Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο: αμετάβλητο έμεινε το ΑΕΠ των 18 χωρών της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο, εικόνα που αντανακλά κυρίως την κάμψη του γερμανικού ΑΕΠ και την στασιμότητα του γαλλικού.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 χωρών, αυξήθηκε οριακά στο β΄ τρίμηνο, κατά 0,2%.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έμεινε αμετάβλητο στο β΄ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Στο α΄ τρίμηνο, η οικονομία των 18 χωρών της Ευρωζώνης, είχε αναπτυχθεί οριακά, κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 χωρών, το ΑΕΠ ενισχύθηκε οριακά σε τριμηνιαία βάση, κατά 0,2% και κατά 1,2% σε ετήσια, έναντι 0,3% το α΄ τρίμηνο.
Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τη μεγαλύτερη κάμψη από τις χώρες της Ευρωζώνης, σημείωσε η Κύπρος που το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,3% · στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, την μεγαλύτερη κάμψη κατέγραψε η Ρουμανία με 1%.
Αν και η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης είδαν το ΑΕΠ τους να ενισχύεται ελαφρώς, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζει η Λετονία (κατά 1%) και η Πορτογαλία (με 0,6%), ωστόσο στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η εικόνα ήταν κακή και βέβαια, ‘βάρυνε’ περισσότερο στο σύνολο. Μάλιστα η κάμψη στη Γερμανία ήταν απροσδόκητη.
Σε επίπεδο πληθωρισμού, τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 0,4% έναντι 0,5% ένα μήνα πριν. Αποπληθωριστικές τάσεις εμφάνισε η Βουλγαρία με – 1,1%, η Ελλάδα με – 0,8% και η Πορτογαλία με – 0,7%, ενώ ο εντονότερος πληθωρισμός παρουσιάστηκε στην Αυστρία με 1,7%, τη Ρουμανία με 1,5% και το Λουξεμβούργο με 1,2%.