6 Σεπτεμβρίου 2024

Στοιχεία φορολογικού “πανικού” για το υπουργείο Οικονομικών – Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ;;;

Στοιχεία φορολογικού “πανικού” για το υπουργείο Οικονομικών – Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ;;;

Με τραγικά Στοιχεία φορολογικού “πανικού” έρχεται αντιμέτωπο το υπουργείο Οικονομικών.Στοιχεία φορολογικού "πανικού"

Με ληκτική ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 30η Ιουνίου, μια ηλεκτρονική εφαρμογή Taxisnet που “μπλοκάρει” και δημιουργεί απίστευτες καθυστερήσεις στην υποβολή και 2,3 εκατ. περίπου φορολογούμενους που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα αναγκαστεί το υπουργείο να πάρει μέτρα (;!).

Με ήδη 3,5 εκατομ. περίπου υπερχρεωμένους φορολογούμενους που αδυνατούν ακόμη και στην πληρωμή δόσεων τυχόν ρυθμίσεων που έχουν κάνει για τα χρέη τους προς το Δημόσιο και με αναμονή των 5 νέων φετινών φόρων προς πληρωμή (από εκκαθαρίσεις φόρου εισοδήματος – ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – τέλους επιτηδεύματος – φόρου πολυτελείας και νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων / ΕΝ.Φ.Ι.Α.), το φορολογικό τοπίο προβλέπεται δυσοίωνο. ?

Επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων), εμφανίζουν αύξηση στο συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το Δημόσιο μεταξύ Μαίου και Απριλίου (66,370 δισ. ευρώ το Μαίο έναντι 65,969 του Απριλίου).

Πως μεταφράζεται η αύξηση αυτή:

  • αύξηση κατά 873 εκατομμυρίων ευρώ του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο, (πρόκειται για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τις αρχές του 2014)
  • μείωση του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους (αυτού που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως το τέλος του 2013) κατά 472 εκατομμύρια ευρώ (αυτό προέκυψε διότι από τα 61,644 δισ. ευρώ μειώθηκε το Μάιο στα 61,172 δισ. ευρω, μια μείωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην είσπραξη 150 εκατομμυρίων ευρώ και στη διαγραφή ως ανείσπρακτων άλλων 333 εκατομμυρίων ευρώ)

Τα στοιχεία οδηγούν σε αδυναμία επίτευξης είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου. Ένα πλάνο σε επίπεδο εσόδων από ληξιπρόθεσμα χρέη που περιλαμβάνει είσπραξη 16% νέων ληξιπρόθεσμων χρεών για το 1ο 6μηνο (σε σύγκριση με το Μάιο που ήταν ποσοστό 11,37%) και περίπου 1 δισεκ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (έως το Μάιο έχει εισπραχθεί ποσό 852 εκατομ. ευρώ).

Η κατάσταση αυτή δε δείχνει να βελτιώνεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων σε φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Από 307 προβλεπόμενους ελέγχους για το 1ο 6μηνο, έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 173 έλεγχοι. Όσον αφορά την εισπραξιμότητα σε βεβαιωμένους φόρους  από 50% ποσοστό έχει επιτευχθεί το 40,5%

Δημόσιο και ιδιώτες

Αδυναμία εξόφλησης οφειλών έχει εμφανιστεί και από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. Ανεπιτυχή ήταν και η πρόβλεψη του Δημοσίου για εξόφληση οφειλών του, έως το τέλος του 2013, καθώς επίσης από τις αρχές του 2014, σταμάτησε και πάλι τις πληρωμές, με αποτέλεσμα τα ανεξόφλητα υπόλοιπα να φθάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Απογοητευτικά μαντάτα για τους προμηθευτές, οι οποίοι χωρίς εισπράξεις και χωρίς δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από τράπεζες, βλέπουν τη ρευστότητα τους σε οριακά σημεία και αδυνατούν στην κάλυψη υποχρεώσεων τους.

Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία:

  • ποσά που έχει πληρώσει το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου περιορίζονται στα 275 εκατ. ευρώ.
  • εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ύψους 680 εκατ. ευρώ.
  • έχει εξοφλήσει τα 5,7 δισ. ευρώ με δάνειο «ειδικού σκοπού» που πήρε τον Δεκέμβριο του 2012 από την τρόικα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί  ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου το Γενικό Λογιστήριο συνέχισε το άτυπο «εμπάργκο» των πληρωμών, τεντώνοντας περισσότερο τα νεύρα των επιχειρηματιών, οι οποίοι ήλπιζαν να τηρηθεί η ροή των αποπληρωμών για να καλύψουν βασικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους.

Και όλα αυτά διαδραματίζονται χωρίς κυρώσεις για το Δημόσιο:

  • μη πληρωμή ή εκπρόθεσμη πληρωμή του Δημοσίου προς τους ιδιώτες = ΚΑΜΙΑ επιπλέον επιβάρυνση, σε αντίθεση με
  • εκπρόθεσμη πληρωμή οφειλών από τους φορολογούμενους = επιβάρυνση με πρόστιμα και προσαυξήσεις ή και κατασχέσεις καταθέσεων κλπ

Με το φορολογικό θερμόμετρο να έχει χτυπήσει “κόκκινο” και τα όρια φορολογούμενων και επιχειρήσεων να είναι μηδενικά, αναμένουμε την επόμενη κίνηση του υπουργείου (;!)

 

>>> Διαβάστε ακόμη <<<

Το Δημόσιο καταγράφει την περιουσία του – Δημιουργία 2 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ

1ο Συνέδριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και 5ο Φόρουμ Ελληνικών Νεοφυών Επιχειρήσεων

 

Related posts