Στην Ε.Ε., ένας στους τρεις ανθρώπους δεν μπορούν να αντέξουν έκτακτα οικονομικά έξοδα!
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) των 27 κρατών, σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτα οικονομικά έξοδα (32%) το 2019. Και τι εννοούμε ως έκτακτα οικονομικά έξοδα; Εννοούμε αυτά που δεν είναι τακτικά, όπως π.χ. το κόστος μιας ιατρικής επέμβασης, μιας κηδείας, αντικατάστασης ενός πλυντηρίου που χάλασε ή ενός αυτοκινήτου. Αυτά προκύπτουν, σε μια από τις μελέτες της Eurostat, με στοιχεία πρόσφατα (2019).
Τα δεδομένα λοιπόν είναι ιδιαιτέρως αρνητικά, αφού αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ένας στους τρεις ανθρώπους, στην Ε.Ε. απλώς, μετά βίας, επιβιώνει. Για να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτα έξοδα, σημαίνει ότι δεν έχει χρήματα στην άκρη, σημαίνει ότι “φυτοζωεί”.
Παρόλο που τα δεδομένα αυτά είναι αρκετά “μαύρα”, ωστόσο έχει υπάρξει μια βελτίωση, αφού το ποσοστό αυτό, ήταν 40% το 2012 όπου είχε κορυφώσει (για να μειωθεί στο 32% το 2019). Ωστόσο, και ενώ υπήρχε μια τάση βελτίωσης στα τελευταία έτη, τα γενικευμένα lockdown κατά το 2020 λόγω κορωνοϊού, και την συνεπακόλουθη απώλεια εισοδήματος, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτα έξοδα.
Και δυστυχώς, η χώρα μας, καταλαμβάνει την 3η θέση (δηλαδή εκ των χειρότερων), καθώς ποσοστό 48% στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτα έξοδα (αρκετά μεγαλύτερο το ποσοστό μας, έναντι του μ.ό. της Ε.Ε. 32%). Την χώρα μας, ξεπερνά η πρώτη (χειρότερη όλων) Κροατία, με 52% και η Λετονία με 50%, ενώ μοιραζόμαστε την τρίτη θέση με την Κύπρο που έχει ίδιο με εμάς ποσοστό, και ακολουθεί στην 4η θέση, η Λιθουανία με 47% και η Ρουμανία με 44%.
Από την άλλη “άκρη”, τις καλύτερες επιδόσεις, ήτοι αυτές που έχουν μικρότερα ποσοστά ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτα έξοδα, καταλαμβάνουν η Μάλτα με μόλις 15%, και ακολουθούν: η Αυστρία, Λουξεμβούργο και Σουηδία με 20%, η Τσεχία και Ολλανδία με 22%, και η Δανία με 23%.
Δείτε στα αγγλικά, την σχετική παρουσίαση της μελέτης της Eurostat, ΕΔΩ.
Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια
LOLplus: ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