1 Ιουλίου 2024

«΄Εφυγε» πλήρης ημερών ο ‘πατριάρχης’ της ΙΟΝ

«΄Εφυγε» πλήρης ημερών ο ‘πατριάρχης’ της ΙΟΝ

«΄Εφυγε», πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων σοκολατοβιομηχανίας, της ΙΟΝ.

Ήταν από τους λίγους επιχειρηματίες, που απέφευγαν την δημοσιότητα. Δεν έδινε συνεντεύξεις, ούτε καν φωτογραφία του δεν βρίσκει κανείς στο internet.

Παρόλο όμως που δεν συμμετείχε στην δημοσιότητα, μιλούσαν και μιλάνε αντί για αυτόν, τα προϊόντα του εργοστασίου του, όπως και οι εργαζόμενοι: τα προϊόντα του, πρωτοπόρα, με ισχυρά μερίδια αγοράς παρά τον ανταγωνισμό ιδίως τα τελευταία χρόνια από πολυεθνικούς κολοσσούς, τα γνωρίζουμε όλοι , με προεξέχων προϊόν, την Σοκολάτα ΙΟΝ Αμυγδάλου.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, είναι χαρακτηριστικό ότι φρόντιζε για να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές να είναι αξιοπρεπείς ακόμα και στα τελευταία χρόνια της κρίσης, όπως και άλλες παροχές στους ίδιους τους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος ήταν ενεργός, ακόμη και στα 93 του, μέχρι τις αρχές του 2015 καθώς επισκέπτονταν τακτικά το εργοστάσιο. Το τελευταίο διάστημα εκτελεστική σύμβουλος στην εταιρεία, έχει αναλάβει η ανηψιά του, Τίνα Κωτσιοπούλου.

Η ιστορία της ΙΟΝ

Από το 1930 έως σήμερα, το όνομα ΙΟΝ έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάριν στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της.

Μια ομάδα μετόχων ξεκινάνε το 1930 ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε.δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της Κυβερνήσεως’.

Στη συνέχεια της ΙΟΝ Α.Ε. δημιουργείται και η εταιρεία NASKO A.E. με σκοπό την παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων. Η επωνυμία αυτή χαρακτήρισε μετέπειτα γενιές προϊόντων καραμέλας ΙΟΝ που φθάνουν έως σήμερα με τις γνωστές γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ φρούτων και ασορτί.

Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά δημιουργείται (1956) η εμπορική εταιρεία ‘Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι’ η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43γ) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας.

Related posts