17 Ιουνίου 2024

Τι πραγματικά θέλουμε από μια δουλειά;

Τι πραγματικά θέλουμε από μια δουλειά;

Το νέο έτος είναι η τέλεια στιγμή για να σκεφτείς τι επιδιώκεις από την καριέρα σου.

jobs

 

Οι αποφάσεις που παίρνουμε για τη νέα χρονιά είναι πολλές και απαιτητικές. Μία από τις πιο βασικές είναι να βρούμε τη δουλειά των ονείρων μας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε από μια δουλειά, έτσι ώστε να μη χάνουμε χρόνο στέλνοντας βιογραφικά σε θέσεις που δεν μας ταιριάζουν. Η νέα χρονιά είναι μια καλή στιγμή για να αλλάξεις σελίδα στην καριέρα σου.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έρχεται το ετήσιο ξεσκόνισμα του βιογραφικού σου. Οι ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, καθώς και οι εταιρείες που προσλαμβάνουν για λογαριασμό άλλων πελατών, έχουν συχνά μια τεράστια αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που εγγράφονται στις αρχές του νέου έτους.

Πριν ξεκινήσεις με την αποστολή του βιογραφικού σου, είναι σημαντικό να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις και ποιά δουλειά είναι κατάλληλη για εσένα. Πρέπει να είσαι σίγουρος/η σχετικά με το ποιά θέση εργασίας ψάχνεις και γιατί. Αυτό θα σε αποτρέψει να χάσεις χρόνο στέλνοντας βιογραφικά σε ακατάλληλες θέσεις που είναι απίθανο να σε δεχτούν. Αν στέλνεις αιτήσεις χωρίς συνοχή, συχνά οι εργοδότες το αντιλαμβάνονται και το ερμηνεύουν ως έλλειψη δέσμευσης και σοβαρής επαγγελματικής δεοντολογίας.

Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις μια νέα αρχή στην επαγγελματική σου καριέρα το 2014, άσε το βιογραφικό σου στην άκρη, απομακρύνσου από τον υπολογιστή, πιάσε στυλό και χαρτί και γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω ερωτήσεις. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις είναι τί θέλεις: Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθεις ότι θέλεις μια νέα θέση εργασίας ή να είσαι πιο ευτυχισμένος στην εργασία που βρίσκεσαι τώρα. Αλλά για να σχεδιάσεις μια διαφορετική καριέρα θα πρέπει να είσαι συγκεκριμένος/η και να προσδιορίσεις τί ακριβώς θα ήθελες να αλλάξεις και γιατί. Θα ήθελες, για παράδειγμα, μια πιο στρατηγική θέση ή μείωση του φόρτου εργασίας;

Επίσης, σκέψου όλα τα στοιχεία της ως σήμερα σταδιοδρομίας σου, και σημείωσε εκείνα που είναι θετικά, όπως για παράδειγμα ο μισθός ή η ασφάλεια. Είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τα πράγματα που μπορεί να είναι καλά στην τωρινή θέση εργασίας μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ικανοποιημένοι με μια πτυχή του επαγγέλματος.

Είναι πολύ χρήσιμο να γράψεις τις σκέψεις σου και αν μπορείς να το συζητήσεις με κάποιο φίλο, συνάδελφο ή επαγγελματία σύμβουλο καριέρας, του οποίου την κρίση σέβεσαι. Μια αντικειμενική άποψη θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις ποιά βήματα είναι πιο σημαντικά στην προκειμένη φάση. Δημιούργησε μία λίστα με πέντε έως δέκα αλλαγές με τίτλους «θέλω» και «χρειάζομαι». Χρησιμοποίησέ τα ως κριτήρια για να πάρεις οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με αλλαγές στη σταδιοδρομία σου.

Η λίστα αυτή συχνά βοηθά στον προσδιορισμό του αν χρειάζεσαι να κάνεις μεγάλες αλλαγές, όπως να βρεις μια νέα θέση εργασίας ή να αλλάξεις τελείως την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, ή αν θα πρέπει να κάνεις μόνο μια μικρή προσαρμογή στην τρέχουσα θέση σου. Για παράδειγμα, να εργάζεσαι από το σπίτι ή να επιλύσεις κάποιο θέμα που σε απασχολεί στο χώρο εργασίας.

Αξιολογώντας τις επαγγελματικές ευκαιρίες κι έχοντας υπόψη τις προτεραιότητες καριέρας που έθεσες, θα κερδίσεις χρόνο, κόπο και κυρίως θα αποφύγεις την πιθανή απογοήτευση που συνοδεύει την προσπάθεια να προσαρμόσεις τον εαυτό σου σε ευκαιρίες που μπορεί επιφανειακά να φαίνονται ελκυστικές, αλλά μακροχρόνια δεν είναι η σωστή επιλογή.

Όταν ξέρεις τί ψάχνεις και γιατί, είναι πολύ πιο εύκολο να το εντοπίσεις, αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Ξαφνικά, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχωρίσεις τις κατάλληλες θέσεις εργασίας για εσένα, από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που ίσως εμφανίζονται στα jobsites. Είναι δυνατόν ακόμα και να δείξεις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στην εταιρεία που εργάζεσαι, να δικτυώνεσαι πιο αποτελεσματικά με άτομα του κύκλου σου και να προσεγγίσεις άμεσα άλλες επιχειρήσεις που σε ενδιαφέρουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όταν θα είσαι μπροστά σε έναν μελλοντικό εργοδότη, θα είσαι σε θέση να τον πείσεις για την καταλληλότητά σου και το γνήσιο ενθουσιασμό σου: δύο συστατικά απαραίτητα για να κερδίσεις τη θέση.

Η σαφήνεια και το να εστιάσεις στους στόχους της σταδιοδρομίας σου θα σου δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσεις ολοταχώς στο νέο έτος, ενώ η αβεβαιότητα και η αμφιβολία θα είναι ένα ταξίδι με ρίσκα που μπορεί να υπονομέψουν τις καλύτερες προσπάθειές σου.

Πηγή: inspiringcareer.gr

Related posts