28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου

Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου

Τα κορυφαία λάθη όταν διαπραγματεύεσαι την πρόσληψή σου. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν κανείς διαπραγματεύεται την πρόσληψή του σε μια θέση εργασίας;040415-1

Ας τα δούμε:

• Να μην ντύνεσαι κατάλληλα

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά είναι σημαντικό. Αναλόγως του που πας να εργαστείς, θα πρέπει να πηγαίνεις ανάλογα ντυμένος. Εάν π.χ. έχεις συνέντευξη σε μια επιχείρηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή σε ένα δικηγορικό γραφείο, ένα κοστούμι είναι must. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με την διαδικασία συνέντευξης σε μια εταιρία τεχνολογίας, όπου εάν πήγαινε κάποιος ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, θα έδειχνε υπερβολικό και θα υποδήλωνε (ορθά ή λανθασμένα) ότι ο υποψήφιος κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσληφθεί, σε σημείο υπερβολής.

Συνεπώς, ανάλογα με το περιβάλλον της εργασίας στην οποία θέλεις να ενταχθείς, στην συνέντευξη που θα κάνεις θα πρέπει να πας ανάλογα ντυμένος.

• Κακή γλώσσα του σώματος

Οι άνθρωποι γενικότερα, γίνονται νευρικοί όταν αγχώνονται. Αλλά το να ‘παίζεις’ νευρικά με ένα στυλό, ένα σημειωματάριο, ένα tablet ή με ένα κινητό τηλέφωνο, μπορεί να σας καταστήσει απόμακρο και ίσως όχι αρκετά σοβαρό ή σίγουρο για τον εαυτό σας, στα μάτια του πιθανού εργοδότη σας, καθώς οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή από τη συζήτηση που κάνετε, λειτουργεί ως μειονέκτημά σας και θα δυσκολέψει πολύ την πρόσληψή σας στην εν λόγω εταιρία.

Επομένως, κρατήστε στην τσάντα σας οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει τη προσοχή ή ακόμα καλύτερα, αφήστε το σπίτι σας.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα μάτια σας για να μεταφέρε το πάθος και ενδιαφέρον σας, κοιτώντας αυτόν που σας αξιολογεί στα μάτια – χωρίς να το παρακάνετε όμως. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και χειρονομίες, αλλά πάλι όχι υπερβολικές.

Είναι καλό με τα λόγια σας και το βλέμμα σας και βοηθούμενος και με λελογισμένες χειρονομίες, να δείξετε το πάθος και ενδιαφέρον σας για την πιθανότητα συνεργασίας σας.

• Μην είστε ο πρώτος που θα πει νούμερο (για αποδοχές)

Όταν συμμετέχετε σε μια συνέντευξη με έναν υπεύθυνο προσλήψεων, μην κάνετε πρώτοι αναφορά στο θέμα του μεγέθους της αμοιβής — ακόμα και εάν αυτό είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις που θα σας κάνουν.

Και αυτό διότι θα δώσετε μια μη καλή εντύπωση, που βέβαια λειτουργεί ως μειονέκτημά σας· ότι το πρώτο που σας ενδιαφέρει είναι ο μισθός. Στην περίπτωση λοιπόν που σας τεθεί το θέμα του μισθού, απαντήστε με μια ανοικτή ερώτηση, του στυλ «Να περιγράψουμε περισσότερο τις αρμοδιότητες και ευθύνες της θέσης;», καθώς με μια τέτοια ανοικτή ερώτηση αποφεύγεις το να απαντήσεις άμεσα στο θέμα των χρημάτων και το συνδέεις με τις αρμοδιότητες και ευθύνες της θέσης, δείχνοντας ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις εντονότερα για τη θέση εργασίας και δεν βάζεις πρώτα, τα χρήματα.

Επίσης εάν σας τεθεί το θέμα των χρημάτων, μπορείτε να πείτε ότι «Σίγουρα θα έχετε κάποιο προϋπολογισμό όσον αφορά αυτή τη θέση. Ποιος είναι αυτός;», καθώς έτσι αντί να πάρετε εσείς ενεργητική θέση, αφήνετε να το πράξει η άλλη πλευρά, πράγμα που ως επί το πλείστον, λειτουργεί τελικά υπέρ σας.

Με τις παραπάνω ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες και ευθύνες της θέσης, θα μάθετε καλύτερα και τα της θέσεως, δίδοντάς σας στη συνέχεια, καλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα στο μισθό. Αλλά αργότερα.

