22 Απριλίου 2024

Το μεγάλο Σκάνδαλο της Toshiba στην Ιαπωνία, πάνω από €1,1 δισ.

Το μεγάλο Σκάνδαλο της Toshiba στην Ιαπωνία, πάνω από €1,1 δισ.

Το μεγάλο Σκάνδαλο της Toshiba στην Ιαπωνία, πάνω από €1,1 δισ.. Ο Πρόεδρος της Toshiba και Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, Hisao Tanaka, παραιτήθηκε αφού βγήκε στην επιφάνεια το τεραστίου μεγέθους σκάνδαλο λογιστικής φύσεως. Μαζί με τον Hisao Tanaka, έφυγαν και οι Norio Sasaki, που είναι αντιπρόεδρος και ο Atsutoshi Nishida, που είναι σύμβουλος.tOSHIBA sCANDAL

Στην Toshiba διόγκωναν τα λειτουργικά της κέρδη κατά τη διάρκεια αρκετών ετών με λογιστικές παρατυπίες στις οποίες εμπλέκονταν η Διοίκηση της μεγάλης εταιρείας, ένα ανεξάρτητο πάνελ λογιστών και δικηγόρων. Υπολογίζεται ότι το φούσκωμα των αποτελεσμάτων ξεπερνάει το €1,1 δισ. και φτάνει σε βάθος χρόνου έως το 2008.

Η Toshiba βέβαια δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία αλλά αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα και προφανώς και ποινικές τιμωρίες για τα εμπλεκόμενα στελέχη της.

Ο Tanaka και ο Sasaki ήξεραν για την υπερεκτίμηση των κερδών, που δημιούργησε μια πιεστική εταιρική κουλτούρα που προκάλεσε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων (της Toshiba) να χειραγωγήσουν τα στοιχεία, κοινώς να τα μαγειρέψουν, προκειμένου να επιτυγχάνουν τους στόχους, ανέφεραν οι ερευνητές της υπόθεσης στην έκθεσή τους.

Ο Tanaka και ο Sasaki σκόπευαν να παραιτηθούν κατά τους ερχόμενους μήνες, αλλά η έξωσή τους ανακοινώθηκε αμέσως μετά, αφού δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο, το οποίο μπορεί να βλάψει την διεθνή εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Toshiba αλλά σε όλες τις ιαπωνέζικες βιομηχανίες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Toshiba είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων γιαπωνέζικων βιομηχανικών ομίλων με ιστορία περίπου 140 ετών. Η γκάμα των προϊόντων της Toshiba, εκτείνεται από laptops (φορητούς υπολογιστές) και τηλεοράσεις έως εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και συστήματα σιδηροδρόμων. Είναι δε ακόμα, η 10η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ιαπωνία από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Ο γιαπωνέζος υπουργός οικονομικών, Taro Aso, ανέφερε σχετικά: “Εάν [η Ιαπωνία] αποτύχει να εφαρμόσει επαρκή και πρέπουσα εταιρική διακυβέρνηση, θα μπορούσε να απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Είναι πολύ λυπηρό”.

Η Ιαπωνία προσπαθεί να παρουσιάσει βελτιωμένη εταιρική διακυβέρνηση αφού στα τέλη του 2011 αποκαλύφθηκε ότι η Olympus, άλλη μία εκ των μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων, είχε αποκρύψει $1,7 δισ. ζημιών σε περίοδο 13 ετών. Η Ιαπωνία ακόμα υστερεί συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στην ‘ανοικτότητα’ στο reporting των επιχειρήσεων και στην ανεξαρτησία των διοικητικών συμβουλίων.

Είναι λογικό ότι πλέον, οι επενδυτές από όλον τον κόσμο, θα αρχίσουν να αναρωτιώνται τι συμβαίνει στην Ιαπωνία, μετά το σκάνδαλο της Olympus και τώρα της Toshiba. Δικαίως θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους, όταν δύο πολύ μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι ενεπλάκησαν σε μεγάλα σκάνδαλα, που παραποιούσαν την πραγματική τους οικονομική εικόνα.

Στην Toshiba χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλες λογιστικές μέθοδοι που περιελάμβαναν υπέρμετρες καταγραφές και πρόωρη καταγραφή κερδών ή χρονική διολίσθηση της καταγραφής ζημιών ή εξόδων. Οι ενέργειες αυτές οδηγούσαν συχνά σε ακόμη υψηλότερους στόχους στα διάφορα τμήματα του Ομίλου κατά την επόμενη περίοδο (σε αυτήν που ακολουθούσε). “Αυτό οδήγησε στην ανάγκη διενέργεια ακατάλληλων λογιστικών σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, και καθώς αυτό επαναλαμβάνονταν, η κλίμακα της ακατάλληλης λογιστικής επεκτάθηκε επίσης” αναφέρθηκε στην έκθεση των ερευνητών.

Εμείς (TaxCoach.gr) υπενθυμίζουμε ότι το σκάνδαλο της Toshiba – και πέραν αυτού της Olympus, έρχεται να προστεθεί σε αυτό της Enron που το 2001 στις ΗΠΑ οδήγησε σε κλείσιμο τον ενεργειακό γίγαντα. Βέβαια το σκάνδαλο της Enron ήταν πολύ μεγαλύτερου μεγέθους αφού επέδρασε στην βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αρκετά στελέχη της Enron καθώς και ο ελεγκτικός της οίκος, η Arthur Andersen, κατηγορήθηκαν για πλήθος και ποικιλία αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένου και της παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης για καταστροφή εγγράφων και συνομωσία διάπραξης χρηματιστηριακής απάτης. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους, καταδικάστηκαν με ποινές πολυετούς φυλάκισης.

Επιπροσθέτως, το σκάνδαλο προκάλεσε τη διάλυση της Arthur Andersen, η οποία αποτελούσε μέχρι εκείνη την περίοδο μία εκ των πέντε κορυφαίων ελεγκτικών εταιρειών.

Επισημαίνουμε λοιπόν ότι στις ‘ελεύθερες’ αγορές και σε όλες τις χώρες, υπάρχει η πίεση για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και βέβαια καθώς με αυτήν την υπόθεση και ζητούμενο, εμπλέκονται και αμοιβές και μπόνους στις διοικητικές ομάδες, περιοδικά, παρουσιάζονται μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα, όσο έλεγχος και εάν υπάρχει θεωρητικά.

Τα παραπάνω παραδείγματα, των Enron, αλλά και της Olympus και Toshiba, μας δείχνουν ότι λογιστικές αλχημείες και άλλου τύπου σκάνδαλα (όπως π.χ. οι διεθνείς δωροδοκίες της γερμανικής SIEMENS) είναι δυνατές σε όλες τις χώρες και σε όλων των μεγεθών τις επιχειρήσεις: και βέβαια τα λεγόμενα blue chips χρηματιστηριακά, ήτοι οι μετοχές των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ξεφεύγουν από αυτόν τον κίνδυνο.

>>><<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

 Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts