20 Απριλίου 2024

Συνελήφθησαν απατεώνες για Φωτοβολταϊκά

Συνελήφθησαν απατεώνες για Φωτοβολταϊκά

Συνελήφθησαν απατεώνες για Φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, για απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα συνελήφθησαν τρεις ιδιώτες από την Αστυνομία.Συνελήφθησαν απατεώνες για Φωτοβολταϊκά

Αναλυτικότερα η υπόθεση έχει ως εξής: Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί που εξαπατούσαν ιδιώτες, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία αφορά συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων οι πέντε εμφανίζονταν ως διοικούντες την εμπλεκόμενη ανώνυμη εταιρεία και ένας λογιστής.
Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν δεκαεπτά περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών, από τους οποίους απέσπασαν ποσά, συνολικά άνω των €600 χιλιάδων. Επίσης, από τον φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που υπερβαίνει το €1,2 εκατ..

Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 41, 45 και 47 ετών. Κατηγορούνται δε, για απάτη κατά συναυτουργία και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνονται επιπλέον τρεις ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 44χρονος, ένας 54χρονος και ένας ακόμα ημεδαπός, αγνώστων στοιχείων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος με την συνδρομή και των υπόλοιπων εμπλεκομένων, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργούσε από το 2010 και αναλάμβανε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, εισπράττοντας από ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, χωρίς ουδέποτε να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν τα «υποτιθέμενα» έργα.

Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

  • μη έκδοση παραστατικών συνολικής αξίας €640.129 
  • μη καταχώρηση παραστατικών, αξίας €166.341
  • μη απόδοση Φ.Π.Α., ποσού €218.059 και
  • μη απόδοση φόρου εισοδήματος, ποσού €181.963

Επισημαίνεται ότι ως διοικούντες την εταιρεία εμφανίζονταν ανά διαφορετικές περιόδους όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός του 47χρονου, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες λογιστή.

Επίσης, όπως προέκυψε, τα γραφεία της εταιρείας είχαν διακόψει την λειτουργία τους, αιφνιδίως και απροειδοποίητα, ενώ παράλληλα είχε ενοικιαστεί άλλος επαγγελματικός χώρος στο Νέο Ψυχικό, σε διεύθυνση άγνωστη στους πελάτες της εταιρείας. Μοναδική μέτοχος της εταιρίας διακριβώθηκε ότι είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 13-06-2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Related posts