28 Απριλίου 2024

Τα χαρακτηριστικά που οδηγούν σε ευημερία

Τα χαρακτηριστικά που οδηγούν σε ευημερία

Τα χαρακτηριστικά που οδηγούν σε επιτυχία και καλύτερη υγεία και ευημερία

Χαρακτηριστικά όπως η επιμονή, ευσυνειδησία και αυτοέλεγχος είναι σημαντικά κατά την πρώιμη ζωή ενός ανθρώπου. Τα ευρήματα της επιστημονικής Έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικά και στην κατοπινή ζωή επίσης.

Όσοι έχουν υψηλό σκορ σε πέντε χαρακτηριστικά που αποτελούν ικανότητες, δηλαδή δεν είναι έμφυτα αλλά μπορεί ο καθένας να τα μάθει και τα οποία είναι:

• ευσυνειδησία,
• συναισθηματική σταθερότητα,
• αποφασιστικότητα,
• αυτό-έλεγχος
• αισιοδοξία
συνδέονται με την οικονομική επιτυχία, την κοινωνική και υποκειμενική ευζωία και την καλύτερη υγεία, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κανένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν μεμονωμένα σημαντικό · μάλλον οι επιδράσεις εξαρτώνται από την συνδυαστική συσσώρευση των παραπάνω χαρακτηριστικών – ικανοτήτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προώθηση και διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών κατά την ενήλικη ζωή μπορεί να σχετίζονται με καλύτερη υγεία και ευημερία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα των καθηγητών Andrew Steptoea και Jane Wardlea που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (δείτε εδώ), τα χαρακτηριστικά που έχει κανείς, έχουν έναν ρόλο κλειδί στην προώθηση της επιτυχίας στους τομείς της εκπαίδευσης και επαγγέλματος σε νεαρές ηλικίες, αλλά ο συσχετισμός τους σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι αβέβαιος.
Στην μελέτη μετρήθηκαν πέντε χαρακτηριστικά — η ευσυνειδησία, η συναισθηματική σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, ο αυτό-έλεγχος και η αισιοδοξία— σε 8.119 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 52 ετών και άνω (μέσος όρος ηλικίας 66,7 ετών).

Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των χαρακτηριστικών συνδέεται με τον πλούτο, εισόδημα, υποκειμενική ευημερία, ολιγότερη κατάθλιψη, χαμηλό βαθμό κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς, πιο κοντινές σχέσεις, καλύτερη υγεία κατά την άποψη των συμμετεχόντων, λιγότερες χρόνιες παθήσεις και μειωμένη δραστηριότητα κατά την καθημερινή ζωή, υψηλότερη ταχύτητα στο περπάτημα και ευνοϊκές αντικειμενικές βιοενδείξεις (συγκέντρωση υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης, βιταμίνη D και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, και μικρότερο δείκτης περιεκτικότητας λίπους σε σχέση με το σωματικό βάρος).

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσδίδουν βιώσιμη ψυχολογική ευημερία, λιγότερη μοναχικότητα, και μικρότερο βαθμό εκδήλωσης νέων χρόνιων παθήσεων και παθήσεων μειωμένης δραστηριότητας σε μια περίοδο 4 ετών.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη της την ηλικία, το φύλλο, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των γονέων, την εκπαίδευση, και νοητική λειτουργία. Κανένα εκ των χαρακτηριστικών από μόνο του δεν φάνηκε να είναι υπεύθυνο με τις παρατηρηθείσες διαπιστώσεις, ούτε και φάνηκε να επηρεάζονται από παράγοντες όπως το κοινωνικοοικονομικό στάτους ή η υγεία. Παρά τις περιπέτειες που μπορεί κανείς να έχει αργότερα στην ζωή του, τα εν λόγω χαρακτηριστικά επηρεάζουν ένα εύρος αποτελεσμάτων, και η διατήρηση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσουν τον γηράσκοντα πληθυσμό.

Related posts