

  • Που βρίσκεστε;
  • Είστε πραγματικά γαλήνιοι;
  • Ποια η φυσική κατάσταση γύρω σας;

Ο νους μας αντλεί τις πληροφορίες από εκεί που βρισκόμαστε, από την κατάσταση και το περιβάλλον μας – και αυτό είναι το πρώτο κομμάτι του πως δουλεύει ο νους μας.
Πληροφορίες!
Θεωρείστε το νους σας, σαν έναν οργανισμό που καταναλώνει και προβάλλει πληροφορίες, αν θέλετε.

Και βέβαια ότι καταναλώνεται δεν κάνει διαφορά, αναλόγως της ποιότητάς του;

Θα έχετε φυσικά παρατηρήσει, ότι όταν είστε κοντά σε αρνητικούς ανθρώπους, ο νου σας λειτουργεί διαφορετικά. Ξαφνικά, γίνεστε εύκολα και εσείς αρνητικός.

Γι’αυτό, θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι πάντα πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που καταναλώνουν, να είναι πολύ προσεκτικοί για τα φυσικά περιβάλλοντα και τις κοινωνικές καταστάσεις στις οποίες εντάσσεστε και συμμετέχετε, διότι αυτά μορφοποιούν:

  • Πως σκέφτεστε,
  • Πως αισθάνεστε,
  • Πως συμπεριφέρεστε,

Διαμορφώνουν τη συνολική σας ψυχολογία.

Τι συμβαίνει όμως στη συνέχεια;

2. Πάμε στο δεύτερο μέρος του πως λειτουργεί ο νους μας, που είναι τόσο ισχυρός· το μυαλό μας, δεν θα καταναλώσει πραγματικά πληροφορίες αλλά θα τις ερμηνεύσει. Τις ερμηνεύει λέγοντας:

  • Είναι αυτό καλό; ή κακό;
  • Είναι ασφαλές; ή είναι επικίνδυνο;
  • Να προσεγγίσω ή να απομακρυνθώ;
  • Να ασχοληθώ με αυτό ή όχι;
  • Τι σημαίνει αυτό σε εμένα ως προσωπικότητα; Θα με βελτιώσει; ή θα με χειροτερεύσει;

Η ερμηνεία λοιπόν συμβαίνει πάντα, συνήθως αναλύεται σε ερωτήματα και προκύπτει από την αξιολόγηση και επεξεργασία των πληροφοριών, που λαμβάνουμε.

Δεν σημαίνει όμως ότι άτομα που λαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες, άρα έχουν το ίδιο input, θα έχουν και το ίδιο output.

Για παράδειγμα, ας δούμε ένα σκηνοθετημένο συμβάν σε εφτά διαφορετικούς ανθρώπους. Εφτά άνθρωποι, σε έναν ανοικτό χώρο βλέπουν να συμβαίνει δίπλα τους ένα ‘ατύχημα’ όπου ένας δρομέας βγαίνει από μια κλειστή στροφή και χτυπάει ένα ποδηλάτη που περνούσε. Εάν ζητήσεις από τους εφτά παρευρισκόμενους να περιγράψουν το όλο σκηνικό (στο οποίο ήταν παρόντες), είναι πολύ πιθανό ότι θα το περιγράψουν με διαφορές αναλόγως το πόσο εστιασμένοι ήταν στην σκηνή που εξελίσσονταν – κάποιοι που μπορεί να ήταν σχετικά αφηρημένοι μπορεί να μην κατάλαβαν σχεδόν τι συνέβη. Από αυτούς τους εφτά, άλλοι μπορεί να περιγράψουν το ‘συμβάν’ καλύτερα εάν έχουν καλή μνήμη, άλλοι να περιγράψουν καλύτερα τις εικόνες εάν είναι ‘οπτικοί’ τύποι ή άλλοι, να κάνουν μια περιγραφή ‘κτισμένη’ στα ακουστικά τους ερεθίσματα εάν είναι ‘ακουστικοί’ τύποι κ.λπ..
Είναι όμως σχεδόν σίγουρο, ότι μεταξύ των εφτά αυτών, θα έχουμε πολλές διαφορετικές περιγραφές για να μην πούμε ότι θα έχουμε εφτά διαφορετικές περιγραφές, έστω στις λεπτομέρειές τους.

Έχουμε λοιπόν άλλο ένα χαρακτηριστικό του νου, που είναι η ερμηνεία. Πολύ σημαντική ιδιότητα, καθώς όπως δείξαμε, στην ίδια κατάσταση αλλιώς θα την αντιληφθεί ένας και θα δράσει σε σχέση με κάποιον άλλον.

Και βέβαια το να ερμηνεύουμε διαφορετικά κάτι, μπορεί να είναι καλό αλλά μπορεί να είναι και άσχημο και να δημιουργεί σύγχυση.

