27 Ιανουαρίου 2023

Breaking News

Σε 7 περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

Σε 7 περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

Σε 7 περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές · συγκεκριμένα σε περιοχές έντονου τουριστικού χαρακτήρα, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.Σε 7 περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, οι επτά περιοχές που ανήκουν σε τρεις περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο Νόμο 4254/2014, είναι οι ακόλουθες:

• Στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, καθώς και η Ραφήνα, λόγω του ύπαρξης του λιμανιού.

• Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, η Ρόδος, η Κως και στην Σύρο, η Ερμούπολη.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και επισήμως παραπέμπουν στο υπουργείο Οικονομικών ως το αρμόδιο για την τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, δεν διαψεύδουν ότι οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο είναι οι προαναφερθείσες.
Η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θα ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014.
Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του στις παραπάνω περιοχές, την άνοιξη του 2015 θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον ανταγωνισμό, είχαν προταθεί δύο σενάρια: πρώτον, αυτό της πιλοτικής εφαρμογής σε ορισμένες τουριστικές περιοχές και η σύγκριση στη συνέχεια της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του τζίρου με περιοχές όπου τα καταστήματα θα παρέμεναν κλειστά τις Κυριακές. Δεύτερον, η άμεση απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα.
Τελικώς, προτιμήθηκε η εφαρμογή της πρώτης πρότασης. Μάλιστα, ενώ στο αρχικό νομοσχέδιο γινόταν λόγος για την επιλογή τουλάχιστον τριών περιοχών όπου θα εφαρμοζόταν το μέτρο, η ύπαρξη αντιδράσεων εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην αφαίρεση της λέξης «τουλάχιστον».

Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

Related posts