5 Μαΐου 2024

Έναντι πληρωμές για αποφυγή κατασχέσεων

Έναντι πληρωμές για αποφυγή κατασχέσεων

Έναντι πληρωμές για αποφυγή κατασχέσεωνΈναντι πληρωμές για αποφυγή κατασχέσεων

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λάβει οδηγίες για αναγκαστική είσπραξη κατά των οφειλετών τους. Πριν προχωρήσουν όμως σε ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης θα ακολουθούν πιο ήπια τακτική αντιμετώπισης των οφειλετών.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή στο Υπ. Εργασίας με σκοπό να αποφασίσουν επιλογές ηπιότερης αντιμετώπισης, που θα ακολουθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τους οφειλέτες.

Με την “ειδική κίνηση” μη επιβολής κατάσχεσης, θα μπορούν οι οφειλέτες να πληρώνουν έναντι από τη δόση πληρωμής, χωρίς βέβαια αυτό να τους καθιστά και ασφαλιστικά ενήμερους αλλά τουλάχιστον θα τους δίνει το πλεονέκτημα μη κατάσχεσης.

Στην εφημερίδα Ελεύθερο Τύπο, αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα συζητηθούν σχετικά με το θέμα των ρυθμίσεων προς ταμεία και δημόσιο, ηπιότερα κριτήρια όσον αφορά τις κατασχέσεις για όσους είναι εκτός ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση, όμως ότι μπορούν να δίνουν ένα αναλογικό ποσό έναντι της οφειλής τους, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές.

Μέτρα για την ηπιότερη αντιμετώπιση:

  • Έναντι πληρωμή δόσεων για να αποφευχθεί κατάσχεση (αυτό το μέτρο θα αφορά χρέη είτε άνω είτε κάτω των 5.000€)
  • Υποχρεωτική καταβολή τρέχουσων εισφορών

Στον ΟΑΕΕ ένα τέτοιο μέτρο θα παρουσιάσει δυσκολίες στην εφαρμογή του, διότι οι έναντι καταβολές των ασφαλισμένων του ακόμα και για βεβαιωμένα χρέη θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Με σχετικό του έγγραφο το ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), απευθυνόμενο προς τις περιφερειακές του υπηρεσίες δίνει οδηγίες για τους τρόπους είσπραξης των χρεών και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποθέσεων. Δίνει έμφαση στη σειρά προτεραιότητας για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, όπου θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής, η συμπεριφορά του οφειλέτη και η καταβολή ενός αναλογικού ποσού έναντι της οφειλής. Το έγγραφο αυτό αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οτι “η καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα των τρεχουσών εισφορών και τμήματος της οφειλής εύλογου ποσού σε σχέση με το ύψος της αξιολογείται από την υπηρεσία για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων αλλά στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης δεν καθίσταται ενήμερος”.

 

****Διαβάστε ακόμη…

IKA οδηγίες για θέματα αναγκαστικής είσπραξης σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

 

Related posts