1 Δεκεμβρίου 2022

Breaking News

Σκουρλέτης σε Χατζηνικολάου, για Ιδιωτικοποιήσεις, Ενέργεια, Ανάπτυξη και Πολιτική Επικαιρότητα

Σκουρλέτης σε Χατζηνικολάου, για Ιδιωτικοποιήσεις, Ενέργεια, Ανάπτυξη και Πολιτική Επικαιρότητα

Ακολουθούν σημεία από την συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ Real FM 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Για την ενεργειακή πολιτική

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα, θέλω να μου πείτε μία ευχάριστη, μία θετική είδηση από το Υπουργείο σας.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα. Καταρχάς την γνωρίζετε όλοι τη θετική είδηση και είναι αυτή των τελευταίων ημερών και αφορά στη μείωση κατά 15% των τιμολογίων της ΔΕΗ.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ήξερα ότι αυτή θα είναι η απάντησή σας και θέλω με αυτή την αφορμή να μας περιγράψετε πώς θα είναι σε ένα δύο χρόνια από τώρα ο χώρος της ενέργειας στην χώρα μας, με δεδομένες τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση. Πώς θα είναι από την σκοπιά του καταναλωτή, πολίτη.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν πρέπει να δεχτούμε -και για να κατανοήσουμε τις αλλαγές στη χώρα μας- ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει υιοθετήσει μία συγκεκριμένη στρατηγική στο χώρο της ενέργειας. Αυτή η στρατηγική με δύο λόγια τι λέει; Ότι θα ενοποιήσουμε την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από διασυνδέσεις. Γιατί θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Για να πετύχουμε ενεργειακή ασφάλεια και για να καταπολεμήσουμε και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το περίγραμμα της στρατηγικής. Από εκεί και ύστερα βαδίζουμε σε μία αγορά η οποία θα είναι πιο απελευθερωμένη. Έχουμε φύγει εδώ και καιρό από τα μοντέλα των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων ενέργειας, οι οποίες είχαν δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας. Σήμερα μπαίνουν και οι ιδιώτες παραγωγοί στον στίβο είτε της ηλεκτροπαραγωγής είτε στην αγορά φυσικού αερίου. Βεβαίως, κάθε χώρα έχει τις ιδιομορφίες της. Εμείς, έχουμε επιλέξει έναν δικό μας δρόμο για να πάμε σε αυτή την νέα ελεύθερη αγορά ενέργειας, η οποία χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια να διατηρηθεί πρωτίστως ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων, των υποδομών δηλαδή.

Τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ήταν το σχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ» δηλαδή να αποσπάσουμε το 30% της ΔΕΗ και να το ιδιωτικοποιήσουμε. Ξέρετε αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες προαναγγέλλονται και γίνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι υπονομευμένες εξαρχής. Είναι υπέρ του υποψήφιου αγοραστή. Και λύθηκε επίσης και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Και τα δύο τα ακυρώσαμε. Για αυτό μίλησα για τον δικό μας δρόμο προς την ελεύθερη πια αγορά.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα διατηρηθεί (ο Δημόσιος χαρακτήρας);

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό έχει λήξει και μάλιστα θετικά. Πιστοποιήθηκε με το τελευταίο νομοσχέδιο στο οποίο όχι μόνο περιγράφεται ο οδικός χάρτης αλλά καταργείται και το συγκεκριμένο άρθρο της προηγούμενης δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του 66%.

Στο μικροσκόπιο οι χρεώσεις των τιμολογίων

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένας φίλος ακροατής, ο Θεοδόσης, μου λέει: «Ρώτησε τον Υπουργό, το 15% που μας είπε είναι για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λογαριασμός όμως που παίρνουμε έχει γύρω γύρω διάφορες περίεργες χρεώσεις. Δεν προλαβαίνω να να … Με αυτές τι θα γίνει;»

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σωστά το λέει ο ακροατής. Πρέπει να είναι ο ακροατής που διάβασε την συνέντευξή μου στο «Έθνος» την Κυριακή. Διότι ακριβώς εκεί επεσήμανα ότι εκτός από το ανταγωνιστικό σκέλος, το εμπορικό σκέλος που αφορά στην παραγωγή του ρεύματος και το κόστος και τη μείωση ανάλογα, υπάρχουν όλες αυτές οι χρεώσεις που αφορούν στα δίκτυα, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εδώ υπάρχει ένα κουβάρι. Εμείς μελετάμε όλα τα πεδία διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος στο λογαριασμό για να μπορέσουμε να πετύχουμε φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες και προς τους ιδιώτες καταναλωτές και προς τις επιχειρήσεις.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως όλες αυτές οι χρεώσεις είναι στο μικροσκόπιο και θα δείτε το επόμενο διάστημα τι θα κάνετε με αυτές.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς. Εδώ θα πρέπει να δούμε αυτό το οποίο επισημάνθηκε και στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας που έγινε στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη Δευτέρα, και που όλοι ανέφεραν την «εθνική» τους εμπειρία σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ λοιπόν -και σωστά τις στηρίζουμε- πριμοδοτήθηκαν με υψηλότατες εγγυημένες αποδόσεις, σήμερα αυτές οι αποδόσεις, αυτές οι τιμές είναι η αιτία της αδυναμίας αποκλιμάκωσης των τιμολογίων, διότι το κόστος αυτό των εγγυημένων τιμών πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς μας. Άρα είναι μία δύσκολη εξίσωση. Και πρέπει να δούμε πώς θα διεισδύσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και πώς δε θα επιβαρύνουμε τον καταναλωτή.

