Πως θα είναι φέτος ο τουρισμός; Ο εξωτερικός αναμένεται “δυνατός”, ο εσωτερικός “αδύναμος”.
Για τον εσωτερικό τουρισμό, το 2014 θα είναι άλλη μία δύσκολη χρονιά: Οι αυξημένες αφίξεις από το εξωτερικό περιορίζουν τις ευκαιρίες για τους Έλληνες για φτηνές διακοπές στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, ενώ λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, οι τιμές έχουν σημειώσει και μικρή αύξηση εν αντιθέσει με το μειωμένο εισόδημα του μέσου Έλληνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσο, οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στα φετινά πακέτα που αγόρασαν οι tour operators (πρόκειται για τιμές χονδρικής) κυμαίνονται μεταξύ 3% και 5%. Μάλιστα, όσοι κινηθούν για την αναζήτηση καταλύματος λίγο πριν φύγουν για τις διακοπές τους, θα είναι δύσκολο ακόμα και βρουν κάποιο δωμάτιο, λέει ο κ. Ρέτσος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι “Εάν ο Έλληνας προβεί σε κράτηση την τελευταία στιγμή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Κι φέτος η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ισχυρή”. .
Ο ελληνικός τουρισμός εισέρχεται σε νέα φάση, μετά την περσινή χρονιά με το νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων που πέτυχε η χώρα μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, “από τούδε και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει πλέον στόχευση στην αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας και όχι μόνο των αφίξεων”.
Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού τομέα αλλά και στην πολιτική ηγεσία, σημείωσε ότι θα πρέπει να προσελκύσουμε και τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, προκειμένου να επιτευχθεί το 2021, ο στόχος των 19 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων στην ελληνική οικονομία.
Για φέτος, οι εκτιμήσεις θέλουν οι χώρα μας να υποδέχεται περισσότερους από 18,5 εκατ. τουρίστες και τα έσοδα εκτιμούνται περί των 13,5 δισ. ευρώ.
Σημαντικές αναμένονται φέτος και οι επιδόσεις της Αθήνας, που ήδη “τρέχει” με +30% στις αφίξεις, αλλά -όπως είπε ο κ. Ρέτσος- θα περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου η Αθήνα να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις πληρότητες των ξενοδοχείων αλλά και στις θέσεις εργασίας.
Φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, έχουμε πολύ μεγάλη άνοδο των αγορών της δυτικής Ευρώπης, ισοσταθμίζοντας έτσι τις μέχρι τώρα απώλειες από την αγορά της Ρωσίας.
Για τη συγκεκριμένη αγορά, όπως τονίστηκε, θα δοθεί μάχη να διατηρηθούν τα περυσινά μεγέθη. Ενδεικτική της δυναμικής των αγορών της δυτικής Ευρώπης, είναι η περίπτωση της Γερμανίας που θα δώσει φέτος στον ελληνικό τουρισμό 2,8 εκατ. τουρίστες από 2,3 εκατ. πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 1η θέση σε αφίξεις.
Η φετινή σημαντική αύξηση του ελληνικού τουρισμού φαίνεται πως επηρεάζει και την εποχικότητά του, καθώς για πρώτη φορά, όπως τονίζεται, “αναμένεται να υπάρχει ένταση εργασίας σε δύσκολες μέχρι πρότινος περιόδους, όπως Μάιο και Σεπτέμβριο”. Αυτό άλλωστ είναι και το ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό προκειμένου να φτάσει σε άλλα, υψηλότερα μεγέθη: η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που ο καιρός το υποστηρίζει καθώς στην Ελλάδα μπορεί κανείς να κάνει ακόμα και θαλάσσια μπάνια, αρκετά εύκολα τον Μάιο ή τον Οκτώβριο. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός, χρειάζεται μια σοβαρότερη και συστηματικότερη και εξυπνότερη προσέγγιση του ζητήματος και όχι μια απλή τουριστική πολιτική, περιοριζόμενη μόνο σε διαφήμιση.