Φέρτε στο νου σας τη τελευταία φορά που τσακωθήκατε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Προφανώς εκτεθήκατε σε μια κοινή κατάσταση, την οποία εσείς την ερμηνεύσατε με ορισμένο τρόπο και το αγαπημένο σας πρόσωπο την ερμήνευσε διαφορετικά, γι’αυτό και ήρθατε σε ρήξη.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι σαφές ότι και οι δυο, ένιωσαν ενοχλημένοι καθώς ελάμβαναν ο καθένας από τον άλλον, συμπεριφορά που ερμηνεύονταν ως μειωμένη εκτίμηση και σεβασμός προς το άτομό τους, έως και υποβάθμιση, απαξίωσή τους.

Άρα είναι πολύ σημαντικό στην κατανόηση της ψυχολογίας των άλλων, να μάθουμε το πώς ερμηνεύουν διάφορες καταστάσεις.

  • Ερμηνεύουν τα πράγματα θετικά ή αρνητικά;
  • Σαν πράγματα που μπορούν να τα διαχειριστούν ή ως πράγματα που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν;
  • Σαν πράγματα που θεωρούνται ασφαλή ή ανασφαλή;
  • Που δέχονται μια πρόκληση ή την απορρίπτουν;
  • Τα βλέπουν καλά ή άσχημα;

Όλα αυτά τα πράγματα, διαμορφώνουν το νου μας.

Επομένως, τι συμβαίνει στη συνέχεια αφού λάβουμε πληροφορίες και τις ερμηνεύσουμε;

Να αναφέρουμε εδώ ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε διακριτή χρονική σειρά αλλά σχεδόν ταυτόχρονα. Τώρα λαμβάνεις πληροφορίες και τώρα τις επεξεργάζεσαι και τις ερμηνεύεις.
Και δεν ξέρω πως τις ερμηνεύεις, ακόμα και εδώ και τώρα, μπορεί να βρίσκεις το κείμενο βαρετό. Ξέρω όμως ότι σκοπεύεις να το διαβάσεις ολόκληρο για να δεις που καταλήγει και ο σκοπός δηλώνει μια πρόθεση. Πάμε στο τρία λοιπόν.

3. Έχουμε προθέσεις:

  • Σχετικά με το ποιος θέλουμε να γίνουμε ως άνθρωποι.
  • Σχετικά με πως θέλουμε να σχετιστούμε με άλλους ανθρώπους.
  • Σχετικά με το τι θέλουμε να δημιουργήσουμε και να συνεισφέρουμε στον κόσμο.

Και τα παραπάνω, είναι κυρίαρχες προθέσεις στη ζωή.

Οι προθέσεις λοιπόν, μπορούν να αποτελέσουν άλλο ένα πολύ ισχυρό στοιχείο του νου μας, που στην πραγματικότητα, μπορούν να ξεπεράσουν σε ισχύ και να ‘καλύψουν’ άλλους παράγοντες.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, για την κατανόησή του: Έχουμε ένα κτίριο που φλέγεται. Η πληροφορία που όλοι δέχονται, είναι σαφής: η πυρκαγιά που καταστρέφει το κτίριο και θέτει τη ζωή μας σε κίνδυνο. Η συνεπακόλουθη λογική και κοινή, ερμηνεία, είναι η φυγή, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο.
Αλλά ορισμένοι άνθρωποι, μπορεί να έχουν την πρόθεση που να υπερκαλύπτει την παραπάνω ερμηνεία. Στο παράδειγμά μας, ενώ όλοι κατανοούν τον κίνδυνο και η ερμηνεία στο νου τους, τους λέει να τρέξουν για να διαφύγουν τον κίνδυνο, έρχεται όμως σε μερικούς ή σε έναν, η πρόθεσή τους/του, που επιθυμεί να εξυπηρετήσει τους συνανθρώπους του και τους/του λέει το αντίθετο (εάν είναι πολλοί, στον καθένα): να πάει μέσα στο φλεγόμενο κτίριο και να βοηθήσει κάποιους αδύναμους όπως παιδιά, ηλικιωμένους κ.ά., να φύγουν και αυτοί από το κτίριο, με ασφάλεια.
Βλέπουμε δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ότι η πρόθεση κάποιου ανθρώπου να συνεισφέρει στους συνανθρώπους του, μπορεί να υπερνικήσει την ερμηνεία, που στο συγκεκριμένο παράδειγμα, θα έλεγε να φύγει και ο ίδιος, για να διαφύγει του κινδύνου.