Διαμορφώνεται σταθερό έδαφος για την ανάπτυξη

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα, ανάπτυξη, αυτή η λέξη έχει φορεθεί τόσο πολύ τα τελευταία έξι χρόνια. Όλοι παραδέχονται ότι αυτό είναι το αντίδοτο για να αυξήσουμε το εθνικό μας εισόδημα, να μεγαλώσουμε την πίτα, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνουμε και επίσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει ένα συνολικό και συγκροτημένο σχέδιο. Τι θα κάνει η κυβέρνηση σε αυτό το κομμάτι;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν μπορούσαμε μέχρι τώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη από τη στιγμή που υπήρχε η αβεβαιότητα της αξιολόγησης αφενός αλλά και αυτά που πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνομολογηθεί μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και των Δανειστών. Την υπονόμευαν και εννοώ τα πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που για την επίτευξή τους, θα έπρεπε να υιοθετηθούν υφεσιακά μέτρα στον οικονομικό τομέα. Πολύ δε, περισσότερο, δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανάπτυξη όταν δεν είχαμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης για το χρέος. Όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί σήμερα και σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, νομίζω ότι έχουμε διαμορφώσει ένα σταθερό έδαφος ώστε να εκδηλωθούν, πια, επενδυτικές πρωτοβουλίες και να δούμε πλέον την ανάπτυξη να είναι κάτι ορατό μέσα στη χρονιά. Ένα μέρος του δικού μας οδικού χάρτη θα το παρακολουθήσουμε την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο αναπτυξιακό δρόμο.

Για την πολιτική επικαιρότητα

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα για την επικαιρότητα, την πολιτική. Αύριο στις οκτώ το βράδυ στο Σύνταγμα οι «Παραιτηθείτε» ζητούν την παραίτηση της Κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση τους «διαφημίζει»; Το ρώτησε και ο κ. Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΚΕ, χθες, λέγοντας ότι μοιάζει σαν να τους θεωρεί η κυβέρνηση εύκολο αντίπαλο και για αυτό επιλέγει να τους διαφημίσει. Για να έχει αυτούς απέναντί της και όχι την συγκροτημένη πρόταση της αντιπολίτευσης.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δε νομίζω ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διαφημίσει κάποιον, με την έννοια ότι δεν ελέγχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης..

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: με την λεγόμενη αρνητική διαφήμιση..

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, κατάλαβα, και κυρίως δεν είναι αυτή η οποία μπορεί να φτιάχνει γεγονότα στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτή είναι η ιδιομορφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα. Είναι η εμπειρία από τον χρόνο της διακυβέρνησης των δεκαπέντε μηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και έπειτα, αυτή καθεαυτή, η λογική όσων καλούνε, ενώ σε ένα πρώτο επίπεδο εμφανίζεται με μία απολιτίκ προσέγγιση -και αυτό είναι κακό- αλλά και τα συνθήματα του όχι στα κόμματα, στα χρώματα και τα συνδικάτα, έχει το σπέρμα μιας ακροδεξιάς λογικής.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: κ. Σκουρλέτη γιατί αυτό το δέχεστε ότι συμβαίνει τώρα και δεν το λέγατε για παράδειγμα με τους αγανακτισμένους επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λάθος κάνετε, διότι…

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα εκεί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρών στην πλατεία…

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα εμείς κατεβαίναμε μέσα σε αυτό που ονομάστηκε κίνημα των «Αγανακτισμένων» και μέσα από εκεί γεννήθηκε μία νέα πολιτικοποίηση. Δεν γεννήθηκε ένας αρνητισμός της δημοκρατίας…

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας θυμίζω ότι εκεί ήταν και η Χρυσή Αυγή.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως και περιθωριοποιήθηκε, περιθωριοποιήθηκε η Χρυσή Αυγή. Δεν έβαλε η Χρυσή Αυγή το αποτύπωμά της σε αυτό το κίνημα των δύο εκατομμυρίων πολιτών. Για να είμαστε σαφείς. Και ούτε, βέβαια, εμείς ανεχθήκαμε ποτέ συνθήματα υβριστικά προς το κοινοβούλιο ή που είχαν ένα στείρο αντικοινοβουλευτισμό. Υπήρχε ένα μέτωπο.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπήρχαν τα συνθήματα αυτά.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όταν κατεβαίνουν 2 εκατομμύρια πολίτες δεν θα υπάρχουν αυτά τα συνθήματα; Αλλά δεν ήταν αυτό που το χαρακτήριζε. Εδώ λέω πώς χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές, πώς βαπτίζεται από τους διοργανωτές αυτή η πρωτοβουλία. Και για αυτό πιστεύω ότι έχει το σπέρμα μιας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια οι ίδιοι θεωρούν ότι προσπαθείτε εσείς να τους κολλήσετε τη ρετσινιά του ακροδεξιού για να ανακόψετε τη δυναμική τους.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εγώ θεωρώ καταρχήν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν και να πάνε οι άνθρωποι να καταμετρηθούν. Και θα έλεγα ότι καθώς δείχνουν τη λογική τους, ουσιαστικά απομονώνονται και αποξενώνονται από τον κόσμο.

NΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Σκουρλέτη, καλημέρα

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά, Γεια σας.

Related posts