5 Μαΐου 2024

Ένοχη η Λαγκάρντ για υπόθεση απάτης στην Γαλλία

Ένοχη η Λαγκάρντ για υπόθεση απάτης στην Γαλλία

Η Κριστίν Λαγκάρντ, κρίθηκε ένοχη για αμέλεια από ειδικό δικαστήριο στο Παρίσι, σε μια υπόθεση που άπλωσε ‘νέφη’ και για την θέση της ως επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ωστόσο δεν της επιβλήθηκε ποινή. Ο δικηγόρος της κας Λαγκάρντ, είπε ότι η απόφαση δεν θα μπει στο ποινικό της μητρώο και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, ως “μισή νίκη”.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι η κα Λαγκάρντ  όταν υπηρετούσε ως υπουργός οικονομικών, απέτυχε να εμποδίσει μια πληρωμή –  απάτη  ύψους €403 εκατ. από πλευράς πολιτείας  προς τον γνωστό επιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η κα Λαγκάρντ θα έπρεπε να είχε αιτηθεί έφεσης όσον αφορά στην πληρωμή, η οποία συνέβη το 2008.

Μετά την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ, προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις σχετικά με τις νομικές διαδικασίες στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν αναμένεται η εξέλιξη αυτή, να έχει τέτοια βαρύτητα που να στοιχίσει την θέση της Λαγκάρντ ως επικεφαλής στο ΔΝΤ. Το γεγονός ότι εντέλει δεν της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, παίζει βέβαια καθοριστικό ρόλο, στο να ξεπεράσουν το όλο θέμα, καθώς εάν της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης, θα ήταν αρκετά δύσκολο να την παραβλέψουν και παρά το γεγονός ότι η Λαγκάρντ χαίρει εκτιμήσεως εντός του ΔΝΤ και των μελών του, καθώς έχει καλλιεργήσει μια σχετικά καλή εικόνα αυτού σε σχέση με τον προκάτοχό της, τον Ντομινίκ Στρος Καν.

clagardeguilty

Related posts