28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Δημιουργική σκέψη: Η έμφυτη τέχνη του “πραγματοπoιώ

Δημιουργική σκέψη: Η έμφυτη τέχνη του “πραγματοπoιώ

Δημιουργική σκέψη: Η έμφυτη τέχνη του “πραγματοπoιώ

Η δημιουργικότητα είναι η διαδικασία κατά την οποία έρχεται στη ζωή, στο φως, κάτι το οποίο δεν υπήρχε πριν, είτε είναι αυτό ένα προϊόν, είτε ένας τρόπος ή μια ιδέα.

 

Όλοι μας είμαστε δημιουργικοί κατά ένα ποσοστό καθημερινά, είτε το κάνουμε συνειδητά είτε όχι. Δεν χρειάζεται να έχει να κάνει με το να αναπτύσσουμε κάτι νέο για τον κόσμο, όσο να αναπτύσσουμε κάτι νέο για μας. Αλλάζοντας κάτι για μας, αλλάζει και ο κόσμος γύρω μας ανάλογα. Ο τρόπος, το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να δημιουργεί, η διαδικασία πάνω στην οποία στηρίζεται η δημιουργικότητα είναι η Δημιουργική Σκέψη.

Για κάποιο περίεργο λόγο θεωρούμε ότι μόνο επιστήμονες, καλλιτέχνες, εφευρέτες και συγγραφείς ασκούν δημιουργικές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι από μας συνδέουμε τον όρο «δημιουργική σκέψη» με θέματα όπως ανακαλύψεις, εφευρέσεις, ή αρχές φυσικής, τους νόμους του ηλεκτρισμού, το εμβόλιο της τάδε νόσου, ή ακόμα, ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα, τρισδιάστατες τηλεοράσεις κ.α. Φυσικά και τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν προϊόντα δημιουργικής σκέψης χωρίς αυτή να είναι όμως αποκλειστικότητα κάποιων συγκεκριμένων επαγγελμάτων, κλάδων ή ανθρώπων.
• Ένα αντρόγυνο με πολύ χαμηλό εισόδημα που επινοεί ένα σχέδιο για να στείλει το παιδί τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Αυτό είναι δημιουργική σκέψη.
•

Μια οικογένεια που μετατρέπει το πιο απωθητικό σπίτι του δρόμου στο καμάρι της γειτονιάς. Αυτό είναι δημιουργική σκέψη.
Ο νέος τρόπος που σκέφτηκες για να οργανώνεις τους φακέλους στο γραφείο για καλύτερη ενημέρωση των εσόδων και των εξόδων. Αυτό είναι δημιουργική σκέψη.
Η επιχείρηση που μετά από έρευνα και μελέτη προσαρμόζει το αντικείμενό της και τις υπηρεσίες της στις ανάγκες του πελάτη και της εποχής. Αυτό είναι δημιουργική σκέψη.

Ο άνθρωπος που αποφασίζει να κατανοήσει και να δεχτεί τα αδύνατά του σημεία, τα λάθη του και τα πιστεύω του, μετατρέποντας τα σε βελτίωση του εαυτού του, καλυτερεύοντας έτσι τις σχέσεις του με τους γύρω του. Αυτό είναι δημιουργική σκέψη.

Σπάνια παραδείγματα, τρόποι σκέψης που εκλείπουν από την κουλτούρα μας, κι όμως τόσο απλοί τρόποι, εύκολοι και εφικτοί. Δημιουργική σκέψη σημαίνει εξεύρεση νέων καλύτερων τρόπων με τους οποίους διαχειριζόμαστε ενέργεια για επίλυση προβλημάτων και επίτευξη στόχων. Η επιτυχία σε κάθε τομέα, προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, εξαρτάται από την εξεύρεση αυτή των καλύτερων τρόπων διαχείρισης ενέργειας.
Πώς μπορούμε όμως να αναπτύξουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε δημιουργικά; Υπάρχουν βήματα που οδηγούν στην εξάσκηση και βελτίωση της δημιουργικής μας σκέψης;

Βήμα 1ο
Στον κόσμο μας, μέσα σ’ αυτό το σύμπαν που ζούμε και ανάμεσα στους νόμους της φύσης και στις λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού υπάρχει η εξής αλήθεια. Η παρακάτω αρχή: Για να κάνουμε οτιδήποτε πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι μπορεί να γίνει. Όταν πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει, το μυαλό μας μπαίνει σε κίνηση με λειτουργίες που ακόμα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, για να ανακαλύψει τρόπους να το κάνει. Τα πάντα στον κόσμο μας είναι δημιουργήματα των σκέψεών μας. Το κατά 8.851,8 χλμ. σε μήκος Μέγα Σινικό Τείχος είναι γέννημα μιας σκέψης κάποιου. Τα διαπλανητικά μας ταξίδια, κάποιος τα σκέφτηκε, τα φαντάστηκε πρώτα και αφού τα πίστεψε, τα εκτέλεσε. Τα δημιούργησε. Το να πιστέψετε ότι κάτι μπορεί να γίνει ανοίγει το δρόμο για τις δημιουργικές λύσεις. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να συμπαθήσετε κάποιον που δεν συμπαθείτε. Μπορείτε να βρείτε λύσεις σε προσωπικά προβλήματα. Μπορείτε να βρείτε τρόπο να αγοράσετε ένα καινούριο αυτοκίνητο, σπίτι, να βρείτε δουλειά, σύντροφο. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε και αποδεχόμαστε. Και η ζωή μας, ο τρόπος ζωής, ο κύκλος μας, ο κόσμος γύρω μας είναι αποτέλεσμα σκέψεών μας στο παρελθόν. Ανήκουμε εκεί όπου οι ίδιοι θέλουμε να είμαστε. Βήμα 1ο λοιπόν: Πιστέψτε ότι μπορεί να γίνει.

