26 Απριλίου 2024

Οι Έλληνες είναι εργατικότεροι των Γερμανών! λέει η Wash. Post

Οι Έλληνες είναι εργατικότεροι των Γερμανών! Θυμάστε όταν οι Έλληνες χρειάστηκαν διάσωση; Τότε, οι Έλληνες κατηγορήθηκαν ως τεμπέληδες – αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post – και ότι δεν πληρώνουν τους φόρους τους.Έλληνες είναι εργατικότεροι των Γερμανών

«Εάν η ατιμία ήταν φορολογικό έσοδο, η Ελλάδα θα ήταν ένα βήμα πλησιέστερα στο να βάλει τέλος στα δημοσιονομικά της προβλήματα», είχαν γράψει οι New York Times το 2013.

Σε μια στήλη των New York Times το 2011, ο David Brooks έγραψε ότι τα ευημερούντα κράτη όπως η Γερμανία «πιστεύουν σε μια απλή ηθική φόρμουλα: η προσπάθεια πρέπει να οδηγεί σε ανταμοιβή όσο το δυνατόν συχνότερα… Ο αυτοέλεγχος θα πρέπει να επιβραβεύεται ενώ η τεμπελιά και η ‘αυτοκαλοπέραση’ όχι».170514-3

Όπως προκύπτει όμως, οι Έλληνες εργάστηκαν σκληρά. Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από κάθε άλλον στην Ευρώπη —  ακόμα περισσότερο και από τους εργασιομανείς Αμερικανούς, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ.

(σημείωση: Οι πολλές ώρες εργασίας δεν οδηγούν πάντα σε υψηλή παραγωγικότητα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το δυσφημισμένο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2.034 ώρες το 2012, περισσότερο από οποιαδήποτε εκ των 34 χωρών της μελέτης. Από την άλλη πλευρά, οι εργατικοί βορειοευρωπαίοι,δεν ήταν και τόσο… εργατικοί. Οι Γερμανοί εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.397 ώρες και οι Ελβετοί, 1.619 ώρες — και οι δυο χώρες κάτω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ (των 1.765 ωρών).
170514-4Παρόλο που δουλεύουν πολύ, οι Έλληνες, μακράν απέχουν από το να μπορούν να θεωρηθούν πλούσιοι. Όπως οι φτωχοί οπουδήποτε, πρέπει να δουλεύουν απλά για να τα βγάζουν πέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος του μισθού είναι 25.467 δολάρια, όταν στη Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 45.287 δολάρια.
Επιπλέον η εφημερίδα αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο από τον πληθυσμό της Ελλάδος (περίπου  11 εκατ.) βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν πέσει αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά τα πρόσφατα χρόνια. Στο μεταξύ, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους παραμένουν στην Ελλάδα. «Φοβάμαι ότι θα πάρει μερικές γενεές για να αλλάξει η εδώ νοοτροπία ότι είναι καλύτερο να μην πληρώνεις τους φόρους σου» αναφέρει στους New York Times ο Γιώργος Σαμοθράκης, λογιστής – φοροτεχνικός από την Αθήνα.

Πηγή: Washington Post

Related posts