Την τελευταία περίπου διετία ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες δραστηριοποιούνται εν μέσω υφεσιακών συνθηκών, αναζητούν λόγω των συνθηκών υπερφορολόγησης και λοιπών υψηλών επιβαρύνσεων όπως ασφαλιστικά στη χώρα μας, εναλλακτικές.
Οι δύο λύσεις που επιλέγονται συχνότερα, είναι η μεταφορά της έδρας στην Κύπρο και την Βουλγαρία, που και οι δύο χώρες, σε σύγκριση με την Ελλάδα, έχουν ένα αρκετά πιο ευνοϊκό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, περιβάλλον. Σίγουρα, για να αποτελούν τις συχνότερες λύσεις, θα υπάρχει λόγος και δεν θα είναι τυχαίο ότι υπερτερούν ως επιλογές έναντι άλλων χωρών, και το πλεονέκτημά τους, δεν θα έγκειται απλώς στην γεωγραφική εγγύτητα με την Ελλάδα.
Ας δούμε τι προσφέρει η κάθε μία εκ των δύο αυτών εναλλακτικών και για να είναι η σύγκρισή μας αντικειμενική, διότι ο καθένας από την σκοπιά του, μπορεί να λέει μόνο αυτά που τον βολεύουν και τα “άλλα”, να τα ανακαλύπτετε στην πορεία, θα λάβουμε τα στοιχεία από την διεθνή και αξιόπιστη έκθεση Doing Business 2018. Η εν λόγω ετήσια Έκθεση, χρησιμοποιεί μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια για τις κατατάξεις της, και βεβαίως κριτήρια, που ενδιαφέρουν πολύ, όσους επιχειρούν:
• Στην υποκατηγορία Starting a Business (Έναρξη Επιχείρησης), η Κύπρος κατατάσσεται 50η διεθνώς έναντι 95ης της Βουλγαρίας. Με άλλα λόγια, η Κύπρος είναι πολύ πιο ‘φιλική’ όσον αφορά στην διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης εν συγκρίσει με την Βουλγαρία. Όπως μας λέει η Έκθεση, ο αριθμός των διαδικασιών για άνοιγμα εταιρείας, στην Κύπρο είναι μόλις 5, όταν στην Βουλγαρία, η διαδικασία είναι περιπλοκότερη, με 7. Και σε αριθμό ημερών που απαιτούνται για το άνοιγμα επιχείρησης, στην Κύπρο είναι 6, όταν στην Βουλγαρία είναι αρκετές περισσότερες (23).
• Στην υποκατηγορία Protecting Minority investors (προστασία μετόχων μειοψηφίας), αν και οι δύο χώρες έχουν καλή κατάταξη, ωστόσο η Βουλγαρία υπερτερεί καθώς κατατάσσεται 24η διεθνώς, έναντι της 43ης θέσεως η Κύπρος.
• Και ερχόμαστε στην πιο ενδιαφέρουσα υποκατηγορία, αυτή του Paying taxes (πληρωμή φόρων), που είναι μια κατηγορία που ‘καίει’ τους απανταχού επιχειρηματίες και όχι βέβαια μόνο τους Έλληνες, καθώς για τις επιχειρήσεις δεν είναι ένα βάρος που λαμβάνουν μια και έξω, αλλά πρόκειται για ένα βάρος επαναλαμβανόμενο ετησίως.
Σε αυτή την υποκατηγορία λοιπόν, η Κύπρος υπερτερεί άνετα της Βουλγαρίας και επιπλέον καταλαμβάνει αντικειμενικά, μια πολύ καλή θέση διεθνώς, αφού μεταξύ 190 χωρών που καλύπτει η Έκθεση Doing Business 2018, η Κύπρος βρίσκεται στην 44η θέση ενώ η Βουλγαρία μόλις στην 90η.
Και η Κύπρος υπερτερεί και στην υποενότητα της εν λόγω υποκατηγορίας, του Total tax and contribution rate (% of profit), ήτοι συνολικός φόρος και βαθμός εισφορών ως ποσοστό % επί των κερδών, που στην Μεγαλόνησο είναι 22,7% έναντι 27,1% στην Βουλγαρία.
Σκέφτεστε Κύπρο, για την εταιρεία σας; Εδώ όλες οι απαντήσεις.
Συνεπώς εκ των παραπάνω, και παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία υπερτερεί ελαφρώς της Κύπρου στην γενική κατάταξη (50η έναντι 53ης), που βγαίνει εκ της προσθέσεως όλων των βαθμολογιών στις επιμέρους υπο-κατηγορίες, η διαπίστωσή μας είναι ότι στις κρισιμότερες κατηγορίες, αυτές που έχουν μια εντονότερη επίδραση στην λειτουργία και αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης και ενδιαφέρον σε περισσότερο βάθος χρόνου, υπερτερεί ελαφρώς η Κύπρος, στην οποία θα προσθέσουμε άλλο δύο πλεονέκτηματα:
• Το πρώτο επιπλέον πλεονέκτημα, το θεωρούμε και σημαντικότερο, που βεβαίως στην Έκθεση Doing Business 2018, δεν αναφέρεται διότι η Έκθεση δεν είναι ειδικά διαμορφωμένη για τους Έλληνες. Ποιο είναι αυτό; Μα η γλώσσα · στην Κύπρο η γλώσσα είναι η Ελληνική, που σημαίνει ότι η επικοινωνία για όλα τα θέματα που προκύπτουν, είναι πανεύκολη για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ στην Βουλγαρία, σαφώς δυσκολότερη. Και η επικοινωνία, είναι ένας σοβαρότατος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
• Το δεύτερο επιπρόσθετο πλεονέκτημα, είναι το νόμισμα: στην Κύπρο ως χώρα της Ευρωζώνης, έχουν το ίδιο νόμισμα με την Ελλάδα, το Ευρώ, ενώ στην Βουλγαρία έχουν ακόμα το Λεβ.
Δείτε ολόκληρη την τελευταία Έκθεση Doing Business 2018, ΕΔΩ.
Δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες, λιγότερο γνωστές επιλογές χωρών, εάν κάποιος πατήσει στο link ακριβώς από πάνω, με ολόκληρη την Έκθεση Doing Business 2018, μπορεί να δει για κάθε μία από αυτές, πως τα έχουν πάει στην ανωτέρω σειρά αντικειμενικών και ουσιαστικών κριτηρίων. Αφού αφήσετε λίγα δευτερόλεπτα να φορτώσει το pdf, μετά πατάτε Ctrl + F, ανοίγει πεδίο αναζήτησης, εντός του οποίου γράφετε (στα αγγλικά) το όνομα της χώρας, που θέλετε να ελέγξετε και μεταβαίνετε αμέσως στα σημεία όπου γίνεται η αναφορά στην χώρα που ψάχνετε.
• Η Κύπρος ως διέξοδος στη φορολογική μέγγενη της Ελλάδος