10 Μαΐου 2024

Άρειος Πάγος: η ιστορία και η σύνδεση με την δικαιοσύνη

Άρειος Πάγος: η ιστορία και η σύνδεση με την δικαιοσύνη

Πόσοι ζούμε στην Αθήνα, έχουμε επισκεφτεί όχι και λίγες φορές την περιοχή της Ακροπόλεως αλλά δεν γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες; Ακόμα και οι δικηγόροι και νομικοί στο επάγγελμα, γνωρίζουν από πού και γιατί πήρε το όνομά του ο Άρειος Πάγος; Ο βράχος δίπλα στην Ακρόπολη, ο οποίος όμως σχετίζεται και με την δικαιοσύνη;

Ο Αλιρρόθιος, γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης Ευρύτης, προσπάθησε να βιάσει την Αλκίππη. Η Αλκίππη ήταν κόρη του Άρη, του θεού του πολέμου δηλαδή,  και της αθηναίας Αγλαύρου, εγγονή του βασιλιά της Αθήνας Κέκροπα.
Ο πατέρας της (Άρης), συλλαμβάνοντας τον Αλιρρόθιο επ’αυτοφόρω στην πηγή του ιερού του Ασκληπιού, στην κλιτύ της Ακρόπολης, τον φόνευσε.
Ο Ποσειδώνας κάλεσε τους θεούς σε ανώτατο συμβούλιο, ζητώντας την τιμωρία του Άρη · έτσι οι θεοί συνήλθαν σε συμβούλιο, συγκροτώντας το πρώτο δικαστήριο για εκδίκαση φόνου στον βράχο που μετέπειτα ονομάστηκε Άρειος Πάγος.
Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι; Αφενός ο Άρης παρουσιάστηκε εκεί, επομένως Άρειος. Αφετέρου έπηξε το δόρυ του κάτω, όσο τον έκριναν οι άλλοι θεοί και εκ της πάκτωσης λοιπόν, πάγος. Έτσι προκύπτει η ονομασία Άρειος Πάγος. Για την ιστορία, ο Άρης αθωώθηκε καθώς οι θεοί – δικαστές ήταν μοιρασμένοι.

Στην αρχαιότητα, λειτούργησε δικαστήριο στην Αθήνα, με τον τίτλο Άρειος Πάγος, με αρμοδιότητες εκδίκασης υποθέσεων φόνων, προφανώς επηρεασμένο από την παραπάνω μυθολογία της πόλεως.

Στην σύγχρονη εποχή, υιοθετήσαμε το Άρειος Πάγος ως ονομασία του ανώτατου δικαστηρίου, αφού σύμφωνα και με την μυθολογία, συμμετέχοντας οι θεοί στην δίκη του Άρη, συνέστησαν ένα ανώτατο δικαστήριο.

>>>•<<<

Ευεπιχειρείν: αεί βέλτιστον

Related posts