19 Απριλίου 2024

Τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο Grexit, γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ήδη ζημιές

Τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο Grexit, γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ήδη ζημιές

Τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο Grexit, γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ήδη ζημιές. Οικονομικότερο ωστόσο για τους Γερμανούς είναι το haircut συγκριτικά με το Grexit.Τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο Grexit, γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ήδη ζημιές

Εξέχοντες γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Γερμανία θα υποστεί βαριές ζημιές εάν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος απαιτήσει haircut.

Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να διαγράψει έως €40 δισ., αναφέρει ο Jens Boysen-Hogrefe, επικεφαλής οικονομολόγος στο γερμανικό think-tank Institut fuer Weltwirtschaft (IfW).

Ωστόσο, οι ζημιές μπορεί να είναι και μεγαλύτερες καθώς οι μετρήσεις του βασίζονται στο σενάριο ότι η Αθήνα θα απαιτήσει ένα haircut στο χρέος της που σήμερα βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ, στο 90%. Εάν η Ελλάδα απαιτήσει μεγαλύτερες περικοπές, θα είναι μεγαλύτερες και οι ζημιές.

Άλλος ένας γνωστός οικονομολόγος, ο καθηγητής Timo Wollmershauser του Ινστιτούτου Ifo, αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα η Αθήνα να μην ζητήσει απλώς την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την πλήρη έξοδό της από το ευρώ. Εάν υλοποιηθεί το σενάριο του Grexit, η Γερμανία θα επιβαρυνθεί με ζημιές ύψους €67 δισ., σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ανησυχίες στις τράπεζες και όχι μόνο στην Γερμανία…

Δεν είναι μόνο κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι που υπολογίζουν πιθανές ζημιές. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μια έκθεση γύρω στα €23,5 δισ. στην Ελλάδα. Την ‘μερίδα του λέοντος’ έχει η δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα KfW, με δανεισμό που φτάνει τα €15 δισ..

Ωστόσο οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Γερμανίας, έχουν μικρή έκθεση σε ελληνικό χρέος. Η Commerzbank ανάφερε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε μόλις €400 εκατ. Ελληνικού χρέους και η Deutsche Bank ότι έχει περίπου €298 εκατ. σε ελληνικό επιχειρηματικό και δημόσιο χρέος.

Πέραν της Γερμανίας, μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα έχει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole και συγκεκριμένα την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η έκθεσή της ανέρχεται σε €3,5 δισ..

Επίσης η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, κρατάει περί του €0,7 δισ. ελληνικού χρέους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

(ημ/νία δημοσίευσης: 7/1/2015)

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

Εἶστε ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας; Εἶστε ἐπαρκῶς καταρτισμένος καὶ ἐνημερωμένος;

Διαβάστε ακόμα…

 

Related posts