26 Σεπτεμβρίου 2020

Breaking News

Σε έπιασαν χωρίς εισιτήριο; Διάβασε ποια είναι τα δικαιώματά σου

Σε έπιασαν χωρίς εισιτήριο; Διάβασε ποια είναι τα δικαιώματά σου

Είναι μερικοί συμπολίτες μας που ενώ επιβαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) δεν έχουν εισιτήριο, που στα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους, προφανώς λόγω της κρίσεως.

Πολλοί δε, θα θυμούνται το θανατηφόρο περιστατικό όταν ο 18χρονος Θανάσης Καναούτης, επιβιβάστηκε δίχως εισιτήριο σε τρόλεϊ της Αθήνας και πήδηξε στο δρόμο προκειμένου να ξεφύγει όταν ο ελεγκτής διαπίστωσε πως ο νεαρός δεν είχε εισιτήριο και του ζήτησε να παραμείνει στο μέσο μέχρι την τερματική στάση, προκειμένου να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία για τους παραβάτες που επιβαίνουν σε Μ.Μ.Μ. χωρίς εισιτήριο ή κάρτα.

Ο Θανάσης την ώρα που το τρόλεϊ ήταν εν κινήσει και, στην προσπάθειά του να διαφύγει, χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο συμπολίτης μας λοιπόν πέθανε επειδή πανικοβλήθηκε που τον έπιασαν χωρίς εισιτήριο.

Διαβάστε συνεπώς τι κάνουμε σε περίπτωση που μας πιάσει ο ελεγκτής στα Μ.Μ.Μ. χωρίς εισιτήριο, έτσι ώστε να μην πανικοβάλλεστε:

1. Αν δεν θέλω να δώσω τα στοιχεία μου στους ελεγκτές, είναι νόμιμο δικαίωμα μου και δεν διαπράττω κανένα ποινικό αδίκημα.

2. Οι ελεγκτές δεν έχουν δικαίωμα να με συλλάβουν.

3. Αν μου ζητήσει τα στοιχεία μου οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), τα δίνω γιατί είμαι υποχρεωμένος, προκειμένου να μην έχει δικαίωμα να με κρατήσει.

4. Δεν είμαι υποχρεωμένος να περιμένω την άφιξη της αστυνομίας.

5. Ζητάω από τον οδηγό ν’ ανοίξει την πόρτα στην επόμενη στάση κι από τους ελεγκτές να με αφήσουν να κατέβω και τους δηλώνω ρητά, ότι δεν θέλω να παραμείνω στο λεωφορείο.

6. Δεν πηγαίνω σε καμία περίπτωση, με την θέλησή μου, στο αστυνομικό τμήμα, μαζί με τους ελεγκτές, ούτε δέχομαι να με οδηγήσουν με το λεωφορείο, εκεί που θέλουν αυτοί.

7. Αν μου κλείσουν την πόρτα και μου περιορίσουν την έξοδο, καλώ αμέσως το 100, καταγγέλλοντας, ότι κρατούμαι παράνομα, χωρίς την θέληση μου και ζητάω την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, γιατί διαπράττεται αυτόφωρο αδίκημα σε βάρος μου.

8. Ζητώ ονόματα και τηλέφωνα συνεπιβατών μου, για να έχω μάρτυρες.

9. Καλώ αμέσως στα τηλέφωνα των «ΕΠΙΒΑΤΩΝ» ζητώντας νομική βοήθεια και αλληλεγγύη.

10.Όταν έρθουν οι αστυνομικοί, απαιτώ να συλλάβουν αμέσως, τους ελεγκτές ή και τον οδηγό, γιατί με κράτησαν παράνομα και χωρίς την θέληση μου και ζητώ να κρατήσουν τα στοιχεία όλων των μαρτύρων συνεπιβατών μου.

11. Στην ερώτηση των αστυνομικών «αν θέλω να καταθέσω μήνυση», απαντώ, ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, αντίθετα αυτοί, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν αμέσως τον Εισαγγελέα και να συντάξουν έκθεση σύλληψης και βεβαίωσης του αδικήματος, γιατί το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης, είναι αυτόφωρο πλημμέλημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλιώς κάνουν παράβαση καθήκοντος.

12. Αν οι αστυνομικοί δεν ενεργούν τα νόμιμα, τους υπενθυμίζω ότι διαπράττουν παράβαση καθήκοντος, γι’ αυτό ζητάω τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους αναφέρω.

13. Η πληρωμή ή μη του προστίμου, που θα επιβληθεί από τον ΟΑΣΑ, αποτελεί προσωπική επιλογή του κάθε ατόμου.

Related posts