Τι είπαμε αρκετά πιο πριν; Ότι ο νους μας έχει διαμορφωθεί από το παρελθόν. Οι παρελθοντικές συνθήκες διαμόρφωσαν πως είναι ο νους σας σήμερα. Όμως εδώ, τώρα που μιλάμε για τις προθέσεις, είδαμε πως αυτές μπορούν να ‘ξαναγράψουν’ αυτό που είμαστε βάσει του παρελθόντος, να παρέμβουν σε αυτό που είμαστε βάσει του παρελθόντος και να το τροποποιήσουν.

Πολλοί από εσάς μπορεί στο παρελθόν να είχατε κακές εμπειρίες από κάποιες σχέσεις σας. Να πληγωθήκατε. Άνθρωποι που αγαπούσατε, δεν σας συμπεριφέρθηκαν καλά στο παρελθόν. Θα ήταν εύκολο να ‘βλέπετε’ σε κάθε εν δυνάμει σχέση, ότι ο άλλος (ερμηνεία σας) σε κάποια φάση θα σας ‘απειλήσει’ ή θα σας μειώσει ως προσωπικότητα.

Αλλά εάν η πρόθεσή σας είναι ότι παραμένετε ανοικτός στην αγάπη, εάν η πρόθεσή σας είναι ότι παραμένετε ανοικτός σε σχέσεις… Εάν η πρόθεσή σας είναι να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους, τότε όπως στο ακριβώς προηγούμενο παράδειγμά μας, που κάποιος αψηφώντας την ερμηνεία της φυγής από το φλεγόμενο κτίριο, λόγω της πρόθεσής του να κάνει καλό και να προσφέρει στους συνανθρώπους του, όρμησε μέσα και έσωσε κάποιους και τώρα είναι ένας ήρωας, έτσι λοιπόν εάν διαμορφώσετε τις σωστές προθέσεις, μπορείτε να υπερνικήσετε διάφορες ερμηνείες σας, προς όφελός σας και επομένως, να ξανακάντε σχέσεις και να είναι υπέροχες.

Μπορείτε λοιπόν να ξεπεράσετε το παρελθόν σας.

Αυτή λοιπόν είναι άλλη μία δύναμη του νου, η πρόθεση. Και στη συνέχεια, τι κάνουμε με όλα αυτά;

4. Λοιπόν ο νους μας μορφοποιεί τις προθέσεις μας, την συμπεριφορά μας και το πώς εντέλει δρούμε σε κάθε κατάσταση.
Και ο νους μας μορφοποιείται με τη σειρά του, από ότι έχουμε κάνει. Εάν σε όλη σας τη ζωή ενεργείτε ως δειλοί, είναι όλη αυτή η προεργασία που έχει χαραχθεί στο μυαλό σας. Η συνήθεια:

  • Να τρέπεστε σε φυγή,
  • Να μη μιλάτε για λογαριασμό σας,
  • Να παραμένετε σιωπηλοί,
  • Να δέχεστε ότι σας επιβάλλουν οι άλλοι,
  • Να μην αναρωτιέστε τι θέλετε,
  • Να μην λαμβάνετε προθέσεις που να σας οδηγούν προς τα όνειρά σας.

Ξαφνικά, έχει καταλήξει ο νους σας να λέει, “Είμαι αδύναμος, ανίκανος και άχρηστος”.

Αλλά εάν συνηθίσετε τον εαυτό σας να είναι ενεργός στη ζωή σας, σε όλη τη διάρκειά της, να θέτετε πολλές καλές προθέσεις, ο νους σας αναπτύσσει ένα μεγαλύτερο επίπεδο αυτοπροσδιορισμού, αυτορύθμισης και αποκτά τη δυνατότητα να λέει, “Ω, μπορώ να διευθύνω τον εαυτό μου σήμερα. Μπορώ να διευθύνω το νου μου και τις σκέψεις μου σήμερα”. Και βέβαια το “σήμερα” είναι καθημερινά, είναι πάντα.

Και η πρόθεση, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι μια πανίσχυρη μορφοποιητική του νου, δύναμη.

Οι συνήθειες που έχετε ήδη διαμορφώσει από το παρελθόν σας μορφοποιούν τις τρέχουσες σκέψεις σας. Και μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό, τώρα, μπορούμε να τα ‘τραβήξουμε’ όλα αυτά μαζί έξω και να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό, πως δουλεύει ο νους.

Ο νους δουλεύει εστιάζοντας σε πράγματα. Και όσο το μυαλό είναι εστιασμένο σε διάφορα πράγματα, ο νους αρχίζει να διαμορφώνει ορισμένες σκέψεις — ερμηνείες σχετικά με αυτά τα πράγματα που μας περιτριγυρίζουν και μας περιβάλλουν, τι σημαίνουν για εμάς και πως πρέπει εμείς να συμπεριφερθούμε σχετικά.

