5 Μαΐου 2024

Ένα εκατομμύριο «αόρατοι» εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Ένα εκατομμύριο «αόρατοι» εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Ένα εκατομμύριο «αόρατοι» εργαζόμενοι στην Ελλάδα κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η εφημερίδα ‘Τα Νέα’ αναφερόμενη σε στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, καταγράφει «μαύρες» διαπιστώσεις. Ένα εκατομμύριο «αόρατοι» εργαζόμενοι στην Ελλάδα κατά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, περιγράφουν συνθήκες ‘εργασιακού μεσαίωνα’ στην αγορά εργασίας στη χώρα μας.

Οι συνθήκες της κρίσης στη χώρα μας και η έκρηξη της ανεργίας, δημιούργησαν μια νέα κατηγορία εργαζομένων, τους «αόρατους» όπως τους αναφέρουν, οι οποίοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για όσους εργάζονται σε καθεστώς «μαύρης» (αδήλωτης) εργασίας, ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία καθώς και με πλήρες ωράριο, που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία:

  • Περί των 500 χιλιάδων, υπολογίζονται αυτοί οι εργαζόμενοι που απασχολούνται «μαύρα», με αδήλωτη δηλαδή εργασία. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν φαίνονται πουθενά και προφανώς δεν έχουν κανέναν εκ των δικαιωμάτων που ορίζει ο νόμος: δεν έχουν ένσημα (κατ’επέκταση το ΙΚΑ χάνει σημαντικές εισφορές) και οι ώρες εργασίας ή πιθανές άδειες κ.λπ., είναι θέμα προσωπικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τους εργοδότες, αλλά όπως είναι λογικό, λόγω της υψηλότατης ανεργίας, ο εργαζόμενος στην όποια διαπραγμάτευση είναι σε αδύναμη θέση συγκριτικά με τον εργοδότη που είναι σε θέση ισχύος.
    Προφανώς οι εργαζόμενοι το κάνουν από ανάγκη, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα.
    Πρακτικά, οι 500 χιλιάδες, συνεπάγονται ως προς το σύνολο των εργαζομένων, ένα ποσοστό σχεδόν έναν στους πέντε εργαζόμενους που εργάζονται σε «μαύρη» εργασία.
  • Περί των 300 χιλιάδων υπολογίζονται οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι». Αυτοί, παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία αλλά παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με συνεπακόλουθο, την μεγάλη απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ.
    Το εργασιακό καθεστώς τους που έχει να κάνει με χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα κ.ά., προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία, άρα, είναι και τελείως αυθαίρετο και αποτέλεσμα της ανάγκης των συμπολιτών μας να εργαστούν.
  • Περί τους 200 χιλιάδες, υπολογίζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ είναι πλήρους απασχόλησης (8ώρου ή και περισσότερο), δηλώνονται ωστόσο από τους εργοδότες ως μερικώς απασχολούμενοι. Αποτέλεσμα; Οι εισφορές είναι πολύ χαμηλότερες από όσο θα έπρεπε να είναι βάσει της πλήρους απασχόλησής τους, με συνέπεια να μην καταγράφουν οι εργαζόμενοι τα ορθά ένσημα και το ΙΚΑ να λαμβάνει επίσης, χαμηλότερες εισφορές.

Εμείς, ως TaxCoach, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η όλη κατάσταση, είναι πολλαπλώς αρνητική:

  1. αρνητική για τους εργαζόμενους καθώς όταν εργάζονται με αυτές τις “μαύρες” ή “θολές” συνθήκες, έχουν λιγότερα δικαιώματα έως και καθόλου και ακόμα μικρότερες αμοιβές.  
  2. αρνητική για το ΙΚΑ καθώς λαμβάνει μικρότερες έως και καθόλου εισφορές
  3. αρνητική για το κράτος, διότι ενώ κάποιοι εργαζόμενοι έχουν εισόδημα από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κάποιο φορολογικό αποτέλεσμα, τώρα δεν συμβαίνει.

Πηγή (των βασικών στοιχείων): Εφημερίδα ‘Τα Νέα’

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
• Λάβρος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης για την αδήλωτη εργασία

Related posts