Εάν σας πιέζουν και σας έχουν βάλει στην γωνία, κάνοντάς σας ερωτήσεις τι μισθό λαμβάνετε στην προηγούμενη ή υφιστάμενη εργασία σας, βάλτε ένα 5% με 10% παραπάνω από ότι λαμβάνατε, για να θέσετε ένα καλύτερο εύρος διαπραγμάτευσης στη συνέχεια.

Εφόσον τα έχετε βρει στα υπόλοιπα και φτάσετε στο θέμα του μισθού, σε σχέση με αυτό το ‘φουσκωμένο’ μέγεθος που αναφέραμε μόλις πριν, θέστε ένα εύρος και όχι ένα συγκεκριμένο νούμερο, το οποίο εάν τελικά δεχτούν να σας δώσουν, θα συμφωνήσετε. Για παράδειγμα, αντί να πείτε ότι θα σας ενδιέφερε σε σχέση με τα προηγούμενα, ένα ποσό της τάξης των €1000, πείτε ότι σας ενδιαφέρει ένα ποσό στο εύρος των €900 με €1000.

• Μην δεχτείτε την πρώτη προσφορά που θα σας κάνουν

Με το που θα θέσουν ένα νούμερο αμοιβής σας στο τραπέζι, ακόμα και εάν είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναμένατε, μην το δεχτείτε αμέσως.

Όταν δέχεσαι μια αμοιβή αμέσως, δείχνεις λίγο ότι καίγεσαι για την δουλειά και αυτό βέβαια εάν περάσει στην άλλη πλευρά, θα είναι για δικό σας μειονέκτημα. Αντί να το δεχτείτε λοιπόν, ρωτήστε εάν αυτός (ο μισθός) είναι συζητήσιμος. Με το που θέτεις μια τέτοια ερώτηση, περνάτε το μήνυμα, ευγενικά όμως, ότι δεν σας ικανοποίησε.

Εάν τα έχετε βρει στα άλλα και ο δυνητικός εργοδότης σας, σας έχει ξεχωρίσει έναντι άλλων υποψηφίων, σε μια τέτοια θέση που θα λάβετε, το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει κάτι περισσότερο. Σε σχέση με αυτό το κάτι περισσότερο, κάντε και εσείς ένα ευγενικό αίτημα για λίγο περισσότερο, αιτιολογώντας το όμως, έτσι ώστε να μην φανεί ότι το κάνετε μόνο και μόνο για να πάρετε κάποια περισσότερα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ναι μεν πρέπει να διαπραγματευτείτε το θέμα του μισθού αλλά πάλι, μην το παρακάνετε και το ‘κάψετε’ ( = ακυρώσετε την πρόσληψή σας).

Άλλωστε θα πρέπει να θυμάστε ότι βασικό είναι να προσληφθείτε και έπειτα, εάν δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας και τον ενθουσιασμό σας στην ίδια την καθ’ αυτό εργασία, μπορείτε να διεκδικήσετε κάποια αύξηση μετά από κάποιο καιρό και αφού θα έχετε δώσει δείγματα γραφής της χρησιμότητάς σας στη εταιρία.

Επιπλέον, στο τελικό θέμα της διαπραγμάτευσης, σκεφτείτε λίγο πιο ανοικτά, εννοώντας ότι εάν η άλλη πλευρά δεν θέλει ή αδυνατεί να προσφέρει κάποια περισσότερα χρήματα, προτείνετε εσείς εναλλακτικές του τύπου:
• να οριοθετήσετε από κοινού κάποιο μπόνους που δεν θα είναι σε σταθερή μηνιαία βάση αλλά βάσει κάποιων στόχων και μέσα από μια win – win κατάσταση.
• να λάβετε αντί μισθού κάποια ‘διατακτική’ γευμάτων.
• να σας πληρώνουν τα καύσιμα.

Γενικότερα λοιπόν, να είστε δημιουργικοί όταν ζητάτε από τον εργοδότη σας, να σκέφτεστε λίγο ‘εκτός κουτιού’ και μην σκέφτεστε μόνο τον μηνιαίο μισθό – υπάρχουν και άλλες μορφές οικονομικών ‘απολαβών’.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες – πάντα πρόσφατα ενημερωμένες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

✎ Πως δουλεύει ο νους;
✎ Τα 4 Στοιχεία μιας Ακαταμάχητης Προσφοράς

✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε
✎ Γιατί να επενδύσω;

 

Related posts