26 Ιανουαρίου 2021

Breaking News

Προς κατάργηση 43 φόροι υπέρ τρίτων και Επιστροφές ΦΠΑ σε όσους δεν φοροδιαφεύγουν

Προς κατάργηση 43 φόροι υπέρ τρίτων και Επιστροφές ΦΠΑ σε όσους δεν φοροδιαφεύγουν

Να καταργηθούν 43 φόροι υπέρ τρίτων συμφώνησαν Κυβέρνηση – Τροίκα – Επιστροφές ΦΠΑ σε όσους δεν φοροδιαφεύγουνφόροι

Ωστόσο οι αλλαγές στα εργασιακά θα είναι επώδυνες….

Κατάργηση 43 Φόρων Υπέρ Τρίτων σε πρώτη φάση με τα μεγάλα θύματα να είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κατάργηση τελών και χαρτοσήμων και αναθεώρηση του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις προωθεί με σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Οι σαρωτικές αλλαγές που θα γίνουν με τις εκλογές του Μαΐου και θα αφορούν πολλούς τομείς της οικονομίας υπό το μανδύα των διαρθρωτικών αλλαγών, αποκαλύπτονται στο πολυσέλιδο σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα μέρος του οποίου παρουσιάζει σήμερα το «bankingnews».

Στις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά ( αύξηση των ορίων στις ομαδικές απολύσεις έρχονται να προστεθούν: η εξομοίωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τη Δημόσια με συνέπεια την κατάργηση των δικαιωμάτων αποζημίωσης, απόλυσης, δώρων και προϋπηρεσίας).

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί- μετά τις ισχυρές πιέσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων- υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας με συνέπεια: την αλλαγή των μισθών τους επί τα χείρω, την απώλεια αποζημιώσεων, δώρων κλπ, την απελευθέρωση των απολύσεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσον αφορά στην καταχρηστικότητα των καταγγελιών.

Τα ήδη χειμαζόμενα ασφαλιστικά ταμεία θα δεχθούν ένα ακόμα χτύπημα με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων καθώς «αναμένονται μελέτες για νέες καταργήσεις από Ιούνιο με εφαρμογή το 2015» με τις απώλειες να υπολογίζονται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν ωστόσο και καλά νέα, αν τελικώς δεν αποδειχθεί ανίκητη η γραφειοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο στις επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στο Δημόσιο ή δεν έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή κατά την προηγούμενη διετία.

Αναλυτικότερα:

Φόροι Υπέρ Τρίτων: Στην κατάργηση 43 Φόρων υπέρ Τρίτων προχωρεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας που επισύναψε με την τρόικα. Θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα «εκρίζωσης» των πόρων αυτών από τον Ιούνιο του 2015. Το κείμενο της μελέτης με την καταγραφή αυτών των φόρων που παρέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στους δανειστές κάνει λόγο για 199 Φόρους Υπέρ Τρίτων, οι 93 εκ των οποίων σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά και 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων. Μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά. Τα έσοδα που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Εμπόρων, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, Σύλλογοι κλπ) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις. Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το ταμείο Νομικών από 24 και τα ταμείο Λιμενικών από 10.

Επιστροφές ΦΠΑ: Το υπουργείου Οικονομικών προωθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ (σ.σ. δεν θα διενεργείται ο προβλεπόμενος φορολογικός έλεγχος ) στις επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στο δημόσιο ή δεν έχουν προηγούμενο φοροδιαφυγής τα τελευταία δύο χρόνια. Το μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, εκτιμάται ότι θα αμβλύνει το σημερινό πρόβλημα με τις επιστροφές του φόρου που δεν αποδίδονται εγκαίρως στους δικαιούχους προκαλώντας έτσι τεράστια οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις. Το κράτος έχει φθάσει να καθυστερεί πάνω από τέσσερα χρόνια αυτές τις επιστροφές από τρία και κάτι μήνες που ήταν τον προηγούμενο χρόνο δοκιμάζοντας έτσι την αντοχή των επιχειρήσεων.

Κλειστά επαγγέλματα: Νέο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα καθορίζει την διαδικασία απελευθέρωσης στα τελευταία «κλειστά» επαγγέλματα προωθεί από το Νοέμβριο η κυβέρνηση με το οποίο παράλληλα θα καταργούνται μια σειρά από τέλη και χαρτόσημα σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος για τους φορολογούμενους.

Ιδιωτική εκπαίδευση: Ακάθεκτη προχωρεί η κυβέρνηση στην εξομοίωση των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτούς που παίρνουν οι συνάδελφοι τους στη δημόσια εκπαίδευση στο πλαίσιο της καθολικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιούνται οι περικοπές μισθών που έχουν ήδη επιβληθεί σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία αλλά και όσες θα επιβληθούν στο μέλλον σε αναλογία με τις περικοπές που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί του Δημοσίου. Έχει προηγηθεί η υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας – διάταξη με την οποία άνοιξε ο δρόμος για τις νέες μισθολογικές μειώσεις και την κατάργηση των δικαιωμάτων απόλυσης, δώρων και προϋπηρεσίας.

Διοικητική Μεταρρύθμιση: Προωθείται νομοσχέδιο για την ελάφρυνση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων στο περιβάλλον Εργασίας – Απασχόληση που φθάνει τα 384 εκατ. ευρώ, με το 61% αυτού του κόστους να θεωρείται ως «business-as-usual».

πηγή bankingnews.gr

Related posts