20 Ιανουαρίου 2021

Breaking News

Χρωστάς στην Ευρωζώνη; Δεν έχεις Φορολογική Ενημερότητα και στην Ελλάδα

Χρωστάς στην Ευρωζώνη; Δεν έχεις Φορολογική Ενημερότητα και στην Ελλάδα

Χρωστάς στην Ευρωζώνη; Δεν έχεις Φορολογική Ενημερότητα και στην Ελλάδα:  Μπλόκο στην έκδοση ενημερότητας σε ελληνική εξαγωγική επιχείρηση επέβαλαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για χρέος που είχε προς γερμανική φορολογική αρχή.Χρωστάς στην Ευρωζώνη; Δεν έχεις Φορολογική Ενημερότητα και στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο capital, η ελληνική επιχείρηση προσέφυγε στη ελληνική δικαιοσύνη για το μπλόκο στην έκδοση ενημερότητας και η σχετική αίτηση απορρίφθηκε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα τελωνεία των γερμανικών πόλεων Λόραχ (στη νοτιοδυτική Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Ελβετία) και Λάντσχουτ (κοντά στο Μόναχο) βεβαίωσαν σε βάρος ελληνικής επιχείρησης συνολικά ποσά άνω των 2,25 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνικών προϊόντων. Το ποσό δεν πληρώθηκε από την ελληνική επιχείρηση και κατέστη ληξιπρόθεσμο στο γερμανικό δημόσιο ταμείο.

Οι γερμανικές αρχές κάνοντας χρήση όσων προβλέπει κοινοτική οδηγία για αμοιβαία διοικητική συνδρομή που σκοπεύει στη διασφάλιση των εσόδων των κρατών μελών έστειλε σχετικό αίτημα προς την Ελλάδα για την είσπραξη των ποσών. Συγκεκριμένα το αίτημα έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών και διαβιβάστηκε στο τελωνείο Αθηνών. Το τελωνείο μπλόκαρε άμεσα την έκδοση ενημερότητας και εξέδωσε ειδοποίηση προς τον οφειλέτη για να καταβάλει άμεσα το ποσό που χρωστούσε στη γερμανική τελωνειακή αρχή.

Η ελληνική επιχείρηση με την απορριπτική απάντηση στην αίτηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας που υπέβαλε στο τελωνείο προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η μη έκδοσή της είναι παράνομη. Στους λόγους της προσφυγής επικαλέστηκε το μηδενικό χρέος του προς την ελληνική εφορία καθώς και ότι η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας στην Ελλάδα για χρέος σε ξένη χώρα, προσβάλει και την αρχή της οικονομικής ελευθερίας. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν εκλήθη από τις ελληνικές αρχές για να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους.
Το Πρωτοδικείο απέρριψε τη σχετική προσφυγή της ελληνικής επιχείρησης επικαλούμενο τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας για διοικητική συνδρομή των κρατών μελών. Έτσι η επιχείρηση θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει το χρέος του στη Γερμανία και μετά να λάβει φορολογική ενημερότητα στην Ελλάδα.

Πηγή: Σπ. Δημητρέλης, Capital.gr

Related posts