17 Μαΐου 2024

Συνεχίζει η απομόχλευση της οικονομίας

Συνεχίζει η απομόχλευση της οικονομίας

Συνεχίζει η απομόχλευση της οικονομίας: Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση.
Και τον Μάιο συμπτωματικά, η κάμψη ήταν ακριβώς ίδια.

Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν τον Ιούνιο αρνητική κατά €324 εκατ. όταν για την σύγκριση, τον Ιούνιο του 2013 ήταν αρνητική κατά €212 εκατ.. Συνεχίζει η απομόχλευση της οικονομίας

Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ήταν αρνητική κατά €266 εκατ., σημειώνοντας κάμψη 4,7% σε ετήσια βάση και έναντι κάμψης 4,5% τον προηγούμενο μήνα (Μάιο).

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση 4,7% σε ετήσια βάση, έναντι επίσης μείωσης 4,4% τον Μάιο και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά €319 εκατ.. Για την σύγκριση, τον Ιούνιο του 2013 είχε σημειωθεί αρνητική καθαρή ροή €42 εκατ..

Οι χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρουσίασε και αυτή τον Ιούνιο, κάμψη 4,1% έναντι κάμψης 5,2% τον Μάιο.

Αντίθετα από την γενικότερη εικόνα της χρηματοδοτικής συρρίκνωσης, αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση ή κατά €71 εκατ. σε απόλυτο μέγεθος, παρουσίασαν τον Ιούνιο οι χρηματοδοτήσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομ. επιχειρήσεις, έναντι αύξησης 1,0% τον Μάιο.

Όσον αφορά στους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, η καθαρή ροή χρηματοδότησης εμφάνισε πτώση 3,0% ή κατά €128 εκατ., ρυθμός αμετάβλητος εν συγκρίσει με τον Μάιο. Οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, υποχώρησαν στο τέλος Ιουνίου στα €98,8 δισ., εμφανίζοντας κάμψη 3,2% τα στεγαστικά δάνεια και 2,7% τα καταναλωτικά.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι έως και τον Ιούνιο, συνέχιζε με ταχείς μάλλον ρυθμούς η απομόχλευση της οικονομίας με τα δάνεια προς επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να περιορίζονται σε ολοένα μικρότερα επίπεδα.

Αυτό βέβαια, δεν υποστηρίζει την πρόβλεψη της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη στο τρέχον έτος. Η πρόβλεψη περί ανάπτυξης, προφανώς δεν έχει καμία τύχη, όταν η οικονομία συρρικνώνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος και μέσω υπερφορολογίας (το β΄ εξάμηνο του έτους, είναι πλήρες, έως και ‘εξοντωτικών’, πληρωμών φόρων).

Related posts