26 Απριλίου 2024

Στα €2,5 δισ. ή 1,3% του ΑΕΠ το Πρωτογενές Πλεόνασμα στο οκτάμηνο

Στα €2,5 δισ. ή 1,3% του ΑΕΠ το Πρωτογενές Πλεόνασμα στο οκτάμηνο

Στα €2,5 δισ. ή 1,3% του ΑΕΠ το Πρωτογενές Πλεόνασμα στο οκτάμηνο. Ομαλά εξελίσσεται σύμφωνα με την κυβέρνηση η εκτέλεση του Προϋπολογισμού και εντός των στόχων.Πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου –Αυγούστου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα €2,45 δισ. ή 1,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος €1,17 δισ. ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι:
«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, όπως θα αποτυπωθεί και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.
Συνεπώς, για 3η συνεχόμενη χρονιά, η χώρα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η Κυβέρνηση, έτσι, δημιουργεί, μεθοδικά και συστηματικά, διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας ώστε να προχωρήσει, σταδιακά, στη συνολική μείωση της φορολογίας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Πάντως, η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης αποδίδεται κυρίως στη σημαντική βελτίωση της πορείας του κρατικού προϋπολογισμού: είναι ενδεικτικό ότι στο φετινό οκτάμηνο, σε επίπεδο Κράτους (κεντρικής διοίκησης), παρουσιάστηκε πλεόνασμα ύψους €1,29 δισ. έναντι ελλείμματος €1,55 δισ. αντίστοιχα πέρσι.

Από την άλλη μεριά, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) συνέβαλαν μεν στο πλεόνασμα αλλά περιόρισαν σημαντικά την συμβολή τους:

• Το πλεόνασμα των ΟΤΑ στο φετινό οκτάμηνο ήταν €256 εκατ. έναντι €459 εκατ. αντίστοιχα πέρσι (ήτοι μείωση 44,2%)

• Το πλεόνασμα των ΟΚΑ στο οκτάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε €218 εκατ. έναντι €1,65 δισ. αντίστοιχα πέρσι (-86,8%), κάτι που ‘αντανακλά’ αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Επιστροφές φόρου, Συμψηφισμοί, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών …

Related posts