Ξεπροβάλει η πρόθεσή μας και λέει, “Υπέροχα! Έχω αυτή την πληροφόρηση. Αισθάνομαι κατ’αυτόν τον τρόπο σχετικά”.
Και έπειτα;
Τι είδος ανθρώπου θέλω να γίνω;

Πως μπορώ να επικαλύψω τη συνειδητότητά μου σε αυτό έτσι ώστε να μπορώ να δράσω σαν αυτός που θέλω να γίνω, να σχετιστώ όπως θέλω να σχετιστώ και να κάνω ότι θέλω να κάνω;

Και έπειτα, είτε αναλαμβάνουμε δράση είτε απομακρυνόμαστε, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις προθέσεις μας.

Και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε αναλόγως των προθέσεών μας, αρχίζουν και προσθέτουν ισχύ στο νου μας και όλο αυτό, καθίσταται η ορμή του πως σκεφτόμαστε, σήμερα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν· ο νους σας διαμορφώνεται από:

  • Τι πληροφορίες έχουμε καταναλώσει στο παρελθόν;
  • Τι έχτε δει, τι εμπειρίες είχατε, τι ζήσατε;
  • Σε τι φυσικές πραγματικότητες έχετε βρεθεί; Σε τι κοινωνικές πραγματικότητες;

Και πως όλο αυτό συντίθεται στα:

  • Διαμόρφωση άποψης για τον κόσμο;
  • Διαμόρφωση τρόπου που ερμηνεύετε τα πράγματα;
  • Διαμόρφωση του τρόπου που ερμηνεύετε τον ίδιο σας τον εαυτό;
  • Διαμόρφωση του τρόπου που ερμηνεύετε τους άλλους ανθρώπους;
  • Διαμόρφωση του τρόπου που ερμηνεύετε, ακόμη και τώρα που είστε εδώ;

Σκεπτόμενοι όσον αφορά στις προθέσεις σας, πόσο σαφής ήσασταν στα χρόνια που έχουν περάσει; Σχετικά με το τι θέλατε να είχατε σκεφτεί, αισθανθεί και να πράξετε;

Αυτό διαμόρφωσε την δύναμη των σκέψεών σας. Εάν δεν ήσασταν σαφής, είναι σαφές ότι άλλοι επηρέασαν εσάς. Και εάν αφήσετε τις προθέσεις άλλων να επικαλύψουν τις δικές σας και αυτό γίνεται συνεχώς, ο νους σας γίνεται αδύναμος, με λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, μικρότερη ισχύ και εντέλει, περιορίζει (εις βάρος σας βέβαια) τις πρωτοβουλίες σας και δράσεις σας.

Δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο μέτρησης των επιτευγμάτων ενός ανθρώπου από τις πρωτοβουλίες του — τις πράξεις του.

  • Τι έχουν κάνει;
  • Τι κάνουν σε ημερήσια βάση;
  • Είναι δραστήριοι;
  • Κινούνται μπροστά;
  • Ή είναι απλά ‘κολλημένοι’;

Όλα αυτά τα πράγματα αρχίζουν και διαμορφώνουν το νου και ελπίζω, ότι σας έδωσα μια ιδέα πως δουλεύει. Και άπαξ και κατανοήσετε αυτά τα πράγματα, θα αρχίσετε να τα προσέχετε.

• Θα καταναλώσω τις πληροφορίες αυτές και θα γίνω δέκτης αυτών των πληροφοριών, θα επιλέξω τα φυσικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, που θα ενεργοποιήσουν τα καλά σημεία μου.

• Θα ερμηνεύω με τρόπους θετικούς για τον εαυτό μου, για τη ζωή μου, για την υγεία μου και τις σχέσεις μου.

• Θα θέτω ισχυρές προθέσεις όποτε εισέρχομαι σε μια κατάσταση, έτσι ώστε να είμαι σαφής όσον αφορά τι θέλω και ο νους μου να είναι εστιασμένος στην δημιουργία της πραγματικότητας που θέλω να βιώσω.

• Και να λαμβάνω δράση έτσι ώστε ο νους να αισθάνεται ισχυρότερος, με εντονότερη εμπιστοσύνη και πίστη στις ικανότητές του.

Εάν κάνουμε όλα αυτά, είναι δεδομένο ότι θα αρχίσουμε σιγά – σιγά να βιώνουμε μια νέα, ‘ενεργοποιημένη’ ζωή, ευχάριστη και συνεχώς βελτιούμενη.

Πηγή: Άρθρο από brendonburchard.tumblr.com, σε ελεύθερη μετάφραση

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Τα 4 Στοιχεία μιας Ακαταμάχητης Προσφοράς
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

>>>>***<<<<

Όλες οι Αλλαγές στο Φ.Π.Α. και Ειδικά Θέματα Φ.Π.Α.

Επίκαιρο Φορολογικό σεμινάριο 

Πέμπτη 09 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα με εισηγητή τον κ. Καλαμαρά Νικόλαο

Related posts