Βήμα 2ο
Μην αφήνετε τους παραδοσιακούς τρόπους σκέψης, τα γραφικά διδάγματα και παλιομοδίτικα στερεότυπα να σταθούν εμπόδιο σας. Γίνετε δεκτικοί σε νέες ιδέες. Πειραματιστείτε. Δοκιμάστε νέες προσεγγίσεις. Να είστε προοδευτικοί σε όλα όσα κάνετε. Για καμία δουλειά δεν υπάρχει μόνο ένας, καλύτερος τρόπος. Όλοι οι τρόποι είναι σωστοί, εκτός από τους λάθος, λένε οι Σουηδοί. Δοκιμάστε να πείτε κάτι το ριζοσπαστικό σε κάποιον. Ας πούμε, τα ταχυδρομεία από κρατικό μονοπώλιο παλαιότερα, να ιδιωτικοποιηθούν. Δεν έχει σημασία αν η ιδέα είναι λογική ή εφαρμόσιμη. Το σημαντικό είναι πως αντιμετωπίζει κάποιος τέτοιες ρηξικέλευθες προτάσεις. Αν γελάσει χωρίς να την επεξεργαστεί καν, (και μάλλον το 98% απ όλους αυτό θα κάνουν) τότε η σκέψη του πάσχει από παραδοσιακή παράλυση. Μην καταταχτείτε σ’ αυτήν την κατηγορία. Βήμα 2ο λοιπόν: Κρατήστε μια προοδευτική στάση στα πάντα.

Βήμα 3ο
Αναρωτηθείτε καθημερινά, «Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος; Πώς μπορώ να το κάνω καλύτερα; Πώς μπορώ να πετύχω περισσότερα;» Δεν υπάρχει όριο στη βελτίωση του εαυτού μας, κατ’ επέκταση, δεν υπάρχει όριο στη βελτίωση κάποιας πράξης, κατασκευής, δημιουργίας μας. Ούτε στη απόκτηση ικανοτήτων ή άλλων πόρων που επιθυμούμε. Κλασσική αρχή επιτυχίας επιχειρήσεων:
α) Κάνε ότι κάνεις, ακόμα καλύτερα. (Βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής)
β) Κάνε ότι κάνεις, ακόμα περισσότερο. (Βελτίωση της ποσότητας της παραγωγής)
Βήμα 3ο λοιπόν: Κρατήστε ένα αναπτυξιακό προφίλ.

Βήμα 4ο
Διευρύνετε το μυαλό σας. Δοκιμάστε νέα πράγματα, γεύσεις, συνήθειες. Ακούστε νέες θεωρίες και δεχτείτε νέες αλήθειες. Τις πραγματικές αυτή τη φορά, ίσως πικρές ή σκληρές μερικές φορές αλήθειες. Συνδεθείτε με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Που πιστεύουν ότι «γίνεται», ότι «όλα γίνονται». Εμψυχώστε τον εαυτό σας πολλές φορές την ημέρα. Συναναστραφείτε με ανθρώπους που σας εμψυχώνουν. Φτιάξτε το δικό σας και μόνο δικό σας σούπερ διαφημιστικό ¨του εαυτού σας¨. Βήμα 4ο λοιπόν: Γίνετε ότι διαλέξετε να είστε.
Οι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ό,τι επιθυμείτε υπάρχουν γύρω σας. Οι άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ό,τι επιθυμείτε υπάρχουν γύρω σας. Οι πηγές, οι διασυνδέσεις, τα εγχειρίδια, τα μαθήματα, οι συνεδρίες, οι συμβουλές και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να βελτιώσετε ό,τι επιθυμείτε, υπάρχουν γύρω σας. Δεν είναι κρυφά, ούτε μυστικά, ούτε απρόσιτα. Είναι απλά νέα. News. Καινούρια Ό,τι δηλαδή απαιτείται κι από σας, ένας νέος τρόπος.
Αυτά για τώρα από μένα.
Και μην ξεχνάτε. Δεν υπάρχουν όρια για το ανθρώπινο μυαλό, εκτός απ’ αυτά που του επιβάλλουμε εμείς.

Πηγή : rodiaki.gr

 

 

✎✎✎ Δείτε ακόμη…

Related posts