“Όχι” σε φοροελαφρύνσεις με το “καλημέρα”
Με ιδιαίτερες απαιτήσεις, καλά διαβασμένοι και πλήρως αρνητικοί στο ενδεχόμενο να συζητηθούν φοροελαφρύνσεις εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας άνοιξαν όλα τα μεγάλα θέματα για την ελληνική αξιολόγηση προκειμένου να γίνει μία πρώτη διερευνητική επαφή. Άλλωστε, οι συζητήσεις θα περιοριστούν σε τεχνικό επίπεδο και η αξιολόγηση μαζί με την επόμενη δόση θα έρθουν στην επόμενη επίσκεψη τους στην Αθήνα το φθινόπωρο.
Πιο αναλυτικά, η τρόικα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το ενδεχόμενο να συζητηθούν φοροελαφρύνσεις και η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες. Μάλιστα, έθεσαν στο τραπέζι το μέτρο της επέκτασης της έκτακτης εισφοράς, αν και η Αθήνα επεξεργαζόταν το σενάριο να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και εν συνεχεία να τερματίσει το «χαράτσι».
Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών σημείωσαν την ανησυχία τους για δύο μεγάλα βασικά ζητήματα.
Πρώτον, τι θα γίνει τελικά με το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται μετά τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για την επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν από μισθούς και συντάξεις στα ειδικά μισθολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι το οικονομικό επιτελείο έχει βρει λύση για το θέμα και θα την παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες.
Η τρόικα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου (compliance rate), το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους «φόβους» των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων.
«Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς»,
ήταν η χαρακτηριστική ρήση κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι».
Την ίδια στιγμή τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι δανειστές θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία ελληνικών ομολόγων και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, ζήτησε από τους δανειστές να αναφέρουν επακριβώς «τι θεωρούν σημαντικό, για να είμαστε έτοιμοι κατά την επόμενη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου».
Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας
Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας.
- Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας,
- ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και
- η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης.
Η τρόικα αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη με βασικό θέμα τις υπερβάσεις στις δαπάνες για την Υγεία και τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια.
Πηγή: real.gr
>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη…
Αλλαγές στο φόρο πολυτελείας στα μεταχειρισμένα ΙΧ
Φορολογικοί έλεγχοι όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας
Ν. Δένδιας: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα
Εντοπισμός υποθέσεως εκτεταμένης υπερσυνταγογράφησης και φοροδιαφυγής από Ιατρούς
Επωφεληθείτε του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