7 Σεπτεμβρίου 2024

Στον πάτο η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη αποτελεσματικότητας του Δημοσίου Τομέα

Στον πάτο η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη αποτελεσματικότητας του Δημοσίου Τομέα

Στο γράφημα βλέπετε την κατάταξη των χωρών για το 2017, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των Δημοσίων τομέων τους.  Ο διεθνής δείκτης αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών, στα αγγλικά The International Civil Service Effectiveness Index, είναι ένας σύνθετος δείκτης που υπολογίζεται βάσει των βαθμολογιών στους επιμέρους δείκτες, που όλοι τους βέβαια έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους τομείς αξιολόγησης στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα κάθε χώρας.

Οι επιμέρους τομείς (και δείκτες) έχουν να κάνουν με: ακεραιότητα, ανοικτότητα, ικανότητες, περιεκτικότητα, δημιουργία πολιτικών, δημοσιονομικό και χρηματοοικονομικό management, πλαίσιο ρυθμίσεων, crisis/risk management, διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, φορολογική διοίκηση, διοίκηση κοινωνικής ασφάλισης, ψηφιακές υπηρεσίες, λειτουργίες.

Ο InCiSE Index καλύπτει 31 χώρες και αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του Blavatnik School of Government και του University of Oxford και Institute for Government.

Η χώρα μας, με συνολική βαθμολογία 0,04 βρίσκεται στον πυθμένα, σε μια επίδοση, για την οποία οι αρμόδιοι κυβερνώντες μας, όχι μόνο οι σημερινοί αλλά και οι παλαιότεροι – διότι αυτή η κατάσταση έχει κτιστεί επί χρόνια –  θα έπρεπε να τους κάνει να ντρέπονται. Μας περνούν ουσιαστικά όλες οι χώρες. Και μας χωρίζει δε, ‘άβυσσος’ αφού η αμέσως επόμενη χώρα, πάνω από εμάς στην κατάταξη, η Τσεχία, έχει βαθμολογία 0,16 έναντι 0,04 που έχουμε εμείς και η μεθεπόμενη Ιταλία έχει 0,21.
Δείτε σχετικά και τον πίνακα, στα πλαϊνά.

Αν μη τι άλλο, γίνεται φανερό ότι στη χώρα μας το Δημόσιο πάσχει σοβαρά, και δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, το βλέπει έως και ‘εχθρικά’ όσον αφορά στις δοσοληψίες που τυχόν έχει μαζί του.
Βεβαίως καθώς η χώρα μας, βρίσκεται στον πάτο του InCiSE Index 2017, είναι σαφές ότι πάτωσε σχεδόν σε όλους τους επιμέρους δείκτες, οπότε και δεν  χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς.
Είναι δε πολύ κακό, που έχουν περάσει τόσα χρόνια μνημονίων και επιτροπείας, αλλά ωστόσο ο Δημόσιος τομέας, δεν άλλαξε προς το καλύτερο, κάτι που εάν συνέβαινε, θα συνέβαλε τα μέγιστα στην βελτίωση της χώρας και στην άνοδο της ανταγωνιστικότητάς της διεθνώς. Ας όψονται όμως οι πελατειακές σχέσεις…
Δείτε σχετικά ΕΔΩ.

Από την άλλη, τους αποτελεσματικότερους δημόσιους τομείς, παρουσιάζουν ο Καναδάς που βρίσκουμε στην πρώτη θέση, στην δεύτερη θέση η Νέα Ζηλανδία και στην τρίτη θέση η Αυστραλία.
Μικρή αρνητική έκπληξη αποτελεί η Γερμανία, η οποία έχει βαθμολογία μόλις 0,40 και βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, στην τελευταία δεκάδα.

Ο αξιόπιστος συνεργάτης για ίδρυση εταιρίας στην Κύπρο

Related posts