3 Μαΐου 2024

Σε χαμηλή κατάταξη ξανά, τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σε χαμηλή κατάταξη ξανά, τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σε χαμηλή κατάταξη ξανά, τα ελληνικά πανεπιστήμια: Σύμφωνα με τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS, που δημοσιεύτηκε χθες στο Topuniversities.com, έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 800 κορυφαίων του κόσμου.
Σε χαμηλή κατάταξη ξανά, τα ελληνικά πανεπιστήμια

Αναλυτικότερα, για πρώτη φορά το νούμερο 1 ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που έχει βελτιωθεί σε 4 από τους 6 τομείς που χρησιμοποιούνται στη μεθοδολογία των πινάκων κατάταξης της QS: ερευνητικές παραπομπές ανά πανεπιστήμιο, αναλογία φοιτητών, ακαδημαϊκή φήμη και φήμη εργοδοτών. Οι άλλοι δύο δείκτες που χρησιμοποιούνται είναι το διεθνές πανεπιστήμιο και οι διεθνείς φοιτητές.

Η θέση των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αναμφίβολα χαμηλή, καθώς πανεπιστήμια από χώρες της Μεσογείου όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισραήλ και Τουρκία, κατατάσσονται σε αρκετά υψηλότερες θέσεις, στις πρώτες 400.

Ωστόσο, σχετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι όλα τα ελληνικά ιδρύματα και παρά την πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία στη χώρα μας, είτε διατήρησαν είτε βελτίωσαν τη θέση τους σε σχέση με πέρσι.

170914-5
Πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων αναρριχήθηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (βλ. πίνακα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης έμεινε στη δεύτερη θέση ενώ το Αριστοτέλειο υποχώρησε κατά στην τρίτη θέση από την πρώτη που είχε στην περσινή κατάταξη μεταξύ πάντα, των ελληνικών ιδρυμάτων.

Διεθνώς, τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια ήταν: στην πρώτη θέση το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης (ΗΠΑ), στη 2η θέση το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο), στη 3η (κατ’ουσίαν επίσης δεύτερη λόγω ίδιας βαθμολογίας) το Ιμπέριαλ Κόλετζ (Ηνωμένο Βασίλειο), στη 4η το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (ΗΠΑ), στην 5η το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης και το UCL (Ηνωμένο Βασίλειο), στην 7η το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), στην 8η το Caltech (ΗΠΑ), στην 9η το Πρίνστον (ΗΠΑ) και στην 10η το Γέιλ.

170914-7

Related posts