26 Μαΐου 2020

Breaking News

Συνάντηση Μητσοτάκη και Βρούτση, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας

Συνάντηση Μητσοτάκη και Βρούτση, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας

Τις ενέργειες με τις οποίες θα στηριχθεί η πλήρης απασχόληση και θα καταπολεμηθεί η υποδηλωμένη εργασία συζήτησαν, μεταξύ άλλων,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην συνάντηση που είχαν. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δε, την οριστική λύση στο πρόβλημα των συντάξεων χηρείας.

«Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα και δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

«Η υποδηλωμένη εργασία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από αυτήν την κυβέρνηση. Είναι δέσμευση δικιά μου, δέσμευση του yπουργού και σύντομα θα δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συντάξεις χηρείας. «Λύνουμε -επιτέλους- την εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε, όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι, θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70% όπως είχαμε δεσμευθεί. Το κάναμε πράξη, δεν ήταν εύκολο, θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους του Yπουργείου Εργασίας. Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας. Το κάνουμε, όμως, πράξη, αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται πράξη και στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι θα δουν επιτέλους τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εργασίας. Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχω στους δημόσιους λειτουργούς που στελεχώνουν το Υπουργείο και τις κρίσιμες υπηρεσίες που εποπτεύονται από το Υπουργείο, να τους ευχηθώ καλή δύναμη για το καλό του κόσμου της εργασίας στην πατρίδα μας», σημείωσε.

Παρόντες στη συνάντηση -πέραν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου- ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογιώργης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Γιώργος Σταμάτης και Μαρία Συρεγγέλα καθώς και οι Χρήστος Χάλαρης (Διοικητής ΕΦΚΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης (Διοικητής του ΟΑΕΔ), Χαράλαμπος Βούρτσης (Γενικός Επιθεωρητής ΣΕΠΕ) και Βέρα Χατζηευσταθιάδου (Γενική Διευθύντρια ΚΕΑΟ).

Δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο

«Μέσα από μία αναλυτική ενημέρωση παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και στην αγορά εργασίας αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε μεθοδικά ετοιμάσει για να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην μείωση της ανεργίας, στην παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, στα ζητήματα των εκκρεμών συντάξεων και σε άλλα σημαντικά θέματα.

Δεν είναι απλά τυπικές αλλαγές. Είναι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα που, συνδυαστικά με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην εθνική οικονομία, θα φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τους μισθούς και το κυριότερο θα δούμε την αγορά εργασίας να μεταμορφώνεται και να μπαίνει στην κανονικότητα όπου η πλήρη απασχόληση –εκεί στοχεύουν όλες οι πολιτικές μας- θα είναι κυρίαρχη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και αυτό θα φανεί σε λίγο καιρό από το ισοζύγιο ροών απασχόλησης «Εργάνη».

Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, τις οποίες κάνετε κτήμα σας και υπερασπίζεστε Κύριε Πρωθυπουργέ, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή σας στο Υπουργείο Εργασίας και θα ήθελα να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό για την προσπάθεια της καλυτέρευσης της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη.

Θα περιμένουμε και νέα επίσκεψή σας στον Υπουργείο μας αλλά να γνωρίζετε ότι την 1η Ιουνίου του 2020, θα είστε εδώ για να απονείμουμε μαζί την πρώτη «ψηφιακή σύνταξη», καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών μέσα από την τάχιστη και ψηφιακή απονομή των συντάξεων».

Related posts