Aν και δεν υπάρχουν συνταγές για τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εντούτοις, υπάρχουν κάποια βήματα και ορισμένες τεχνικές, η γνώση των οποίων θα σε κάνει πιο αποτελεσματικό/ή στην προσπάθειά σου. Το μυστικό για μια πετυχημένη συνέντευξη είναι η προετοιμασία. Η προετοιμασία αυτή απαιτεί δουλειά α) για να γνωρίσεις τον εαυτό σου και β) για να γνωρίσεις το φορέα, την επιχείρηση που προσεγγίζεις και θα σου δώσει τη δυνατότητα τόσο να αποκτήσεις τον έλεγχο της διαδικασίας όσο και να αναπτύξεις στρατηγικές παρουσίασης της υποψηφιότητάς σου.
Γνώρισε τον εαυτό σου
Η προετοιμασία σου πρέπει να ξεκινήσει από την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σου σημειώματος. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται αυτονόητο και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει πολύ καλά το βιογραφικό του, παρόλα αυτά η ψυχολογική πίεση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι μεγάλη και μόνο η άριστη προετοιμασία μπορεί να σε προστατεύσει από παγίδες και κακοτοπιές. Με την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σου σημειώματος εντόπισε τα αδύνατα σημεία σου, ιδιαίτερα σε σχέση με την προσφερόμενη θέση, καθώς επίσης και τα σημεία για τα οποία είναι πολύ πιθανό να σου ζητηθούν διευκρινήσεις ή κάποιες πληροφορίες. Σκέψου την εκπαίδευση σου, τα προσόντα, σου, την εμπειρία σου, αναγνώρισε τα θετικά σημεία και τις δεξιότητες σου. Τέλος, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου σημειώματος.
Γνώρισε την επιχείρηση, θέση εργασίας
Πέρα όμως από το κομμάτι της αυτοδιερεύνησης και αυτοαξιολόγησης, η προετοιμασία σου πρέπει να προχωρήσει και στη συλλογή πληροφοριών για την επιχείρηση για την οποία ενδιαφέρεσαι αλλά και τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Τα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζεις αφορούν τη θέση της εταιρείας στην αγορά, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει, το αντικείμενο της προσφερόμενης θέσης εργασίας και τις προοπτικές που αυτή έχει, το προσφερόμενο μισθό κ.ά. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορείς να συλλέξεις από τον περιοδικό και ημερήσιο τύπο από ειδικά φυλλάδια που εκδίδει η εταιρεία, από τα Γραφεία Διασύνδεσης αλλά και από το Internet.
Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν, αν έχεις τα απαραίτητα δεδομένα, να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ιδέες και προτάσεις σχετικά με την επιχείρηση που σε ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεις το ενδιαφέρον που έχεις πρώτα για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και κατά δεύτερο λόγο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, φορέα ή οργανισμό.
Φρόντισε την εμφάνισή σου
Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή σου για την παρουσίαση σου στη συνέντευξη. Απόφυγε οτιδήποτε εξεζητημένο και φρόντισε να έχεις ντύσιμο κατάλληλο για το περιβάλλον της εργασίας για την οποία ενδιαφέρεσαι.
Να είσαι στην ώρα σου
Υπολόγισε το χρόνο που θα χρειαστείς για να φτάσεις στο χώρο της συνέντευξης και φρόντισε να είσαι εκεί λίγο πιο νωρίς. Οποιαδήποτε αργοπορία θα σου γεμίσει άγχος, ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την περίπτωση.
Τα ΝΑΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης :
Επέλεξε ντύσιμο επαγγελματικό και φροντισμένο. Μια φροντισμένη εμφάνιση, ανάλογη του περιβάλλοντος εργασίας δημιουργεί μια καλή πρώτη εντύπωση και προδιαθέτει θετικά τον υπεύθυνο της συνέντευξης.
Χαιρέτησε τον υπεύθυνο της συνέντευξης με μια σφικτή χειραψία, όταν μπεις στο γραφείο του. Το ίδιο και κατά την έξοδο σου από το γραφείο.
Κάθισε αφού πρώτα σου προσφερθεί μία θέση. Κάθισε άνετα και πρόσεξε τη στάση του σώματος σου αποφεύγοντας αδέξιες κινήσεις και εξεζητημένους τρόπους. Κάθισμα με το σώμα ελαφρά γερμένο προς τα μπρος θεωρείται το πιο κατάλληλο και υποδηλώνει ενεργητικότητα και ενδιαφέρον.
Δείξε ενθουσιασμό και σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να είσαι χαμογελαστό/ή και να διατηρείς οπτική επαφή με το συνομιλητή σου.
Φρόντισε με τις απαντήσεις σου να αναδείξεις τα προσόντα και τις δεξιότητές σου και ιδιαίτερα σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Πρόσεξε τη γλώσσα που χρησιμοποιείς. Προσπάθησε να εκφράζεσαι σωστά, χωρίς γλωσσικά λάθη.
Πριν αποχωρήσεις από το χώρο της συνέντευξης, μη ξεχάσεις να ευχαριστήσεις τον υπεύθυνο της συνέντευξης για την ευκαιρία της συνάντησης αλλά και να ρωτήσεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία επιλογής.
Τα ΟΧΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Μην απαντάς μονολεκτικά στις ερωτήσεις του υπεύθυνου της συνέντευξης. Εξήγησε την απάντηση σου δίνοντας παραδείγματα.
Μην επικρίνεις τον προηγούμενο εργοδότη σου.
Απόφυγε τα ψέματα που μπορούν εύκολα να αποκαλυφθούν. Αν δε θέλεις να πείς την αλήθεια στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση προτίμησε να το αποφύγεις διακριτικά.
Απόφυγε τη φλυαρία.
Απόφυγε την κριτική και το να δείχνεις επιφυλακτικότητα, καχυποψία ή προκατάληψη.
Μη δείχνεις δυσφορία ή δυσανασχέτηση, αν για παράδειγμα δε σου αρέσει ο τρόπος που διεξάγεται η συνέντευξη, απορία ή ειρωνεία αν δε συμφωνείς με τις ιδέες του υπεύθυνου της συνέντευξης και βέβαια μην προβείς σε λογομαχίες για να αποδείξεις το ποιος έχει δίκιο.
Μη διακόπτεις το συνομιλητή σου.
Μην καπνίζεις ακόμα και αν σου προσφερθεί τσιγάρο.
Απόφυγε ερωτήσεις για το μισθό, το ωράριο και τις διακοπές, τουλάχιστον στην αρχή της συνέντευξης.
Είναι χρήσιμο μετά από μια συνέντευξη να αξιολογήσεις την εμπειρία, εξάγοντας τα κατάλληλα συμπεράσματα για μελλοντική χρήση. Στη διαδικασία αυτή της αυτοαξιολόγησης, είναι σκόπιμο να προβληματιστείς για το πώς είδες τον εαυτό σου, ποια ήταν τα δυνατά σημεία της συνάντησης σου με τον υπεύθυνο της συνέντευξης και ποια ήταν τα σημεία που θεωρείς ότι αντιμετώπισες με δυσκολία. Αν χρειαστεί κατάγραψέ τα.
Στείλε μια σύντομη επιστολή με την οποία να εκφράζεις τις ευχαριστίες σου για τη συνέντευξη, αλλά και το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση. Αν δε λάβεις απάντηση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη διαδικασία επιλογής, τηλεφώνησε και ρώτησε για τη θέση. Πηγή: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
πηγή ergasia.gr
Δείτε ακόμη….
Ποιο είναι το μυστικό για την επιβίωση μιας επιχείρησης σήμερα;