28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Συνέντευξη του Υπ. Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Συνέντευξη του Υπ. Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Ουδεμία ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν προκύπτει με βάση τα σημερινά ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης μέσω συνέντευξης που παραχωρεί στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα «έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις δοκιμασίες αντοχής καίτοι το θέμα των κόκκινων δανείων δεν είναι αμελητέο και χρήζει αντιμετώπισης. Είμαι σίγουρος ότι με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, τις οποίες επεξεργαζόμαστε, θα βελτιωθούν τα μεγέθη που θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση των τραπεζών» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα καθησυχάζει τους συνταξιούχους ότι από όλους τους δείκτες της οικονομίας προκύπτει ότι δεν απαιτείται πλέον περικοπή των συντάξεων, ενώ αποκαλύπτει πως εντός των επομένων εβδομάδων η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς νομοθέτηση τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 83ης Δ.Ε.Θ. θέτοντας με αυτό τον τρόπο τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανακοινώνει επίσης ότι τα αδύναμα οικονομικά στρώματα δεν θα επωμιστούν την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει αυξημένο επίδομα θέρμανσης.
Ερωτηθείς για την πορεία της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. υπογραμμίζει ότι παραμένει έντιμη και πως η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί το πεδίο δοκιμασίας, «είναι τόσο φανερά επωφελής και σύμφωνη με τη λογική, που απονομιμοποιεί φανατικές αναγνώσεις».

Τέλος, σχολιάζει την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζια με στίχους από το ποίημα «Η πόλις» του Καβάφη: «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες», προσθέτοντας ότι τον εκτιμά πάρα πολύ αλλά δεν περίμενε ότι θα αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε υπουργέ, πότε θα ψηφιστεί το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ;

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και θα νομοθετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Η νομοθέτηση των μέτρων στη Βουλή θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών της διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους. Πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς θα πρέπει να καταψηφίσουν:
Το ότι 3.000 εργαζόμενοι του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” μετατρέπονται από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ότι 4.500 εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένο προσωπικό προσλαμβάνονται στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.
Το ότι συνεχίζουμε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με οικογενειακά και οικονομικά κριτήρια ύψους 275 εκατ. ευρώ.
Το ότι επιδοτούμε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.
Το ότι μειώνουμε σταδιακά το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με ρυθμό 1% κατ’ έτος και μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επί των διανεμομένων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 15% στο 10%.
Το ότι μειώνουμε κατά 33% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μέτρο συνολικής δαπάνης 229 εκατομμυρίων ευρώ και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τον μειώνουμε κατά 10% μεσοσταθμικά ή κατά 262,5 εκατ. ευρώ.

Ποια θα είναι η μέριμνα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης δεδομένης της αύξησης της τιμής του πετρελαίου;

Τα αδύναμα οικονομικά στρώματα δεν θα επωμιστούν την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου γιατί η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών, από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Μέρισμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Πότε θα δοθεί και ποιες κατηγορίες θα αφορά φέτος;

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μόνιμη καταβολή του 13ο μηνιάτικου. Αν δεν καταστεί φέτος εφικτό τότε θα διανεμηθεί ένα κοινωνικό μέρισμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

Κύριε Φλαμπουράρη οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ήσυχοι ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις;

Όλοι οι δείκτες της οικονομίας στη χώρα μας είναι ανοδικοί ως εκ τούτου επιβάλλουν στην κυβέρνηση να μεταφέρει μέρος αυτών των αποτελεσμάτων στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.

Τι γίνεται με τις τράπεζες; Έχετε την εποπτεία τους. Πώς θα τις θωρακίσετε έναντι των κερδοσκόπων;

Θα ήμασταν ευτυχέστεροι – και όχι μόνο στην Ελλάδα – αν ένας υπουργός, ακόμα και ολόκληρες κυβερνήσεις, είχαν την ισχύ και τη “συνταγή” ακαριαίας απόκρουσης των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των αγορών. Πάντως, η αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, η διαφάνεια των διαδικασιών, η περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση του ΤΧΣ, η δημιουργική συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών στην κατεύθυνση της θωράκισής τους, σε συνδυασμό οπωσδήποτε με την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησής μας στις πολιτικές που εμπεδώνουν την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, συμβάλλουν σημαντικά.

Είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση;

Στη βάση των σημερινών δεδομένων δεν προκύπτει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζές μας έχουν περάσει πρόσφατα με επιτυχία τις δοκιμασίες αντοχής καίτοι το θέμα των κόκκινων δανείων δεν είναι αμελητέο και χρήζει αντιμετώπισης. Είμαι σίγουρος ότι με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, τις οποίες επεξεργαζόμαστε, θα βελτιωθούν τα μεγέθη που θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση των τραπεζών.

Ως αρμόδιος υπουργός έχετε συνεργασία με τον διοικητή της ΤτΕ;

Είναι πρώιμο να μιλήσω για ουσιαστική συνεργασία. Επί του παρόντος, περιορίζομαι στο να δηλώσω ότι την θεωρώ απολύτως αναγκαία και έχει ήδη ξεκινήσει. Θα την επιδιώκω αυθεντικά με την ελπίδα να συμπέσουν, αν όχι οι απόψεις μας, τουλάχιστον οι προθέσεις μας, για το καλό της χώρας.

Η συγκυβέρνηση δοκιμάστηκε για μία ακόμη φορά με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ. Είναι βέβαιο ότι δεν θα δημιουργηθούν νέοι κλυδωνισμοί μετά την δέσμευση του εταίρου πως δεν θα υποστηριχθεί πρόταση δυσπιστίας;

Θέλω να πιστεύω, ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ υπήρξε έντιμη και παραμένει τέτοια. Από την άλλη, η συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί το πεδίο της δοκιμασίας, είναι τόσο φανερά επωφελής αλλά και σύμφωνη με την λογική, που απονομιμοποιεί, κατά τη γνώμη μου, φανατικές αναγνώσεις. Επιτρέπει δηλαδή στους ΑΝΕΛ να την αντιμετωπίσουν χωρίς να αισθάνονται ότι υποχωρούν από τον πυρήνα των αρχών τους. Με άλλα λόγια, θεωρώ, ότι οι διαφοροποιήσεις έχουν νόημα όταν αναφέρονται σε σοβαρές και ουσιαστικές αξιακές διαφορές, που αντέχουν, επιπλέον, στη σύγκριση με αυτά που καλείσαι να θυσιάσεις για την υπεράσπισή τους. Καλώς ή κακώς, η πολιτική έχει διλήμματα και απαιτεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο Κύριος Κοτζιάς παραιτήθηκε και ανέβασε tweet που λέει: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος». Πως το κρίνετε;

Εκτιμώ πάρα πολύ το Νίκο. Δεν περίμενα αυτή του την αντίδραση και επειδή θέλω να διατηρήσω την μηνιαία επαφή μας με τα ποιήματα του θυμίζω στίχους του Kαβάφη:
«Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί. Πάντα στην πόλι αυτή θα φτάνεις. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις. Πάντα στην πόλι αυτή θα φτάνεις.»

Οι εθνικές εκλογές είναι προτιμότερο να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές ή τον Οκτώβριο του 2019;
Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε την τετραετία όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός γιατί καθημερινά αγωνιζόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μην κοπούν οι συντάξεις για να βρίσκουν δουλειά οι άνεργοι, για αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενους, για να συνεχίσουν να έχουν περίθαλψη και φάρμακα οι ανασφάλιστοι.

Related posts