27 Απριλίου 2024

Στίγκλιτζ: Ασυνάρτητο το πρόγραμμα της Τρόικα που επεβλήθη στην Ελλάδα

Στίγκλιτζ: Ασυνάρτητο το πρόγραμμα της Τρόικα που επεβλήθη στην Ελλάδα

Στίγκλιτζ: Ασυνάρτητο το πρόγραμμα της Τρόικα που επεβλήθη στην Ελλάδα. Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζ. Στίγλιτζ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Τρόικα που επιβλήθηκε στη χώρα μας, ασυνάρτητο, όπως επίσης ότι αντιπροσωπεύει άθλια οικονομικά.Στίγκλιτζ

Αυτά και άλλα σημαντικά, ανάφερε ο Στίγκλιτζ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο διάσημος οικονομολόγος είπε επίσης ότι , η συμφωνία με τους εταίρους, επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο.

Μεταξύ άλλων, ο Στίγκλιτζ ανέφερε ότι πέντε χρόνια λιτότητας, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Έως και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ. Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει πει πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά, ωστόσο, δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους. Συνεπώς, πρέπει κανείς να δει το πρόγραμμα ως ασυνάρτητο, καθώς δείχνει να μην αποτελεί έναν δρόμο που οδηγεί σε ανάκαμψη και ευημερία· ίσα – ίσα που είναι το ακριβώς αντίθετο: ένα τελεσίγραφο, που ή το δέχεσαι ή φεύγεις.

Ο Στίγκλιτζ πρόσθεσε ότι η έξωθεν επιβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο, άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα. Ο νομπελίστας αναφέρει ότι κατά την ερμηνεία του, οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνταν να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά.

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι δεν είναι οι πιο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες είναι μάλιστα ακόμα και κακά σχεδιασμένες. Καταφέρθηκε εναντίον της Τρόικα, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.
Ο Στίγκλιτζ, ελπίζει ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να προωθηθούν οι αλλαγές αυτές που είναι σημαντικότερες για να αλλάξει η Ελλάδα, να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία, να αποδυναμωθεί ή ολιγαρχία, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς. Δυστυχώς, ανέφερε ο διάσημος οικονομολόγος, κάποιοι από τους όρους και οι θέσεις που η Τρόικα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, υπονόμευσαν τις προσπάθειες που έκαναν κάποιες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Ο Στίγκλιτζ θεωρεί λανθασμένη τη γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας: Είναι πολύ δύσκολο για μένα να καταλάβω μεγάλο μέρος της γερμανικής θέσης γιατί δεν βγάζει πολύ νόημα από οικονομική άποψη. Έχει αποδειχτεί λάθος – είχε αποδειχτεί λάθος πριν καν ξεκινήσει από την οικονομική θεωρία – η εμπειρία με τη λιτότητα έχει πάντα δείξει ότι είναι μια αποτυχία. Θα μπορούσε να γίνει ένας βαθύς ανασχεδιασμός του χρέους, όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ξέρει τους νόμους και κανόνες της Ευρώπης και δεν θα πρότεινε κάτι που είναι ανέφικτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

 ΟΑΕΕ, Εγκύκλιος 14 (21.07.2015): Κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικών εισφορών στον ΟΑΕΕ
 Συνεχίζουν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

 

Related posts